ASA BANKA

Truba

Re: ASA BANKA

Post by Truba »

nije da nema inženjeringa ali mene je njihov inzenjering dosao PAR maraka skuplje
veći je problem što ja nemam muda odjednom pljunut sve nego cjepkam na više mjeseci
pa se nabeša onih po 30 maraka troškova
a vidim i trošak burze je skočio isto tako
al sve će to dividenda i skok pokriti

takodjer me zanima pošto fizički nosim pare u rajfajzen kako da dignem lovu uvijek mi ostane 50 100 km i to me nervira
da odem dignut lovu :D
panzer

Post by panzer »

Ostalo je još 4800 dionica za prodati. Nisam očekivao da će ovaj veliki nalog biti pokupljen za dva dana.
Muzafer

Post by Muzafer »

panzer wrote: 28 Aug 2024, 18:32 Ostalo je još 4800 dionica za prodati. Nisam očekivao da će ovaj veliki nalog biti pokupljen za dva dana.
Hvala na odgovoru od sinoć.

Sad ostaje samo da se vidi hoće li biti i dalje ustaljena praksa i još 3 naloga za preostale komade ili možda promijeni taktiku pa stavi sve što je ostalo. Ako stavi sve što je ostalo, vrlo moguće da sve i ode isti dan ili najkasnije slijedeći.

Hmmm, sa petkom i krajem avgusta bi "sve" moglo biti gotovo.

A onda ghost town. Spread između ponude i potražnje će biti ogroman i moguće je obaranje cijene na malim količinama zbog prodaje onih koji baš budu morali.

Neki ovdje pišu da bi NLB ili neka druga dala ponudu za ASA banku. Evo, koliko sam upućen, izgleda da je preuzimanje Addiko banke ipak propalo jer većina dionočara odnosno potrebni broj nije želio prodati. Ali, moguće je da nisam najažurnije upućen...

A što se tiče eventualne prodaje ove banke mislim zašto bi ASA grupacija koja je mukotrpno cijelo desetljeće preuzimala druge banke sada sav taj trud bacila takoreći budzašto, čak i kad bi ponuda bila duplo veća od trenutne realne tržišne... Ako stvari ispravno gledam, Asa banka je kao sidro za sva ostala društva u grupaciji...
panzer

Post by panzer »

Ma ovo sad bi im trebao biti vrlo ozbiljan projekat.

Nukleus cijele finansijske grupacije koju su i bez banke znacajno ojačali ali sa bankom su kompletirani. I tek su krenuli. Sad, ovdje se pojavljuje jedan momenat koji nama " profesionalnim" dioničarima nikad nije bio bitan ali će uticati na percepciju same banke.

Obično, države i njihova javnost imaju želju za jakim domaćim firmama tako da će se nakon godina apsolutne dominacije stranih banaka ovdje sve više potencirati ili preferirati da se radi sa jakom domaćom bankom.
Sa te strane će imati blagi prefencijal mada je vrhovni faktor , da ne kažem neku težu riječ, Konvertibilna Marka. Kad je marka u pitanju obično se ne gleda ni vjera ni nacija. Ali prefiks " domaća" može služiti kao marketinška prednost.

A nakon preuzimanja sberbanke su sabrali neku zanimljivu ekipu u upravu ,vjerovatno uvidjevši da više nema šibicarenja i da se mora ići u maksimalni profesionalizam ako se misli iskoristiti ova poslovna prilika koja im je data.

Za sada , rezultati opravdavaju posloženi posao a opet, tek su na 10% tržišnog udjela. Tako da tu ima velikog prostora za rast banke.

I u svemu tome , bilo kakvo spominjanje prodaje nekoj trećoj banci je totalno neopravdano i ne treba očekivati ni pomisao( od strane većinskog vlasnika) na to.

Što se tiče akcije slovenačkog NLB oni su u preuzimanje Addika krenuli najviše radi tržišta Hrvatske.
belse

Post by belse »

Dok cekamo sljedeci nalog
Pauza kod stecajnog
Truba

Post by Truba »

ima jedna caka
asa banku nema gdje ne pljuju od foruma fejsova i ostalih grupa...mozda najvise ... tako da ne znam koliko ce se to odraziti na cijenu u buducnosti
mozda gube korisnike upravo dok pisem
to sto je domaca nikome nista ne znaci
Kenanhr

Post by Kenanhr »

Asa banka nije rasla organski, uradili su kupovinu s erbank svi znamo kako, mislim da se jos uvijek rade migracije sistema i sl. U takvim situacijama veoma lako dolazi do nezadovoljnog klijenta. Generalno, sve banke su ukinule review opciju na fb i dr. drustvenim mrezama, jer sve su popljuvane, opravdano! Ovde su samo da salju novac svojim investitorima nemojte da vas zavara placeni novinski članak "donirali neka sredstva nekome", to je sve marketing i donirali su od Nasih sredstava koje su zaradili od kamata i naknada. Zašto niko ne pokrene pitanje visokih naknada, po kojem osnovu, koji je to trošak povećan kod banke da opravdaju povećanje? Nema uprave Nasih banaka da nije bila u nekoj aferi i pronevjeri, jeste ikad vidjeli novinski članak na tu temu? Niste, jer je sve potplaceno, ljudi napravili sistem prije hiljadu godina i dalje funkcionise, rijetko koji biznis moze opstati tolike godine.

Da se vratim na Asa banku, imaju jednu dvije osobe u Upravi koje su uljez nadam se da ce to vidjeti, eliminisati i mogu samo rasti. Kao korisnik, do sada sam bio zadovoljan, kao dionicar jos vise :)

Samo da shvate da su narasli i da se ponašaju u skladu sa tim i da pobjegnu od mahalske, nepotizam i svih ostalih politika koje krase male kompanije.
panzer

Post by panzer »

Za sada posloženi posao opravdava rad. Među najvećim rastom dobiti su u bankarskom sektoru.

Značajna je prednost biti velika banka. I lakše je obezbijediti finansiranje izvana ali lakše je dogovarati poslove unutar BIH jer mala banka ne može pratiti velike firme koje traže "okvire" od 20-30 miliona KM kako za kredite tako za bankovne i carinske garancije u tom paketu. A tu su vrlo dobre zarade bez velikog angažovanja u odnosu na posao koji bi se morao završiti sa malim klijentima u istom tom iznosu.

Tako da je ASA tek na početku ekspanzije.

Ovo je ukratko. Da ne bude "obrnuto proporcionalno".
Truba

Post by Truba »

pada cijena
:)
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

Ovo 1-2% je neozbiljno svakako bilo da raste ili da pada

Evo sad imamo i novog 10tog na listi
BRKIĆ-PETROL d.o.o. Zenica
Post Reply