Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Meni to i dalje izgleda kao predstava za narod jer se tu niz stvari ne poklapa. konstantno se izbacuju novinski članci gdje se mjesecima nagađa i gdje je možda 30% istine što su uglavnom podaci o sastancima i susretima, ostalo je sve priča za djecu(javnost).
panzer

Post by panzer »

"Bosnalijek" je juče posjetio direktor njemačke privatne kompanije DGW Manfred Pušel, te iskazao zainteresovanost za otkup dionica "Bosnalijeka".

"Sretni smo da nemamo više samo jednog ekskluzivnog kupca, nego da će ponuda za kupovinu biti obogaćena i drugim, kvalitetnim potencijalnim strateškim partnerima", kazala je novinarima direktorica Odjela za odnose s javnošću "Bosnalijeka" Zinaida Babović i dodala da je DGW-u u interesu ostanak svih zaposlenika u "Bosnalijeku", čak i povećanje broja zaposlenih, te istinska saradnja između dvije kompanije radi boljeg razvoja tržišta.

U Agenciji za privatizaciju FBiH potvrđuju da ima novih interesenata za "Bosnalijek", među kojima su Libijci, Nijemci i drugi, a za potencijalnog njemačkog kupca DGW kažu da im nije jasno zašto se javio firmi, a ne i Agenciji, gdje bi dobio uvid u stanje i sve potrebne informacije.
I dalje je predstava. Fol, mi imamo drugog partnera.
Komplikuju, umjesto da Alvogenu predlože tender za prikupljanje dionica koje su sada u privatnom vlasništvu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

I dalje je predstava. Fol, mi imamo drugog partnera.
Komplikuju, umjesto da Alvogenu predlože tender za prikupljanje dionica koje su sada u privatnom vlasništvu.
Vrlo moguće da jeste predstava, u cilju predizborne kao: "vidi šta je kupaca, a oni hoće da prodaju najgorem".
A kad malo razmislim, zašto ne bi bilo kupaca? Bagatela je.

Opet, meni ne leži Alvogen, jer su kokuzi. Oni bi da stave sve pod kontrolu za 45 miliona, a fabrika vrijedi 3-4 puta više. Medjutim ja ne vjerujem da oni hoće da kupe i jednu dionicu prije nego uzmu 27% od IFC i Vlade. Doći će u situaciju da im se onda može podizati cijena, i da Vlada kaže, aha, 22,03 je dionica, ili 24 ili koliko procijene da su ovi zagrijani jer, ako Alvogen kupi na berzi za milion, a ne dodje do vladinog paketa, taj milion neće lako izvući nazad. Tu se onda moraju pomiriti sa gubitkom. Kako Alvogen, tako i svi "ostali kupci".
Vidjećemo šta donosi vrijeme, jer ne vjerujem da će ovo biti završeno prije kraja godine u najboljem slučaju.
Damirko

Post by Damirko »

Mislim da sam 03.09. pisao da nema ništa od privatizacije prije izbora. Vlada je sada to zvanično gurnula u ruke Agenciji.
SDA, kao i mnoge druge stranke, ne znaju gdje im je glava, a gdje guzica. Niti štite Arslanagića, niti on njih. Tako je i Harisovoj stranci.
Kako reče SB na naslovnici: "Boba im fali. Koalicija Cerić-Radončić, a Haris i Bakir sami". Puno istine u jako malo riječi.
Ovo što je Sabur pisao o odluci iz 2008 (zatvorena javna ponuda) lako može biti poništeno (što bi bilo dobro).
Meni je već muka kada zamislim sebe kako 03/04.10 gledam prve nezvanične rezultate... Tornjak ulazi u koalicinu vladu, s kim stigne, kantonalno po regijama. Noćna mora ili...
panzer

Post by panzer »

U (njegovom) najboljem slučaju može dobiti 5% vlasti što mi minimalan rezultat. Nije on ni omiljen a ni uticajan kako se prikazuje. Napravio je kardinalnu grešku, u ratu je sa svima i rizikuje svu imovinu koju ima radi 5 minuta vlasti u nekakvoj maloj zemlji. To je neka vrsta megalomanije.

Vlada FBIH je davno prebacila posao na Arslanagića i juče je to zvanično potvrdila (ali zato čvrsto stoji iza projekata Elektroprivrede). Arslanagić sada pokušava napraviti privid većeg broja zainteresovanih ulagača tipa ovog "dojče vele" da natjera Alovogen na razmišljanje. Uglavnom, igre. Kao što kažete, to će se još razvući.
Mene svakako ne interesuje. Znam ulaznu cijenu i znam ciljanu izlaznu koja je u odnosu na trenutnu na tržištu znatno viša. Mala je vjerovatnoća da će izlazna biti niža. Ove varijante ko će kupiti, ko neće kupiti treba prepustiti njima.
Sabur2

Post by Sabur2 »

http://www.deutsche-annington.com/de/ar ... 78402.html

Ovaj gospodin Manfred Püschel sa slike je, čini mi se ovaj koji je jučer obilazio Bosnalijek.
Ova firma nije DGW, odnosno nema takve skraćenice nigdje na ovoj stranici. Ova firma se bavi nekretninama.
To je što se kod nas kaže "niđe veze".
nevaljalko

Post by nevaljalko »

u avazu piše da je ovo direktor te firme koja želi da kupi Bsnlr a na ovoj stranici što si našao njemačkoj on je član uprave ove firme sa nekretninama Dr. Manfred Püschel doktor nauka politike.

Evo ti pravog čiku

http://www.wiehl.de/aktuelles/neuigkeit ... rbare.html

„Dienstleistungen im Gesundheitswesen“ GmbH (DGW GmbH)
http://www.firmenwissen.de/musterfirmen ... 5150102406
Manfred Püschel
Sabur2

Post by Sabur2 »

nevaljalko wrote: Evo ti pravog čiku
Hvala na ispravci. Bio sam ubjeđen da sam čiku prepoznao. :)

Zapravo, ovaj DGW bi mozda bio izvrstan partner Bosnalijeku. Djelatnost im je opskrba medicinskim materijalom i lijekovima. Ako opet nisam nešto pogriješio.
nevaljalko

Post by nevaljalko »

Samo koliko se opet ja pomalo razumijem ovo nije firma koja bi mogla preuzeti Bosnalijek ne kažem da je on neki veliki zalogaj ali prije vjerujem da je ovo Edinova patka ,a Edo je pravo dobar sa Fahrom koji ima izbore za 13 dana .Odluka koja je trebala biti na vladi danas skinuta je sa dnevnog reda bez razmatanja jer je bila nesuvislo napisana .Nezavisno od toga agencija za priv može zakazati aukciju sutra ako želi jer ima ovlaštenje vlade.Ovo što Edo govori da Bsnlr nije za Alvogen upravo je suprotno ,on ih je doveo on želi da im proda samo to vješto kamuflira .Radije će Fbih dobiti manje para nego da on ostane bez tala.Namazan je Edo svim bojama .On želi da ga proda samo naokolo piše kontra .
panzer

Post by panzer »

Ma jasno je da se formalno pojavljuje kao "zainteresovani" mada je to previše providno. Nije žuti toliko naivan, iza sebe ima nekoliko desetina preuzimanja.

O.T
Što se tiče predhodne izborne procjene trebalo bi je korigovati. Navodne je uhapšena glavna urednica Fahrine TV Alfa (ili je privedena) zajedno sa mužem koji je optužen za milionsku pljačku novca ABS Banke i nekoliko ubistava iz ranijih mjeseci. Ako ostali mediji to iskoriste, nema od te njegove stranke više ništa.
Post Reply