S jedne strane, ep se prikazuje odnosno reklamira kao vrlo uspješna, efikasna firma sa sposobnim kadrovima i tako to a cilj je da se to iskoristi kao izborni poeni jedne stranke. S druge strane, ostali ih srozavaju do dna blateći ih na sve moguće načine. U zavisnosti od toga koji medij kojoj stranci pripada.
Žalosno je da je da firma postala sredstvo politike.
Kao što Damir reče, ta firma treba da bude vlasništvo cijelog društva i da je svi građani tako gledaju ( ne sporeći dioničku strukturu sa malim dioničarima).
Niti je ekstra uspješna niti je u "rasulu" nego je prosječna firma koja tek treba da prođe tranziciju.
E sad, pojašnjenja Jerlagića u današnjem oslobođenju:
Tu se još spominje povećanje koncesionih naknada za korištenje hidroakumulacija, niska prodajna cijena, i ono što me malo iznenađuje, povećanje cijene uglja. Koliko pratim ministarstvo nije povećavalo cijenu niti više može povećavati jer je ep vlasnik rudnika.Gospodine Jerlagić, nakon polugodišnjeg izvještaja o poslovanju Elektroprivrede BiH brutalno ste napadnuti zbog kupovine "enormnih količina električne energije": o čemu je riječ?
- U jeku poplava u Popovom polju EPHZHB zamolila nas je da po izuzetno povoljnoj cijeni, od 20 eura po MW satu, otkupimo sve viškove električne energije iz HE Čapljina. HE Čapljina nije mogla raditi, a u Popovom polju je većina kuća bila potpuno pod vodom. Mi smo tada, zajedno sa HZHB, krenuli u tu akciju da kupimo svu energiju koju može proizvoditi HE Čapljina i da ostvarimo praktično trostruku dobit - da EPBiH kupi jeftinu električnu energiju, da EPHZHB proizvodi električnu energiju i najbitnije - da se narod u Popovom polju može vratiti svojim kućama. To je bila naša namjera i to je posao koji se EPBiH u dijelu javnosti spočitava.
......
Naš polugodišnji izvještaj o poslovanju je transparentan i svijetla obraza ističem da bilo ko može usporediti sve troškove koji su bili planirani za 2010. i ostvareni u prvom polugodištu - pa će se uvjeriti da su apsolutno srezani. Naravno, govorim o troškovima na koje smo mi mogli utjecati.....
Možda bi u detaljnom FI bilo nekih odgovora.
Opet kažem i ovakav rezultat me nije previše iznenadio jer je u skladu sa planom, a to je i Jerlagić u tom intervjuu rekao, odnosno pohvalio se da su planirali biti u gubitku oko 2 mil KM a u plusu su 3 mil KM što je "uspjeh".