Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

brzi wrote: 11 Nov 2022, 09:35...
Dow Jones i DAX su jučer imali renesansu,.. taman kad pomislim da će pasti oni rastu po 3 do 4% u jednom danu.
Napisao sam jučer na temi ekonomija o razlozima za tu renesansu. Minimalni i privremeni pad inflacije u SAD probudio je nadu da će Fed popustiti sa dizanjem kam stopa i u decembru dignuti samo za 0.5 %. i vratiti se QE. Hvataju se za slamku. Možda bude neki rast kratkoročno ali to su zadnji trzaji. Dugoročno će pasti drastično.
panzer

Post by panzer »

Nije loš promet danas.
brzi

Post by brzi »

To sam ja sve rasprodao,.. dosadilo mi čekati bolju cijenu,.. :lol:
Gledam 15.06.2021. prometovano 32.000 dionica na 9,17 KM,.. pa onda 21.09.2021. 31.000 po 10,99 KM,. pa 11.04.2022. 10.000 na 11,82 KM i sad 88.000 dionica na 16 KM.
Slijedeća veća trgovina bi mogla biti iznad 20 KM.
Ovo je opet neko tumbanje ASA Finance, odgovara njihovoj količini.
Vjerovatno prebačeno na Prevent invest.
panzer

Post by panzer »

Vjerovantno asa banka i asa finance. Finance su kupili prije nekoliko godina krajem godine po 10 KM ili tu negdje. Najbolje bi bilo da se pojavi neki novi dioničar ali trenutno je slaba šansa.
panzer

Post by panzer »

Tanak oktobar totalno, ERS minus 88 GWh , EPHZHB minus 31 GWh, EPBIH u plusu 7-8 GWh i EFT standardno.
brzi

Post by brzi »

Očito da ova godina više nije ni bitna.
Svejedno je da li će dobit biti 10 ili 20,.. ili 30 miliona KM.
Bit će dovoljno za subvencije, neku dividendu od 0,20 KM.
Ono što je dobro potrošnja je niža nego u oktobru prošle godine za 16 GWh. Toplije vrijeme je dalo neku uštedu.
Nadajmo se da će biti dovoljno uglja da od januara krene ozbiljniji izvoz.
montypython

Post by montypython »

Ja još mislim da dobit može biti značajna (u dosadašnjem smislu te riječi) npr 70-80 miliona čak i za 2022. Sjetimo se da je na polugodištu bila 80 m (od redovnih aktivnosti) pa su to poravnali otpisom ili čime već da se ne vidi, na nulu. A tad su berzanske/izvozne cijene bile mnogo niže od onih u 2 polugodištu. Jeste da je bilo sušno ali sjećam se da je bilo dana kad se izvozilo po 300-400 MW na sat, što znači da se moglo zaraditi i milion na dan. Ne treba zaboraviti da slijedi još 50 ak dana vjerovatno sa jakim izvozom s obzirom na cijene a i da kiše dolaze i HE će proraditi. Ne bi me čudilo da realno bude i 150 m na kraju s tim da je vrlo vjerovatno da će opet otpisati dosta da prikriju i takvu dobit, zbog traženja poskupljenja. Međutim poskupljenje će vjerovatno tražiti odmah na početku 2023 a rezultat za 2022 će biti nakon toga tako da ne isključujem potpuno da ipak prikažu neku dobit višu od prethodnih godina. Pitanje je samo koliko će otpisati/sakriti. Naravno 2023 će biti sasvim druga priča, ja vjerujem već na polugodištu.
montypython

Post by montypython »

https://www.youtube.com/watch?v=LGz7Qnkypws
Efendić u intervjuu za Face. Od 31 minute. Prvi put da neko od političara priča o Bloku 7 na ovaj način. Prijatno sam iznenađen moram priznati, mada ostatak intervjua nisam gledao zasad (neko mi je skrenuo pažnju na ovaj dio). Mada mi se ovo sa Nikšićem ne sviđa, niti pominjanje istog u bilo kojem pozitivnom kontekstu, ali to je druga priča.
brzi

Post by brzi »

montypython wrote: 11 Nov 2022, 22:28 Ja još mislim da dobit može biti značajna (u dosadašnjem smislu te riječi) npr 70-80 miliona čak i za 2022. Sjetimo se da je na polugodištu bila 80 m (od redovnih aktivnosti) pa su to poravnali otpisom ili čime već da se ne vidi, na nulu. A tad su berzanske/izvozne cijene bile mnogo niže od onih u 2 polugodištu. Jeste da je bilo sušno ali sjećam se da je bilo dana kad se izvozilo po 300-400 MW na sat, što znači da se moglo zaraditi i milion na dan. Ne treba zaboraviti da slijedi još 50 ak dana vjerovatno sa jakim izvozom s obzirom na cijene a i da kiše dolaze i HE će proraditi. Ne bi me čudilo da realno bude i 150 m na kraju s tim da je vrlo vjerovatno da će opet otpisati dosta da prikriju i takvu dobit, zbog traženja poskupljenja. Međutim poskupljenje će vjerovatno tražiti odmah na početku 2023 a rezultat za 2022 će biti nakon toga tako da ne isključujem potpuno da ipak prikažu neku dobit višu od prethodnih godina. Pitanje je samo koliko će otpisati/sakriti. Naravno 2023 će biti sasvim druga priča, ja vjerujem već na polugodištu.
U prvom polugodištu izvezeno 434 GWh a u ova 4 mjeseca drugog polugodišta 210 GWh,.. da bi rezultat bio kao u prvom polugodištu treba u ova dva mjeseca izvesti 200 GWh. Teško,. jedino da padnu neke lude kiše.
montypython

Post by montypython »

https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... 010/Mostar
Evo kiša još ove sedmice i to izgleda ne simbolično, posebno od srijede. Ako je vjerovati ovima, 100 i više mm zbirno, mada znali su promašiti. 200 GWh teško ali ne i nemoguće. S tim da ne treba zaboraviti da bi cijene mogle biti znatno više nego u prvom polugodištu tako da može cijena nadoknaditi manju količinu. Ne kažem da će tako biti, nego, moguće je. I na kraju sve će zavisiti od toga koliko će dobiti željeti da prikažu, možda ništa a možda i ostave koju desetinu miliona. A ta desetina može biti jako bitna za generalnu percepciju o firmi.
Post Reply