Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ovo je period koji se zove normalna hidrologija i prosječni dotok u akumulacije.

Bjelašnica preko 1,5 metara snijega i cijelo područje do Mostara je pod snijegom. Nekad ranije se ovo protezalo većim dijelom zime ali i sada su ove padavine izvukle zimu.
Dovoljno bi bilo da bude praćeno prosječnim kišama i hidroelektrane će raditi dosta bolje nego prošle godine.

A od termoelektrana ne treba puno očekivati
brzi

Post by brzi »

Januar je bio sa ekstremnim padavinama.
Po izvjestaju hidrometeoroloskog RS-a padavine čemerno 380 mm, preko 200 mm iznad prosjeka Nevesinje 360 mm,.. citav sliv Neretve je imao 100% iznad prosjeka.
panzer

Post by panzer »

Februar nije bio sjajan po pitanju proizvodnje.
montypython

Post by montypython »

Vjerovatno će mart biti puno bolji. Zadnjih nekoliko dana visok vodostaj/veliki protok u Mostaru. Kiša je najavljena i za čitavu sljedeću sedmicu počevši od ponedjeljka, još bar 100 mm zbirno. A obzirom na rezervu u vidu snijega na planinama mogao bi i april biti solidan
brzi

Post by brzi »

U 19 sati dvije trećine struje iz obnovljivih. Preko 1300 MW iz HE.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 03 Mar 2023, 22:26 U 19 sati dvije trećine struje iz obnovljivih. Preko 1300 MW iz HE.
Da, a istovremeno, gledam, u "zelenoj" Njemačkoj iz obnovljivih samo 43% pri čemu je glavnina proizvodnje iz uglja. U Belgiji, središtu EU, iz obnovljivih samo 18%, u Holandiji 30%, Francuskoj 26%, Italija 30 ak %. Prže ugalj, gas i nuklearke kao da nema sutra. Nama pričaju jedno a sami rade drugo; dolaze nam emisari pametovati, strani ambasadori se miješaju u naše unutrašnje poslove i energetiku, plaćaju NVO da laju i šire propagandu a mi trenutno 2x "zeleniji" nego oni, plus se od započetih solarnih ne vide brda. I još ih naši tolerišu i primaju kao bogove obično bjelosvjetsko smeće. Koja hipokrizija.
indikator

Post by indikator »

Raspisan tender :Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u Termoelektrani Kakanj, 126mil KM
panzer

Post by panzer »

Proći će par godina dok to ne krene.

Nego blok 6 u Tuzli i dalje radi. Mada je pitanje sa kojom snagom rade sada aktivni blokovi.
Anoniman

Post by Anoniman »

montypython wrote: 03 Mar 2023, 23:17
brzi wrote: 03 Mar 2023, 22:26 U 19 sati dvije trećine struje iz obnovljivih. Preko 1300 MW iz HE.
Da, a istovremeno, gledam, u "zelenoj" Njemačkoj iz obnovljivih samo 43% pri čemu je glavnina proizvodnje iz uglja. U Belgiji, središtu EU, iz obnovljivih samo 18%, u Holandiji 30%, Francuskoj 26%, Italija 30 ak %. Prže ugalj, gas i nuklearke kao da nema sutra. Nama pričaju jedno a sami rade drugo; dolaze nam emisari pametovati, strani ambasadori se miješaju u naše unutrašnje poslove i energetiku, plaćaju NVO da laju i šire propagandu a mi trenutno 2x "zeleniji" nego oni, plus se od započetih solarnih ne vide brda. I još ih naši tolerišu i primaju kao bogove obično bjelosvjetsko smeće. Koja hipokrizija.
Emisar,mediji sire propagandu isto tako i oko korupcije.
Ne kazem da je nema,ali sigurno je ima i u Mostaru,Banjaluci, Beogradu,Zagrebu kao i u Sarajevu.
Medjutim,kada pogledate izjave stranaca,medija koji pisu o tome ispada u BiH (Sarajevu) najvise je kriminala,korupcije....
Problem je isto tako kod proizvodnje struje sto ovo nisu vijesti dana,proizvedeno 1300 MW...
Nismo mi svjesni sta imamo....
slavuj

Post by slavuj »

Anoniman wrote:

Emisar,mediji sire propagandu isto tako i oko korupcije.
Ne kazem da je nema,ali sigurno je ima i u Mostaru,Banjaluci, Beogradu,Zagrebu kao i u Sarajevu.
Medjutim,kada pogledate izjave stranaca,medija koji pisu o tome ispada u BiH (Sarajevu) najvise je kriminala,korupcije....
Problem je isto tako kod proizvodnje struje sto ovo nisu vijesti dana,proizvedeno 1300 MW...
Nismo mi svjesni sta imamo....
U pravu ste,NISMO MI SVJESNI STA IMAMO!Zapravo najmanje smo svjesni kriminala oko nas.Kako onda da se borimo protiv toga.
kao ,recimo,što to rade u Zagrebu.Tamo je skoro kompletna državna vlada u pritvoru ili zatvoru.Skoro kompletan vrh HDZ-aje predmet istraga.
Sestrinska stranka kod nas je garanccija da nećete biti istraživani ni kada otudjite giganta kao što je Aluminij.
A u Sarajevu jedva dobace do Asima,pa i njega oslobode.Fabriku duhana su dali skoro besplatno,da se dugogodišnji njeni pljačkaši ne izlažu riziku nekakve istrage.
Iz Tužilatva pišu da je predmet u kojem je ukazano na pljačku investicijskih fondova,U FAZI ISTRAGE.Itako već skoro četiri godine.
A oko Bosnalijeka još uvijek traje rat.Onaj koji ga je svojevremeno osvojio pajserima i uz pomoć vlade,nikako da završi posao.
Feroelektro već godinama peljušaju u tišini.Pola su već preuzeli nacionalno svjesni odvjetnici i nesvjesni uposlenici.Naravno u prisustvu vlasti

I ne radi se ovdje ni o kakvoj kleveti,blačenju,izmišljanju.I ne piše ovo niko Anoniman.Svi oni,kojih se to tiće,znaju ko ovo piše,i ko u ostalom prijavljuje,ukazuje.
Ja stvarno ne znam šta je u svemu tome kriminal,a šta korupcija.Nešto jeste,čini mi se.
Post Reply