Kolika je bila dividenda 2010. godine?
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
0,81 KM.
Sad, možda sam pogriješio. Moguće je da je 209. dobit bila 63 miliona KM a 2010. nešto preko 30 miliona KM. Uglavnom 2010. je isplaćena ova pomenuta dividenda.
Sad, možda sam pogriješio. Moguće je da je 209. dobit bila 63 miliona KM a 2010. nešto preko 30 miliona KM. Uglavnom 2010. je isplaćena ova pomenuta dividenda.
Hvala
E sad, neto dobit tj planirana zvanična neto dobit će biti 6 miliona KM.
U narednih 10-15 dana ili do kraja mjeseca imaju dobre prilive u akumulacije. Spot cijene za sada idu i do 660 EUR. Sa ovim padavinama i proizvodnjom u HE dnevno mogu imati i do 3-4 GWh odnosno bar 3 miliona zarade po danu. Ako je to 15 dana, bez problema od zacrtanih 6 miliona zvanična dobit može izaći na 50 miliona KM.
U narednih 10-15 dana ili do kraja mjeseca imaju dobre prilive u akumulacije. Spot cijene za sada idu i do 660 EUR. Sa ovim padavinama i proizvodnjom u HE dnevno mogu imati i do 3-4 GWh odnosno bar 3 miliona zarade po danu. Ako je to 15 dana, bez problema od zacrtanih 6 miliona zvanična dobit može izaći na 50 miliona KM.
Nivo Neretve u Mostaru je 780 cm.
To bi trebala biti maximalna proizvodnja na HE na Neretvi. Nivo akumulacije Jablanica je proteklih dana porastao za skoro 5 metra.
A prognoza kaze,.. padavine od cetvrtka.
Mogao bi decembar biti jako povoljan.
To bi trebala biti maximalna proizvodnja na HE na Neretvi. Nivo akumulacije Jablanica je proteklih dana porastao za skoro 5 metra.
A prognoza kaze,.. padavine od cetvrtka.
Mogao bi decembar biti jako povoljan.
Uglavnom, treba se strpiti do 2025.
Tada će dobit biti 400 miliona KM.
Tada će dobit biti 400 miliona KM.
-
Meni se čini da je ova procjena dobiti za 2022. godinu napravljena u skladu sa potraživanjima od vlade FBiH za subvencije stanovništvu. Obično im za prebijanje tih potraživanja i obaveze za dividendu treba oko 2,5 mio KM, a ove godine će im trebati vjerovatno oko 6 mio KM jer je vlada dodatno subvencionirala ugrožene kategorije stanovništva 5 mjeseci sa po 20 KM.
Ni meni nije jasan rezon uprave. Valjda im je cilj zbog nove vlasti prikazati za ovu godinu što bolji rezultat, jer će im ovako reći da su nesposobni i smijeniti ih bez imalo stida da bi postavili neke svoje lopove...
Ni meni nije jasan rezon uprave. Valjda im je cilj zbog nove vlasti prikazati za ovu godinu što bolji rezultat, jer će im ovako reći da su nesposobni i smijeniti ih bez imalo stida da bi postavili neke svoje lopove...
U odnosu na trogodišnji plan koji su objavili na početku godine stavka "dugoročna i kratkor. prodaja u /van BiH" za 2023. podignuta je sa 117 miliona na 266 miliona KM.
Pošto su tad svi terminski ugovori za 2023. bili ispod 160 EUR a u proteklih nekoliko mjeseci pa i dalje od 350 do 600 EUR ova stavka je ipak premala.
S tim da za 2024. predviđaju 400 miliona a za 2025. skoro 500 miliona KM.
Ne znam zašto su skeptični oko zarade u 2023.
Pošto su tad svi terminski ugovori za 2023. bili ispod 160 EUR a u proteklih nekoliko mjeseci pa i dalje od 350 do 600 EUR ova stavka je ipak premala.
S tim da za 2024. predviđaju 400 miliona a za 2025. skoro 500 miliona KM.
Ne znam zašto su skeptični oko zarade u 2023.
Ovaj plan je teža frljoka.
Proizvodnja i prihodi rastu a troskovi padaju.
To moze samo na papiru,.. kad se planira.
Kako to oni misle izvesti, . da u 2025. proizvedu
800 GWh vise nego u 2023. uz troskove koji su 90 miliona manji.
Do 2025. će rudarima bar jos tri puta povećati platu,. Uz manje proizvedenih tona.
Proizvodnja i prihodi rastu a troskovi padaju.
To moze samo na papiru,.. kad se planira.
Kako to oni misle izvesti, . da u 2025. proizvedu
800 GWh vise nego u 2023. uz troskove koji su 90 miliona manji.
Do 2025. će rudarima bar jos tri puta povećati platu,. Uz manje proizvedenih tona.
Možda će "popločati" dosta neiskorištenih površina pa od toga praviti struju. Ali kako se tenderi vode sve je pitanje.