Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

brzi wrote: 15 Dec 2022, 12:37 Ukazaše se kupovni nalozi,..

Već godinama stoji nelogičnost tržišne cijene. I prošle godine cijena od 10 KM je značilo da je skoro besplatno.

Ni danas kada se javno najavljuje dobit od 400 miliona KM odnosno 13 KM po dionici, cijena dionica na berzi ne može nikako biti 16 KM.
one

Post by one »

za koliko ce se nasi prodat

Wealthy nations offer Vietnam $15bn-plus deal to shift from coal

Financial Times - Aime Williams • 15h
Wealthy nations have offered Vietnam a $15.5bn package to help pay for its move from coal to renewable energy, the latest in a total of $44bn in deals aimed at shifting developing economies away from fossil fuels. The funding package, which mirrors agreements reached with Indonesia and South Africa, …
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 15 Dec 2022, 12:46 Već godina stoji nelogičnost tržišne cijene. I prošle godine cijena od 10 KM je skoro besplatno.

Ni danas kada se javno najavljuje dobit od 400 miliona KM odnosno 13 KM po dionici, cijena dionica na berzi ne može nikako biti 16 KM.
Ovo je tipično i ne samo za nas. Iz iskustva otprije sam vidio i ponavlja se svaki put. Ljudi samo prate šta drugi rade i ponavljaju taj obrazac. Pošto ne znaju (uglavnom) izračunati šta koliko vrijedi preko prihoda, dobiti, P/E, knjigovodstvene cijene...). Neki čak porede i apsolutne vrijednosti cijene firmi gdje je jedna nominalom 10 a druga 100. Prvi korak je da oni koji znaju izračunati koliko šta vrijedi uoče da je to džaba ili vrlo potcijenjeno. To je ovo što je sad.
Pošto kupovina još nije masovna ostali se još ne usuđuju ili ne znaju. U neko doba polako polako počne rasti i onda pođe priča. To će na JPESR biti od sad do recimo 50-60 KM. Kad se pročuje da "ima ono nešto po koliko god kupiš sutra bude skuplje" (ili kad legne prva veća dividenda; ili kad ljudi shvate da im inflacija sve pojede) tek tada počinje masovni ulazak običnog naroda. Ne bi me iznenadilo da nastane masovna pomama za kupnju po npr 80 KM ili više od onih koji nisu htjeli ni pogledati po 16. To sam vidio toliko puta da je to u stvari pravilo a ne izuzetak.Tako ja nekad išla Hidrogradnja, bila mislim 3 KM patila se par godina 3-5 a onda munjevito uzletila na 30 ak i više dakle X10, ENISR slično, BHTSR sa 10ak na 100, JPESR tada na 200 KM JPEMR na 300 itd isl. To će biti i ovdje samo treba malo strpljenja, uvijek ide na isti načln. Jedina razlika između JPESR i većine pomenutih je da mnoge od njih nisu vrijedile onoliko koliko su često znale dostići a ova ima ogromnu realnu vrijednost, znači nije šupljak, dakle samo je pitanje vremena. Mislim da će svi oni koje ne uđu i ne pozicioniraju se u ranoj fazi (a to je sad) dugo žaliti zbog toga.
panzer

Post by panzer »

Nije ovdje samo crno-bijelo. Ovdje je više dimenzija i ne ide na klasični način.
Prvo bi trebalo ukloniti faktor kriminogenih uprava fondova na čijem je čelu mujo selimović. A nešto sumnjam da će Sipe hodati jer imaju bitnijih stvari. Treba hapsiti ljudi radi 20-30.000 KM i prema zahtjevima politike.

A nakon toga bi se moglo onda razmatrati o svakom negativnom uticaju na poslovanje firme.
indikator

Post by indikator »

Samo nek oni rasprodaju po ovim cijenama, ja sam po 16 KM dokupio jos 1k, a i opet cu cim mi se ukaze prilika :D
panzer

Post by panzer »

To, da.

Ne može niko reći, eto ja bih kupio veću količinu ali nema na prodaji. Sad da neko hoće da kupi 50.000 komada, mali mujići bi jedva dočekali da prodaju.

Uvijek su bile žalbe, nelikvidno- nema na prodaji puno dionica iako je jeftino. Evo i dalje se pokazuje da ima. Jeste da se nekad prikriju, kao proteklih dana ali tu su i jedva čekaju da im koja marka kapne u džep. I oni jadni žive od plate.
Key

Post by Key »

Ovi se baš drže socijale. Teško da će biti nekih ozbiljnijih profita u ERS firmama, osim možda hidroelektrana. Ovih 0,0643 KM/kWh je čista mizerija. Ne znam zašto su uopšte uvrštavali ove firme na berzu.

Јavnom snabdjevaču je odobrena cijena nabavke električne energije od 0,0643 KM/kWh, koja je jednaka regulisanoj cijeni proizvodnje struje na pragu elektrana, koje, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, imaju obavezu pružanja javne usluge proizvodnje za potrebe kupaca u javnom snabdijevanju i koja je zasnovana na rješenjima Regulatorne komisije o utvrđivanju cijena na pragu elektrane iz 2016. godine.

To se odnosi na Rudnik i termoelektranu "Gacko", "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidroelektrane na Drini" , "Hidroelektrane na Vrbasu" i RiTE "Ugljevik".

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=496861
panzer

Post by panzer »

I na sve to još dodaju ove stvari:
Vlada Republike Srpske planira da preko svog preduzeća “Gas – Res” kupi propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova i njegove kompanije “Comsar”, a sve je spremna da plati više od 100 miliona evra, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

“Comsar” u Srpskoj ima nekoliko svojih preduzeća i koncesija u elektro energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene da se napravi neki ozbiljan posao.
Serdarov je obećao investicije vrijedne milijardu maraka, a one su najdalje dogurale do pripremnih radova. Njegov blizak saradnik, a danas Šef predstavništva RS u Rusiji Duško Perović tvrdio je da je “Comsar” u Srpsku uložio više od 70 miliona maraka.

Prvobitni plan je bio da cijeli posao ide preko “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), ali kako je ovo preduzeće upalo u velike probleme sa likvidnošću, on je promijenjen.
Realno nisu trebali ići sa parčanjem sistema nego da bude kao ostale dvije elektroprivrede. A na berzi bi taj holding bio svakako.
Markodj

Post by Markodj »

https://www.nosbih.ba/hr/trziste/izvjes ... -energije/

Izasao je izvjestaj za prosli mjesec:
Ispada:
1. EPBIH proizvela 482,6 Gwh a potrošilo stanovništvo 444,7 GwH - u plusu su 37,9 GwH * 200 eu = 7,6 mil eu
2. EPRS proizveli 414,00 Gwh a potrošili 394,5 Gwh - u plusu su 19,5 Gwh * 200 eu = 3,9 mil eu

3. EPHZBH proizveli 99,2 Gwh a potrošili su 122,7 Gwh - u minusu su 23,5 Gwh * 200 eu = 4,7 mil eu
panzer

Post by panzer »

Dobro. Nešto se kombinovalo.

Za sada, odnosno u novembru, EPBIH je imala povećanje potrošnje u distribuciji za zanemarivih 10 GWh. To je ništa. Sada još ostaje da hidrologija bude bar na nivou prosjeka.
Post Reply