panzer wrote:U još jednom reklamnom članku o elektroprivredi Grabovica kaže da je na polugodištu rezultat 22,2 mil KM i da oni rade, da nisu kao predhodnici.
kako već rekosmo, nerealno mala polugodišnja dobit uzimajući u obzir rekordnu proizvodnju. Sa manjom proizvodnjom i cijenom struje 15 % nižom Jerlagić je imao čini mi se 70ak milona godišnje dobiti prije par godina.brzi wrote:Ono je sramota, toliko samohvale i priča kako je planirano 7 miliona dobiti a ostvareno 22,2 KM a o povoljnim hidrometeorološkim prilikama ni riječi. Volio bi da druge dvije elektroprivrede iskažu bar 100 miliona pa da pogaze njihove "vanserijske" rezultate.
Nameću mi se dva moguća objašnjenja:
A) Nesposobni su, ne znaju, jako su povećali troškove, ili curi strankama ili kome li već
ILI
B) Dobit bi bila veća ali su procijenili da bi puno veća cifra, npr 50 ili više miliona polugodišnje, privukla negativni publicitet, FERK bi možda tražio sniženje cijena (i o tome smo govorili), neke druge stranke bi huškale sindikate rudara da traže još više plate i sl. To bi sve ugrozilo mogućnost da se na kraju godine ostvari velika dobit i podjeli dividenda, od koje bi država dobilasvojih 90% koje bi Vlada mogla PRED IZBORE uštrcati u poticaje i drugo te se pokazatii sposobnom u 5 do 12. Zato mislim da je vrlo moguće da će prvo polugodište namjerno biti skromno (tih 22,2 miliona) a da bi dobit mogla biti prikazana u punom sjaju na kraju godine kada je ništa ne može ugroziti. Možda zvuči nategnuto ali meni je sasvim logično.