ASA BANKA

panzer

Re: ASA BANKA

Post by panzer »

Ako se gleda proteklih nekoliko mjeseci vidljivo je da se značajno povećava broj dioničara. Postoji takva nekakva situacija oko "zaglavljivanja" kod PBS ali tamo je ukupno 140 dioničara. Ovdje ih ima preko 1100 i nastavlja rasti što znači da će znatno češće biti ponude. Možda u manjim iznosima ali će je biti.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Moguće. Dosta ljudi je uletilo ovdje sada sa malim svotama, od par hiljada, čisto da zaštite vrijednost ušteđevine.
Izaće kada im novac zatreba za auto, namještaj, zubnu protezu, itd.
panzer

Post by panzer »

Zdravije je da ima likvidnosti. I za jednu i za drugu stranu. A isto tako ovdje je dobra stvar da postoji prihod od dividende. Dionice se mogu držati samo radi te opcije, bez čekanja nekog rasta cijene odnosno nisu kupljene samo da bi se očekivao povrat od rasta cijene.
Muzafer

Post by Muzafer »

panzer wrote: 27 Aug 2024, 12:26 Vidiš ovo je zanimljivo. Mogli su kupiti po 105-106 KM ali čekalo se. Sad kupuju po 111-112 KM i opet je suzdržano. Zašto sad ne kupiti sve jer će sljedeći put biti na 115 ili 120 .
Pa nije da se baš čekalo, jer je bilo dosta trgovine i na tim nivoima. Jednostavno, nisu "svi" upoznati niti su saznali za ovu priliku. Sigurno da vi koji se podrobnije pratili, nije li istina da je veća prodaja poštanske u stečaju ustvari upravo i krenula kad je cijena prešla nominalnu - 100 KM. Nije li istina da je stečajni vrlo malo ili nimalo prodavao ispod 100? Jer čini se da kad je cijena bila ispod 100 - obim ponude je bio puno manji.

Ne znam kolika je cijena bila kad je na ponudi bilo svih 15k i da li je to ustvari bilo prije rezultata za 2023, pa se mnogima emitent tada još uvijek nije činio baš toliko privlačnim?

Sada u danima kada se već početkom dana javi kupnja, vrlo je moguć eskalirajući krešendo dok se cijela ponuda ne kupi do kraja istog dana. Moja procjena je da bi se poštanska mogla skroz istrošiti na do 116 sredinom septembra, ako ne i prije, zbog eskalirajućeg straha da se posljednji voz ne propusti.

Sad sve izgleda kao u strofi velikoj hita iz 1991 "All aboard, all aboard, woh-oh."

https://www.youtube.com/watch?v=pC_zffOenk8
panzer

Post by panzer »

Na 103 KM su prvi put stavili oko 14.000 komada. su nesto prodavali ispod 100 ali ne znacajno posto su tada stavljali naloge od 300 komada. Neko ih je savjetovao da neće prodati sa velikim nalogom.

Vise sam mislio na ovaj period kada su krenuli sa vecim iznosom na 104-105 KM.
belse

Post by belse »

Podize prodajni na 116 KM
Zagrijavanje je krenulo...
beka26

Post by beka26 »

Ovo dizanje cijene je čudno, kao da se nekom zuri da digne cijenu dionice.
Ovo bi moglo da znaci da neka jača banka bi mogla pokusati preuzimanje pacse cijena 'dotjeruje". NLB nedavno izjavi da imaju i druge banke na vidiku osim Addiko
belse

Post by belse »

Vjerujem da se ovaj forum mnogo posjecuje i cita,
Mnogi ljudi su ovdje dosli do informacija o kolicini dionica iz banke u stecaju,
Znajuci da je ostalo svega 5.000 komada, imam osjecaj da mnogi hvataju posljednji voz, pa unose kupovne naloge, a i da stecajni zna to isto, jer mu broker prenese, pa uz njegovu pomoc polako podize cijenu, kako bi izvukli maksimum, logicno.

A da je NLB raspolozena za preuzimanje, ima i toga, zasto ne.

Sve skupa bi trebalo potisnuti cijenu.
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

Evo spustili su opet
Vjv da kazu da ne zure da prodaju banku nlb-u
Truba

Post by Truba »

ja sam jutros nesto ceprkao pravio nalog mozda sam nesto sjebao i povecao cijenu hahaha
bas sam duduk za ove stvari otkako mi je propo broker koji je sve za mene radio sad seslabo snalazim
Post Reply