Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Ove dogovorene prodaje po 16 KM radi neko ko se krije iza skrbnickog Rajfajzen bank, a taj ima skoro pola miliona dionica pa može ovako dugo.
indikator

Post by indikator »

beka26 wrote: 13 Jan 2023, 11:35 Ove dogovorene prodaje po 16 KM radi neko ko se krije iza skrbnickog Rajfajzen bank, a taj ima skoro pola miliona dionica pa može ovako dugo.
18.11.2022. su imali 1,451% a danas 1,4383 %, jedino se njihovo ucesce smanjuje medju top 10
panzer

Post by panzer »

Taj skrbnik ne pokriva samo jednog klijenta.
indikator

Post by indikator »

panzer wrote: 13 Jan 2023, 11:49 Taj skrbnik ne pokriva samo jednog klijenta.
To znam,Stanovi Jadran 0,48% i Jadran Kapital 0,46% su bili najveci koji su se krili iza ovog racuna, cisto sumnjam da oni prodaju, vjerovatno neki drugi.
panzer

Post by panzer »

Ko li je? Kao ne znamo.
Miner

Post by Miner »

montypython wrote: 13 Jan 2023, 10:47 Lijepo je da imaju toliko para ali ja bih samo volio da nešto s tim i urade. Ne mora u dividendu, neka nešto i investiraju. Jedino mi nije razumno držati oročeno tolike milione po 1-2 posto godišnje a inflacija ti pojede 17%. Naravno kad mislim na razumnu investiciju ne mislim na sađenje drveća na starim kopovima rudnika, struju iz biomase i slične budalaštine "zelenog" narativa. Idealno bi bilo npr da se nastavi sa HE Vranduk ili tako nešto. Mada je i podjela dividende puno produktivnija od ovog pasivnog pristupa sada. Vlada može iz svog dijela dividende značajno pogurati privredu, uložiti u infrastrukturu (čija bi gradnja opet pogurala privredu). Može s tim prilivom od dividende ići npr na smanjenje doprinosa na plate i rasteretiti cijelu privredu i učiniti je konkurentnijom. Umjesto toga, Vlada dočekuje nekakve Ursule i slične spodobe, sa crvenim tepihom i klanja im se za kredite i bezvrijedne grantove (i to u manjem iznosu od spomenutog), zadužuje se, a na računu u Elektroprivredi im stoji stotine VLASTITIH miliona kao mrtvi kapital koji topi inflacija. Jesu li na te pare zaboravili ili šta, prosto mi nije jasno?
Ovo isto logicno pitanje je postavljeno i na skupstini i dat je odgovor. Bankama je zabranjeno (valjda veliki brat) da daju kredite u "prljave tehnologije", tako da buduce investicije u novi blok TE, odrzavanje postojecih blokova, kao i ulaganja u rudnike idu i planirana su iz vlastitih sredstava. Opet ti ekolozi :lol: , sa njima cemo travu da pasemo.
panzer

Post by panzer »

E da, na ovaj dodatni faktor pritiska na upravljanje firmom odnosno na poslovanje sam zaboravio . To je samo jedan u nizu. I opet odrade dobar posao.
montypython

Post by montypython »

Da, bankama je možda zabranjeno da daju kredite za neke tehnologije samo što EP može napraviti npr HE Vranduk i bez kredita od vlastitih para i to od jednogodišnje zarade. Poenta i jeste da im kredit i ne treba kad im vlastiti novac propada na gomili. Dakle taj odgovor na skupštini nije dobar ili nije uopšte odgovor na pitanje zašto drže te pare na računu a ne rade s njima nešto pametno. Plus što HE i nije prljava tehnologija. Da ne spominjem sad da u stvari solari jesu prljava tehnologija pa i vjetroelektrane ali to je druga priča. Poenta je da se pare ne drže na banci u uslovima visoke inflacije. Ni mjesec, a kamoli godinu ili više. Dakle čak i ako su ta sredstva planirana npr za blok 7 a ne znamo kad će to otkočiti šteta je da se čekanjem gubi 50 miliona godišnje na inflaciju. Ne možeš čekati da prikupiš na hrpu milijardu za početak bloka 7 koji je neizvjestan a inflacija ti za te 4-5 godina dok to prikupiš od milijarde pojede 500 miliona. Sve što imaš keša mora se angažovati iste sekunde ili dijeliti u dividendu ili investirati, makar u održavanje postojećih blokova ali odmah, bez čekanja. Držanjem velikih suma na računu gube svi osim banke. I EPBiH i Vlada i mali dioničari, i to 17 % godišnje.
panzer

Post by panzer »

Sigurno ti je samo ono što imaš na računu. Na osnovu toga možeš i raditi planove i čuvati za interventne situacije. Prošla godina je pokazala šta znači kada imaš interventnu situaciju. Tj pokazala je ovim okolnim firmama.

A daleko je relaksiranija situacija kada već imaš 400 miliona nego 200 miliona KM. Sa ovom godinom će to biti još veća cifra pa se onda može očekivati da se i država "ispomogne" jer im treba na drugim stranama.
brzi

Post by brzi »

kupovni na 16 ne postoji ali sve što se ponudi po 16 bude pokupljeno.
Post Reply