Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Pa gradjanstvu su pomogli oko 100 miliona, a privatnim gazdama 300 miliona. A od tih 400 miliona 368 miliona su pare građana, a 32 miliona pare malih dioničara. Dakle, gradjani su donji 268 miliona. Pomogli su im pravo.
-
Moguće da oni tako i misle ali to im ne vrijedi za male dioničare a teško da će i na sudu. Jer mali dioničar ako je oštećen a jeste, ta šteta korespondira sa brojem dionica koje ima i odstupanjem dobiti od one koja je trebala biti da je cijena za domaćinstva bila bar onolika da ne uzrokuje gubitak, a ne sa brojem potrošenih kilovata. Npr neko ko ima mnogo dionica JPESR možda se grije na mazut ili ima centralno grijanje na gas tj troši malo struje pa mu ta pomoć ništa ne znači. Ili čak ne živi u BIH i ne troši struju nikako u FBiH pa im ta njihova sadaka ništa ne znači. Ili jednostavno ne želi da mu se šalje nekakva pomoć u vidu jeftinije struje kršenjem zakona. Npr neko ko je vlasnik 1% dionica izgubio je na tih 400 m nepodjeljene dobiti čitavih 4 miliona zbog njihovog mrljanja i igranja boga ili deda mraza a oni mu npr to "vratili" jeftinijom strujom u iznosu od npr 500 KM zbirno. Jednostavno tako ne može, ali sama činjenica kako oni razmišljaju pokazuje da ništa ne shvataju. A u tom vjerovatno i jeste suština tužbe tih iz Jadran osiguranja. Dijelite vi iz Vlade slobodno kome hoćete, širite populizam, ali iz SVOG dijela dobiti/vlasništva a ne iz mog. A jedini način da se to pravedno uradi je da se dobit podijeli u dividendu a onda Vlada iz svojih 90% neka dijeli kome hoće.
I još nešto, toliko su nesposobni da se sami hvale brojevima koji ih optužuju. Sad advokat jadran osiguranja može uzeti tu cifru od 400 miliona i reći: evo iznosa za koji oni sami javno potvrđuju da su zakinuli dioničare, moj klijent te vlasnik X % dakle sljeduje ga obeštećenje od X % od 400 miliona, ne trebam ni dokazivati. A to vrijedi i za svakog drugog malog dioničara.
Koliko sam ja shvatio, sudski proces je za pozajmice i avanse prema rudnicima a ne za ovu regulisanu cijenu prema građanstvu.
Onako na prvu, to je još jedan teret firmi ali kada se pogleda, značajna sredstva svakako stoje na računima, a neka eventualna isplata tužiocu ( ili svim ostalim suvlasnicima ) bi podigla tržišnu cijenu dionica.
I što je još zanimljivije možda bi u nekom nenormalnom scenariju spriječila nekog novog premijera vlade da hvata firmu u slobodnom padu jer, zaboga vidite na berzi da firma ne vrijedi ništa pa je bolje prodati.
Onako na prvu, to je još jedan teret firmi ali kada se pogleda, značajna sredstva svakako stoje na računima, a neka eventualna isplata tužiocu ( ili svim ostalim suvlasnicima ) bi podigla tržišnu cijenu dionica.
I što je još zanimljivije možda bi u nekom nenormalnom scenariju spriječila nekog novog premijera vlade da hvata firmu u slobodnom padu jer, zaboga vidite na berzi da firma ne vrijedi ništa pa je bolje prodati.
-
I ako ih nisu za to tužili, sad bi trebalo, jer ovo je još gore od pozajmice rudnicima. A mogli bi ih tužiti i oni koji nisu mali dioničari, bukvalno svaki građanin Federacije, jer firma je kroz onih 90% i njihova. Treba da postoji i za 10 ili 20 godina i služi i njihovoj djeci a ovi od nje prave invalida igrajući se socijale i kupujući glasove jeftinim populizmom. Možda bi neko više volio da ima jaku i moćnu energetsku firmu, stratešku i važnu i u regionu, koja će generisati i rast ostale privrede i kreirati radna mjesta nego da mu račun za struju umjesto 60 KM bude 55.
Last edited by montypython on 24 Jan 2023, 17:26, edited 1 time in total.
-
Imam dojam da firma vrijedi, ali da su 2 kljucna problema cjenovno podilazenje zbog uticaja politike i medija te grozno upravljanje rudnicima takodjer zbog politike i medija. Pa Elektroprivreda je mogla imati preko 700 miliona dobiti prosle godine samo da su sljedili trzisne principe i da su rudnici realizovali ugovore za dostavu uglja. Pazite ovaj clanak
https://www.klix.ba/vijesti/bih/andelij ... /220929086
Znaci ako su sa sredinom septembra isporucili 700 hiljada tona uglja manje, onda bi za cijelu godinu to moglo biti i 1 milion. Kad gledam plan 2023 vidim da se planira nabavka 5441 hiljada tona, a proizvodnja termo od 4356 gwh. To znaci 1,25 hiljada tona po gwh, a to znaci 800 gwh koje nisu mogli proizvesti u 2022. Tu je tesko precizno izracunati propustenu zaradu, ali je bar 250 KM po mwh. Grozno je kakvu sansu nisu iskoristili
https://www.klix.ba/vijesti/bih/andelij ... /220929086
Znaci ako su sa sredinom septembra isporucili 700 hiljada tona uglja manje, onda bi za cijelu godinu to moglo biti i 1 milion. Kad gledam plan 2023 vidim da se planira nabavka 5441 hiljada tona, a proizvodnja termo od 4356 gwh. To znaci 1,25 hiljada tona po gwh, a to znaci 800 gwh koje nisu mogli proizvesti u 2022. Tu je tesko precizno izracunati propustenu zaradu, ali je bar 250 KM po mwh. Grozno je kakvu sansu nisu iskoristili
Nema to baš smisla. Tužiš nekog što ti nije poskupio struju za 30-40%.montypython wrote: ↑24 Jan 2023, 17:20 I ako ih nisu za to tužili, sad bi trebalo, jer ovo je još gore od pozajmice rudnicima. A mogli bi ih tužiti i oni koji nisu mali dioničari, bukvalno svaki građanin Federacije, jer firma je kroz onih 90% i njihova. Treba da postoji i za 10 ili 20 godina i služi i njihovoj djeci a ovi od nje prave invalida igrajući se socijale i kupujući glasove jeftinim populizmom.
Što se tiče ovog moglo se ali nije jer duga priča. I najmanje je do trenutne Uprave firme. Čak treba biti zadovoljan što su jedni od rijetkih na Balkanu prošle godine imali dobit. I to ne bilo kakvu dobit negu najveću u zadnjih 30 godina.
-
Tuzba bi bila sto se nije trazilo poskupljenje kako bi se zastitio interes firme koja bi trebala biti privredno drustvo, a ne humanitarna fondacija. Treba pogledati propise koji regulisu cijene za građanstvo. Vjerovatno je nekim propisom federacije ili ferka to blize odredjeno
-
To sam čisto sa etičko-moralno patrotskog stanovišta, tako bi trebalo ali znam da pupulacija u nas stavlja u prvi plan sebe i sada. Ja lično i da nisam dioničar i da me neko pita hoćeš li snažnu i stabilnu najveću firmu u zemlji, koja je i od strateškog značaja ili ćeš bolesnika koji u doba krize možda uvede redukcije, ali ćeš imati 10% niži račun ja bih odabrao ono prvo.
-
Sto se tice eticko-moralno patriotskog aspekta, da li je prihvatljivo da se firmi u 100% vlasnistvu stranca daje struja 80% ispod trzisne cijene i time osteti firma u javnom vlasnistvu 90% za nekih 100 miliona km u 2022. godini
Propisi i pravila su jednaki za sve. Ako je odlučeno da cijena struje za privredu bude regulisana onda će biti svima isto. I firmi u stranom vlasništvu i firmi u domaćem vlasništvu.
To su osnove.
Što se tiče građanstva, cijena je besmislena ali tako je. Nije nešto što ne znamo.
Trenutno, ova satna proizvodnja od 2660 MW je meni zanimljivija. I vjerovatno je od hidroelektrana preko 1600 MW. Za sad ne izgleda da će iz termoelektrana prelaziti 900 MW.
To su osnove.
Što se tiče građanstva, cijena je besmislena ali tako je. Nije nešto što ne znamo.
Trenutno, ova satna proizvodnja od 2660 MW je meni zanimljivija. I vjerovatno je od hidroelektrana preko 1600 MW. Za sad ne izgleda da će iz termoelektrana prelaziti 900 MW.