Preveliki su to minusi a da niko od medija ne upita-Zašto? ili Šta ste uradili? ili Ko će odgovarati? I to ne samo Andeliju nego Džindića i Novalića prije svih. Za takve stvari treba da leti i Premijer a kamoli ministar industrije. Andeliju neću ni pominjati. Zato geniji poput onoga novinarčića na BHT umjesto toga pitaju šta je s malim HE na Neretvici i hoće li struja poskupiti? Iako je trebala poskupiti ima dvije godine i od tada još bar 3 puta. Ili šta bi sa HE Vranduk? Ja sam već prije govorio o smanjenju proizvodnje (ne samo u nas) i da tu nema slučajnosti ali to je već tema za Red Pill pa neću o tome ovdje.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
-
Manja proizvodnja veći profit. Ne znam je li ovo već postavljano, manje-više nema ništa novo za nas, ali je bar na jednom mjestu. http://www.beta.ba/index.php/kompanije/ ... ce-profite.
Usput, očekivana neto dobit od 393 miliona u 2025 je cca 13 KM po dionici godišnje što odgovara tržišnoj vrijednosti dionice od 260 KM pri P/E 20. Ili nešto skromnijih 195 KM pri P/E 15.
Usput, očekivana neto dobit od 393 miliona u 2025 je cca 13 KM po dionici godišnje što odgovara tržišnoj vrijednosti dionice od 260 KM pri P/E 20. Ili nešto skromnijih 195 KM pri P/E 15.
Kako rece jedan od direktora EP na posljednoj skupstini drustva, zbog neisporucenih, a dogovorenih i planiranih isporuka tona uglja, iz vlastitih rudnika nad kojima nemaju nikakvu kontrolu , u prosloj 2022. godini izgubljeni prihod je 1,2 milijarde KM. Receno, jasno i glasno, pa vi racunajte ovoliko ili onoliko GWh.
Svakako je bilo predobro da bi se ostvarilo.
Ako ove godine bude između 100 i 200 miliona KM dobiti kao i 2022. biće odlično.
Svi ostali su bili u minusu.
Standarno je EPBIH enfant terrible. Svako ima nešto za prigovoriti. Iako se uprava maksimalno bori.
Ako ove godine bude između 100 i 200 miliona KM dobiti kao i 2022. biće odlično.
Svi ostali su bili u minusu.
Standarno je EPBIH enfant terrible. Svako ima nešto za prigovoriti. Iako se uprava maksimalno bori.
-
Nadajmo se da će bolje od ove godine, bar što se tiče dobiti. Danas proizvodnja prešla 2400 MW u večernjim satima a izvoz odnosno razlika proizvodnje i domaće potrošnje preko 1000 MW u pojedinim trenucima. Ako je ovaj dijagram na nosbih tačan. Ne sjećam se da sam to ikad prije vidio ili nisam obratio pažnju, ali u svakom slučaju je rijetko. To bi po trenutnim cijenama bilo cca 170 hiljada eura. Po satu.
Ma biće sigurno. Previše se fokusira negativni dio. Ova godina će biti vrlo dobra samo što i dalje nije popularno reći da će biti dobra. Ima dušebrižnika koji bi se zabrinuli što firma "previše" zarađuje.
Prema prognozi od ponedeljka znacajne padavine.
Jablanicko na 6 do 7 metara ispod maximuma.
Jablanicko na 6 do 7 metara ispod maximuma.
Ma biće to dobro ove godine. Sad kažemo dobro a prije dvije godine bi se to smatralo nezamislivo dobrim rezultatom.
U ovim preliminarnim objavljenim podacima nema bilansa stanja ali sasvim je sigurno da su godinu završili sa preko 400 miliona KM što na računa što oročeno u bankama.
U ovu godinu ulaze rasterećeni po tom pitanju.
U ovim preliminarnim objavljenim podacima nema bilansa stanja ali sasvim je sigurno da su godinu završili sa preko 400 miliona KM što na računa što oročeno u bankama.
U ovu godinu ulaze rasterećeni po tom pitanju.
-
Lijepo je da imaju toliko para ali ja bih samo volio da nešto s tim i urade. Ne mora u dividendu, neka nešto i investiraju. Jedino mi nije razumno držati oročeno tolike milione po 1-2 posto godišnje a inflacija ti pojede 17%. Naravno kad mislim na razumnu investiciju ne mislim na sađenje drveća na starim kopovima rudnika, struju iz biomase i slične budalaštine "zelenog" narativa. Idealno bi bilo npr da se nastavi sa HE Vranduk ili tako nešto. Mada je i podjela dividende puno produktivnija od ovog pasivnog pristupa sada. Vlada može iz svog dijela dividende značajno pogurati privredu, uložiti u infrastrukturu (čija bi gradnja opet pogurala privredu). Može s tim prilivom od dividende ići npr na smanjenje doprinosa na plate i rasteretiti cijelu privredu i učiniti je konkurentnijom. Umjesto toga, Vlada dočekuje nekakve Ursule i slične spodobe, sa crvenim tepihom i klanja im se za kredite i bezvrijedne grantove (i to u manjem iznosu od spomenutog), zadužuje se, a na računu u Elektroprivredi im stoji stotine VLASTITIH miliona kao mrtvi kapital koji topi inflacija. Jesu li na te pare zaboravili ili šta, prosto mi nije jasno?
Prije dvije godine su pričali odnosno definisali 30 miliona KM koje im moraju ostati kao raspoloživo da bi održali likvidnost. Takve im je neko planove određivao, a znamo ko im određuje poslovanje i ko ih limitira u svemu pa su očekivali totalno smanjenje raspoloživih sredstava.
Na osnovu predhodnih godina ovo značajno povećanje sredstava na računima vrlo dobra stvar.
Na osnovu predhodnih godina ovo značajno povećanje sredstava na računima vrlo dobra stvar.