ZIF-ovi

mendo

Re: ZIF-ovi

Post by mendo »

čudi me visoka cijena
mendo

Post by mendo »

da nije možda, da se samo prave, da pokušavajo prodati jer jih npr banke tjeraju da prodaju imovinu, koja nije dio osnovne djelatnosti...
leon

Post by leon »

Možda Sarajevskoj pivari treba para, pa da se na ovaj način prebaci nešto sa drugog mjesta.
Ipak je sva dokapitalizacija otišla na poreze.
panzer

Post by panzer »

Ako bude niska cijena rizikuje da neko kupi i da postane suvlasnik svega što je godinama preko naprijed fonda skupljao i kontrolisao.

Da se neko napravi blesav i stavi kupovni nalog na 17 KM ili 17,5 KM iste sekunde bi prodajni nalog bio povučen.
sase1970

Post by sase1970 »

To je tragikomedija.

Trenutačna cijena dionice je 1,1 KM, a u ovoj poundi je 16,74 KM?
mendo

Post by mendo »

onaj ko kupi, bi u normalnih okolnostima mogao odgovarati za oštećenje imovine pravnog lica (osim ako će prebaciti na fizikalca :-D
sase1970

Post by sase1970 »

Ironija je, da je po globalnim kriterija (PB 1,5) cijena 16,74 KM za ZIF Naprijed bliža realnoj, nego cijena 1,1 KM.
mendo

Post by mendo »

to jest, ali svako se može pitati zašto nije radio kupovao najprije po tržišnim cijenama
sase1970

Post by sase1970 »

Mislite, da je moguče kupiti npr. 10% ZIF-a Naprijed po cijeni 1,1 KM.

Ja mislim, da to nije moguče, jer po toj cijeni nema ponude za tako velik broj dionica.
Možda, da je cijena 3 KM, a i za to nisam siguran.
Na SASE više ili manje sve ide dole u poslednjih 10 godina, a ekonomiji upošte ne ide tako slabo.
Izvoz raste više nego BDP, što znači, da je rast zdrava i sigurno če prije ili kasnije neki val optimizma pljusnuti i u Bosnu.
A ZIF-ovi (osobito Naprijed koji kotira na 12% Book value) su po mom mišljenju "Safe bet".
Znam, da uvek može i dole, a kako stvari stoje, verovatnost za gore je puno veča.
Na ovako malom tržištu kako što je SASE, moguči su i veliki profti, a to uglavnom kad se kupuje u pesimističkoj situaciji.

Zamislite, da neka grupa ljudi odluči, da investira nekoliko miliuna na SASE, na trenutačnom nivoima prometa i vrednovanja dionica.
montypython

Post by montypython »

sase1970 wrote:Mislite, da je moguče kupiti npr. 10% ZIF-a Naprijed po cijeni 1,1 KM.

Ja mislim, da to nije moguče, jer po toj cijeni nema ponude za tako velik broj dionica.
Možda, da je cijena 3 KM, a i za to nisam siguran.
Na SASE više ili manje sve ide dole u poslednjih 10 godina, a ekonomiji upošte ne ide tako slabo.
Izvoz raste više nego BDP, što znači, da je rast zdrava i sigurno če prije ili kasnije neki val optimizma pljusnuti i u Bosnu.
A ZIF-ovi (osobito Naprijed koji kotira na 12% Book value) su po mom mišljenju "Safe bet".
Znam, da uvek može i dole, a kako stvari stoje, verovatnost za gore je puno veča.
Na ovako malom tržištu kako što je SASE, moguči su i veliki profti, a to uglavnom kad se kupuje u pesimističkoj situaciji.

Zamislite, da neka grupa ljudi odluči, da investira nekoliko miliuna na SASE, na trenutačnom nivoima prometa i vrednovanja dionica.
Pa to govorim već odavno, likvidnost je na SASE nikakva, hobotnica je ovladala cijenama i drži ih nisko na potpuno nerealnim nivoima. Sve potpomognuto strahom i neznanjem velike večine dioničara. Realno, ne znam da li više i postoje mali investitori/ulagači, fundamenti ne igraju nikakvu ulogu, imam utisak da niko ništa ne kupuje. Prometi na berzi su ni 5% od nekadašnjih. Međutim kad veliki igrači trguju ozbiljno odjednom se pokaže mnogo realnija cijena. Čim se ne kupuje sto komada nego milion, stvari su mnogo drugačije. Npr BiG je recimo 2 ili 2,5 ali kad se kupi par miliona komada cijena je 6,5 KM. Isto je kod većine dionica, možeš kupiti Bosnalijek po 12 sto ili hiljadu komada, ali probaj 50 000, nema šanse. Sumnjam da će ovo stanje dugo potrajati, kad balon pukne negdje vani, trebaće se skloniti novac a uz ove cijene mi smo im Disneyland, nažalost toliko smo mali i beznačajni da se ovu bagatelu (još) i ne zna među pravim ulagačima.
Post Reply