Fabrika duhana Sarajevo

panzer

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by panzer »

Dekicu bi jedino mogli dobiti u KPD.

Neke okvirne cifre za moje pitanje:
za dionice bonus fonda dato preko 5 miliona KM,
za dionice Mi grupe više od 3 miliona,
za upi-sisteme od 2 do tri miliona,
za remontmontažu više od milion KM,
za udio u vakufskoj banci preko 10 miliona KM,
za udio u PBS više od 5 miliona KM,
za hotel(koji ne radi) planirano 8 miliona a plaćeno sigurno više od 10 miliona KM

Ima još ulaganja kao npr, prevoz radnika kreka, unis, duhan zenica-u stečaju, univerzalpromet tuzla itd itd.

I gdje je povrat od ulaganja?
beavis

Post by beavis »

Da li i jedna ozbiljna kompanija objavljuje podatke o isplativosti ijedne investicije, uspješne ili neuspješne? Budimo ozbiljni. Nas interesira samo netto profit. P/E, Divident Yield isl. Sve ostalo su špekulacije bez temelja. Po meni nema nikakve razlike izmedju onog koji krade i onog koji govori neistinu. I jedan i drugi su za KPD-a.
proleter

Post by proleter »

@beavis
Pozdrav svima, ja sam dioničar FDS-a, poslovan čovjek iz uprave privatne kompanije neopterećen govorkanjima, poluinformacijama i politikom. Mene interesuje sigurnost moje investicije i profit od iste. Pročitao sam većinu postova i vjerujem da konstruktivnim dijalogom možemo podići nivo poslovne kulture i znanja u poslovnoj zajednici u BiH. Sad ozbiljno, iskreno me interesira zašto ste mišljenja da je 1 državni KM vrijedniji od vašeg 1 KM pa moraju sa 40% vlasništva imati 60% upravljanja? Uz to da li mislite da će država dobro upravljati sa naših 60%? Da li se iko zapitao kako je upravljati kada politika radi sve da u upravu stavi podobne a ne sposobne. Da li od podobnih možete očekivati ikakvu zaštitu vaše investicije ili profit? Ako mene pitate u ovakvom okruženju i sa ovakvim rezultatima pokrijte upravu dekicom da se ne prehlade a sa njima i naše investicije. Lijep pozdrav!

Ako si ti Beavis, mi nismo Buttthead :lol:

Čijih to "naših" 60 %?
Zar misliš da smo "mi" (??) ili radnici (na kojoj sjednici Radničkog savjeta ??) imali uticaj na odluke da se mešetari sa dionicama fondova, banaka, gradnjom hotela itd umjesto da se širi prodajna mreža, marketing, nove proizvode??
Pa Arslanagić je sa 2 % upravljao Bosnalijekom.
A kako ovi likovi ubjede radnike da je sav taj kriminal u njihovu korist... to je za analize... "nas"!
beavis

Post by beavis »

Ko nešto zna o privrednim društvima u kapitalizmu zna da su vlasnička i upravljačka funkcija strogo odvojene. Nismo u socijalizmu i samoupravljanju da radnici biraju upravu. Vlasnici biraju upravu da za njih donesu boljitak vlasnicima iz uloženog kapitala. Ako nema boljitka ide druga uprava. Kamo sreće da je više ljudi svjesno koliko malo dobrih menadžera ima ova zemlja. Mi imamo najviše onih koji se ne bi bavili svojim poslom a rado tudjim. Da aktualna uprava može bolje sigurno da može ali ne sama i ne uz ovoliki vjetar u lice. Neki od dioničara ne vide drvo od šume i zarad mogućnosti tračanja o nečijem poslu sami sijeku granu na kojoj sjede. To je za mene za ispitati. ;)
panzer

Post by panzer »

beavis wrote:Da li i jedna ozbiljna kompanija objavljuje podatke o isplativosti ijedne investicije, uspješne ili neuspješne? Budimo ozbiljni. Nas interesira samo netto profit. P/E, Divident Yield isl. Sve ostalo su špekulacije bez temelja. Po meni nema nikakve razlike izmedju onog koji krade i onog koji govori neistinu. I jedan i drugi su za KPD-a.
Pa teško je govoriti o Dividend Yield ako uprava kaže ( odnosno ne kaže ) da će uložiti u nešto od čega nema nikakve koristi niti se trudi da ima koristi kao što je primjer kupovine paketa dionica bonus fonda(od druga šušića) a onda i nakon nekoliko godina stagnacije tog fonda nastavi kupovati dionice.
Nije ulagala ni u jedan biznis koji im donosi novac.
Svaki od tih fondova, banaka, firmi i ostalog ima svoje finansijske izvještaje iz kojih je vidljivo da nemaju dobit. Ako nemaju dobit kakva je onda špekulacija reći da FDS od tih ulaganja reći da nema povrata uloženog.

Šta bi bilo sa takvom upravom da je ranije imala bolje vlasnike odnosno one koje traže bolje poslovanje i koji traže objašnjenje za svaku uloženu KM?
proleter

Post by proleter »

Beavis, ako nisi shvatio ironiju sa radničkim savjetom, onda ...
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Poštovani panzeru ...nadam se da se nećete naljutiti što Vam se obraćam ...imam jedno jednostavno pitanje a odgovor mi je jako bitan obzirom da vidim ( još od prvog Vašeg posta ) ste jako upućeni u zbivanja u FDS i oko nje ...a pitanje glasi :imate li dionica emitenta FDSSR u vlasništvu ? Hvala .
beavis

Post by beavis »

@proleter Ja sam mislio da ovdje razgovaramo o investicijama a ne da radimo kazališnu predstavu? BTW.: i tvoj nick je prikladan za tvoj mindset. Vrijeme se da vas neko probudi.

@panzer Nisam dobio odgovor na pitanje da li i jedna ozbiljna firma objavljuje uspješnost svojih investicija? I ne tvrdim da je svaka FDS investicija bila uspješna.
panzer

Post by panzer »

Objavljuje. Evo primjer elektroprivreda. Prvo objavi koliko je uloženo u remont pogona, objavi i koliko je proizvedeno u svakom pogonu pojedinačno i ono što je najvažnije objavi kolika je bila proizvodna cijena svake proizvedene jedinice tj kWh za svaku godinu. Po meni je to dovoljno.
Normalno, oni ne ulažu u sve i svašta, kao ni jedna druga firma. Adris je isto davao sve detalje oko svojih dodatnih ulaganja ali i pojašnjenje za sve biznise.

Ima još primjera i u BIH i u inostranstvu.

I da, imam dionice.
Last edited by panzer on 30 Jan 2014, 16:50, edited 1 time in total.
slavuj

Post by slavuj »

Pancer je zaboravio Vranicu,i tamo je magistar o trošku FDS inače u slobodno vrijeme i direktor,uložio poprilično.
A što se tiče hotela u Srebrenici,on je do sada koštao oko 18 miliona,3000 KM po kvadratu,ne dovršeno!!!.
Valjalo je potrošiti 60 miliona koje je ovaj vrsni menađer našao na poziciji *novac na računu i blagajni* kada je nasljedio FDS od direktora Loje.
I još nešto,Vlada na posljednjoj skupštini nije bila sama .To pokazuju i donešene odluke.Moram podsjetiti ni ni jedan prijedlog uprave i NO nije prošao,uključujući i Izvještaj o poslovanju i Plan rada.Prošao je samo prijedlog o dividendi kojim je direktor pokušao kupit male dioničare.Naravno da je odbio da je isplati nakon čto ga nisu popdžali u ostalim tačkama.
Naravno da ne mislim da će bilo koji podobni direktor raditi mimo volje Vlade,ali da bi došao bilo ko treba ovog dokazanog kriminalca skloniti!Teško da gori može doći!
Post Reply