BH Telecom

montypython

Re: BH Telecom

Post by montypython »

Davno je trebalo poslati u penziju direktora I promijeniti kompletnu upravu. Nadajmo se da ce to biti odmah poslije izbora. Indikativno-uz istu dobit,cak manju, od mtela bht ima 1300 radnika viska (60 %).
panzer

Post by panzer »

Ima tu uticaja raširene "fiksne mreže" odnosno "zemne infrastrukture" koju treba pokrivati. Mislim da Mtelova mobilna mobilna mreža ima veći udio u ukupnom prihodu pa su tu u prednosti.
A pretpostavljam da je još jedna od prednosti nabavka telekom opreme i mobilnih aparata. Drugačije je kad je nabavlja oprema za potencijalnih 6 miliona plus 1,5 milion plus 500.000 korisnika a drugačije je kada se kupuje za maksimalno 2 miliona potencijalanih korisnika. Razlike u nabavnoj cijeni sigurno mora biti.
Jasno je da telekom operateri svake godine moraju imati pad dobiti jer se svakodnevno pojavljuju alternative i ovakav razvoj situacije u BIH u prvih šest mjeseci je zanimljiv.
Do sada je direktor BH Telecoma redovno isticao svoju najveću dobit u državi i to se kao podrazumijevalo. Hoće li sada priča biti drugačija?

Bilo bi dobro kada bi se sve sagledalo i analiziralo iz čisto ekonomske sfere računajući i uticaj politike ali se zna da će "javno mnijenje" sigurno otići na samo političke nebuloze .
Investitor

Post by Investitor »

Polugodišnja dobit "BH Telecoma" pala za četvrtinu
Četvrtak, 21. 08. 2014.|09:34 | Izvor: seebiz.eu

"BH Telecom" ostvario je u prvom polugodištu 2014. godine neto dobit od 43,8 mil KM, što je za oko četvrtinu manje nego u istom periodu prošle godine, kada je dobit iznosila 58,5 mil KM.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvario je poslovne prihode od 268,3 mil KM, što je manje nego u istom periodu 2013. godine kada su ovi prihodi iznosili 271,7 mil KM. Na pad poslovnih prihoda uticala je manja prodaja na domaćem kao i na stranom tržištu.

Poslovni rashodi iznosili su 220,4 mil KM i povećani su za oko 6 mil KM u odnosu na prvo polugodište prošle godine kada su izosili 214,3 mil KM.

Na povećanje poslovnih rashoda uticala je veća nabavna vrijedost prodate robe, 17,6 mil KM u odnosu na 13,3 mil KM u istom periodu lani.

Takođe, uvećani su rashodi po osnovu ispravke vrijednosti i otpisa potraživanja. Na drugoj strani, troškovi plaća i ostalih ličnih primanja blago su smanjeni, kao i troškovi amortizacije.
Investitor

Post by Investitor »

Panzer, samo bi se djelimično složio sa tobom jer su u BH telekomu i najskuplji aparati, a zemnu infrastrukturu je i do sada trebalo "pokrivati". Po mom mišljenju, a o čemu smo pisali i ranije, pad prihoda i dobiti je neminovnost (zakonitost) koja prati ovakvo neracionalno poslovanje. Rak rana BHT-a je preveliki broj nepotrebno uhljebljenih i nestručnih parazita koji nerade ama baš ništa (osim što odigraju poneku igricu), političko izvlačenje novca i loš menadžment. Na sve nabrojano mogu se poslje dodati i sve jača konkurencija, nove tehnologije, kriza i sl. Jedini izlaz je u dobrom odabiru strateškog investitora koji bi ovo doveo u red, ali daj bože jer naši političari neće privatizovati isti dok ga ne svuću u ravan. Mislim da su rezultati još gori jer ovi izvode računovodstvene akrobacije sa kojekakvim pogrešnim knjiženjima, netačnim procjenama vrijednosti imovine i otpisom potraživanje, a što je bila i zamjerka revizora u prethodnim godinama. Sve ovo dolazi na naplatu kad tad, a bojim se da stanje nije i gore od ovog kako ga prikazuju. Baš bi volio da čujem koja su opravdanja menadžmenta za ovakve katastrofalne rezultate.
panzer

Post by panzer »

Investitor wrote: Rak rana BHT-a je preveliki broj nepotrebno uhljebljenih i nestručnih parazita koji nerade ama baš ništa (osim što odigraju poneku igricu), političko izvlačenje novca i loš menadžment. Na sve nabrojano mogu se poslje dodati i sve jača konkurencija, nove tehnologije, kriza i sl. ....
Sigurno je da ih ne nekim mjestim ima viska ali ih ima i manjka. Kao i svim firmama tamo gdje treba da se zapne, tamo je najmanje zaposlenih. Ja znam za konkretan primjer gdje je malo ljudi na terenu i radi toga kasne priključci moje tv, kasne sa otklanjanjem smetnji i sl- pa to utiče na rad firme a obično se rješava ad hoc rješenjima tipa angažovanjem vanjskih saradnika privatnih firmi koji rade za BHT.

Kako rekoh, bilo bi dobro vidjeti jednu nezavisnu analizu stanja da se vidi koje su slabe tačke kadrovskog sistema.
Investitor

Post by Investitor »

panzer wrote:Sigurno je da ih ne nekim mjestim ima viska ali ih ima i manjka. Kao i svim firmama tamo gdje treba da se zapne, tamo je najmanje zaposlenih. Ja znam za konkretan primjer gdje je malo ljudi na terenu i radi toga kasne priključci moje tv, kasne sa otklanjanjem smetnji i sl- pa to utiče na rad firme a obično se rješava ad hoc rješenjima tipa angažovanjem vanjskih saradnika privatnih firmi koji rade za BHT.

Kako rekoh, bilo bi dobro vidjeti jednu nezavisnu analizu stanja da se vidi koje su slabe tačke kadrovskog sistema.
Ima njih na svim mjestima dovoljno (i previše) samo sto su se utopili u sivilo nerada. Ja ti mogu reći da par ljudi (montera) održavaju komplet HS kablovsku mrezu i sve poslove stignu odraditi u par dana po prijavi. U BHT je neviđeni javašluk i nerad. A da nepričamo o inžinjerskim poslovima, gdje iole ozbiljniji posao obavljaju vanjski saradnici koji svoje usluge skupo naplacuju. Na pozicije rukovodnog kadra dovedeni su ljudi koji ne znaju osnovne stvari (čak ni da rade na računaru), i kako očekivati da ti ljudi rješavaju složenije poslove. Informacije su iz prve ruke jer moj prijatelj radi tamo kao inžinjer.
Investitor

Post by Investitor »

Polugodišnja neto dobit manja za 14.745.279 miliona. Šta reci, koju poruku poslati....
Investitor

Post by Investitor »

Ministar trgovine Srbije najavljuje
Ljajić: Ukida se roming u regionu
U Budvi će krajem septembra predstavnici država regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope, najavio je srbijanski ministar trgovine, Rasim Ljajić.

O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sporazum će biti potpisan tokom Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju", rekao je Ljajić za beogradski Blic.

Dodao je da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je donio Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cijene rominga za države članice EU.

"Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavijestio da se zasad Direktiva odnosi isključivo na države članice", kaže Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.

I dok EU obara troškove telefoniranja u inostranstvu, korisnici iz Srbije ovu uslugu plaćaju i pet puta više od stanovnika EU.

Od 1. jula građani EU za roming na teritoriji Unije plaćaju 55 odsto manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roming u EU biće ukinut.
panzer

Post by panzer »

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... 6H+Company

Zanimljive cifre se vrte ovdje. Telemach u 2013. 36 miliona prihoda i oko 3 miliona dobiti(ovu godinu je dosta pojačao), M&H 12 miliona prihoda i preko 6 miliona KM dobiti, Logosoft oko 18 miliona KM prihoda i 1,6 miliona dobiti i HS 5,6 miliona KM prihoda i stotinjak hiljada km dobiti.

Gledajući finansijski ovi operateri uzimaju dobar dio telekom tržišta a sigurno je da u svakom gradu postoji još niz malih lokalnih kablovskih operatera. BH Telecom do sada nije našao uspješnu strategiju da odgovori i da preuzme korisnike usluga ovih firmi a ima potencijal da to uradi.
Investitor

Post by Investitor »

Konkurenciji je bilo najteže na početku utakmice. Sad će telekomu biti sve teže i teže da održava prihode i dobit. Jedini spas bi bila kvalitetna privatizacija, ali daj bože da od toga išta bude. Ja sam ranije bio protiv privatizacije, ali kad vidim šta se radi u ovoj kompaniji sutra bih je privatizovao.
Post Reply