Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

montypython

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by montypython »

Po sjećanju, mislim prošle godine da li Pobjeda Tešanj bila je ponuđena cijena pri preuzimanju 17 % nominale, mislim da je tad čak i tržišna bila 2x viša. Ili slično bila je neka firma iz Tešnja auto industrija (tad smo raspravljali o Squeeze outu) mislim da je bio onaj Smailbegović direktor tad i bilo je "mišljenje" istog da je ponuđena cijena fer a ta je bila bukvalno uvredljiva za pamet, ne znam kako je to završilo.
Da se razumijem nisam ja protiv više cijene samo će biti problem ako dioničari ne dobiju ni tih sada sigurnih 67 KM a mogli su. Da gledaju ove (koji "znaju" da vrijedi 135) još 10 godina kako posluju s pozitivnom nulom i cijenom od 10?
panzer

Post by panzer »

Ahmetlići su silom prilika tj komisije dali bagatelnu ponudu za Pobjedu a Prevent za FAD Jelah. I jedva čekali da se niko ne javi.

I ja se nadam da će ovo sa Enkerom završiti dogovorom. Prvenstveno radi modernizovanja fabrike i stvaranja velikog proizvodnog centra a mali dioničari bi u svakom slučaju bili na svaki način ispoštovani.

Ali realno, šta je danas 20 miliona eura.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 14 Nov 2023, 23:15 ...

Ali realno, šta je danas 20 miliona eura.
Slažem se ali sadašnja uprava i vlasnici drže to već 15 godina na max 10 KM po dionici što je na 590 hiljada dionica ispod 3 miliona eura. Za nas male dioničare tih malih 20 miliona eura je 7x više. Dakle vrijedi Enker sigurno i 20 m eura pri dobrom vodstvu, možda i više ali ne s ovom upravom i vlasnicima. S njima vrijedi samo 3 miliona. Nama. Njima siguran sam, vrijedi više. Poslovanje to ne pokazuje ali oni vjerovatno znaju kako.
panzer

Post by panzer »

Cijena na berzi nije mjerilo ničega, osim bh logike.

Ako je mjerilo, onda trebamo pohvaliti fadila što je prodao FDS po duplo većoj cijeni od berzanske ili nekog novog politikanta kada proda elektroprivredu po duplo većoj od 13 KM.

Sama činjenica da je tek sad stigla ponuda, nakon nekoliko mjeseci od prvobitne obavijesti, znači da pregovori traju. I vjerovatno će biti završeno dogovorom. Nije tu niko naivan.
slavuj

Post by slavuj »

panzer wrote: 15 Nov 2023, 08:12 Cijena na berzi nije mjerilo ničega, osim bh logike.

Ako je mjerilo, onda trebamo pohvaliti fadila što je prodao FDS po duplo većoj cijeni od berzanske ili nekog novog politikanta kada proda elektroprivredu po duplo većoj od 13 KM.

Sama činjenica da je tek sad stigla ponuda, nakon nekoliko mjeseci od prvobitne obavijesti, znači da pregovori traju. I vjerovatno će biti završeno dogovorom. Nije tu niko naivan.
Potpuno se slažem.Cijene na SASE zapravo nikada ne ukazuju na vrijednost dionica.I tako će biti sve dok kriminalci ne budu uklonjeni sa tržišta a boga mi i iz korporacija i iz vlasti!
Cjena koju su ponudili Njemci za mene je u ovom trenutku jedini element koji ukazuje na vrijednost dionica ENKT.I to je sigurno dobra cjena za sadašnje dioničare.I što se mene tiče,ja bih sutra svoje dionice dao po toj cijeni.
Ponavljam da tu cijenu nisu formirali oni koji prodaju recimo dionice UNPL kupcu kome je naloženo da ih obavezno kupi.
Ovi kojima ta cijena nije dovoljna,vjerovatno imaju neke svoje razloge za takav stav.
E vidite,mene brinu baš ti njihovi razlozi.
Bojim se da je cijena koju oni traže tolika samo da bi odbili kupca.Pa ako ga i ne odbije toliko veća njihova cijena,odbit će ga sigurno njihovo ponašanje.Neću ovdje sada ulziti u moguće njihove razloge za takvo ponašanje,ali svakako moram istaćiono što sam doživio od predsjednika NO,a on je taj koji bi trebao da pregovara,dogovara.
Sreo sam se s njim samo jednom ranije.A kada sam zamolio da mi se javi da popričamo o razlozima zbog kojih je največi dioničar tražio reviziju,napao me je kao da sam baš ja tražio tu reviziju.Kaže da sam MUjezinovića baš ja nasavjetovao da traži reviziju.A ja se prije toga nisam nikada čuo sa Mujezinovićem.Istu takvu nervozu i nebulozu ispoljio je i kada sam pokušao s njih razgovarati nakon skupštine.Već sam napisao da je cijela organizacija skupštine djelovala samo kao zastrašivanje.Što se mene tiće,i advokati onog što me tužio pa odustao,pokazivali su manje mržnje prema meni.Razlozi za takvo ponašanje će na kraju vjerovatno isplivati na površinu.
Takav čovjek ne može pregovarati ni sa kim.Volio bih da ne budem u pravu!
panzer

Post by panzer »

Ovdje je prednost što nije nesuglasica dva velika dioničara. Nego je jedan protiv trojice.
Sad ako je Aličić izrazito protiv možda ostala dva na kraju pristanu što bi sa Mujezinovićem bilo dovoljno da se švabi ponudi 75 % odnosno manje ali da prikupe tenderom ostalo.
Svi su oni u godinama, pa ako je sad prilika da zarade 8-10 miliona KM moguće je da će pristati.
montypython

Post by montypython »

Nisam to rekao sinoć ali moram sada kad je spomenuto. Čim sam čuo ponuđenu i traženu cijenu prva mi je misao bila da ovi u stvari samo žele da odbiju kupca. Ni sad ne mislim drugačije. Jeste, cijene na Sase su niske sve je potcijenjeno. I Enker je potcijenjen dramatično ali to ne mijenja činjenicu da je ponuđena cijena sasvim korektna a tražena sumanuta. Dakle "tražioci" su ili totalno van granica realnosti ili su se "snašli" tako dobro "poslujući" kao dosad da mogu zaraditi više nego da dobiju 67 po dionici. Nemam drugog objašnjenja.
panzer

Post by panzer »

Ma nema tu snalaženja koje im omogućava milionske cifre godišnje. Određenu korist od firme imaju ali je to daleko od toga da im se ne isplati prodati firmu za vrlo dobre pare. Trenutno je i njima taljigarenje. I ti ljudi koji sjede u Enkeru kao direktori i kao vlasnici vide da je stanje očajno. Prije će biti da su u pitanju ozbiljni ali i pijačarski pregovori.
montypython

Post by montypython »

Baš sam se sinoć pitao hoće li se ova info za cijenu Enkera odraziti na cijene na Sase koja inače slabo reaguje na išta. Ali stvarno nema logike da stoji kupovna na 10 a skoro izvjesno da bi se moglo dobiti min 67. I vidim nestalo i kupovnog naloga na 10 ak I prodajnog na 15ak KM.
panzer

Post by panzer »

Pa ima taj market nalog.
Post Reply