Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Tako izgleda ali nije. Sve je to posljedica dešavanja iz ranijih godina. Mogla je cijena ostati iznad 20 KM ali je ovdje više presudio brzi rast cijene pa su se svi stavili na prodaju i ona je daleko prevazišla kupovinu.

Obzirom da se ovi nalozi redaju više po panici, onda sam i ja provokativno uskočio sa jednim velikim nalogom, kako jutros rekoh ako je tolika panika neka ide na 16 KM.
esas

Post by esas »

Možda je samo problem u malom prometu. Čudno je da neko ko kupuje na 22,29 KM ne dokupi dionice na 19,00 KM, cijeni po kojoj se trenutno nude, što je bagatela u odnosu na prvi iznos.

Ali kad se pogleda malo duži period, ipak smo optimistični, pa onda, što Panzer kaže, neka još malo pada, da dokupimo dok još možemo.
panzer

Post by panzer »

Jedan dio se i povukao. Upravo radi ove panike. Zašto će kupovati kad minutu za minutom nude niže. I ja sam svakako jednoj ekipi savjetovao da malo sačekaju.
Ali likvidnost je bitna. Trebalo bi da u svaka doba i na kupovini i na prodaji stoji naloga u vrijednosti od preko 300.000 KM.

Tako bi moralo biti za firmu koja košta nekoliko milijardi KM i koja prometuje 1-2 milijarde.
Sabur2

Post by Sabur2 »

16 je i meni sad interesantno. Možda se pridružim sa nekih cca 1000 komada.
panzer

Post by panzer »

To sam primjetio na stranim berzama. Ako nešto treba padati, onda to i padne u par dana. Odnosno ako nešto treba otpisati, to se otpiše u jednom kvartalu da bi već sljedeći sve bilo čisto.
Ovako bi pad mogao trajati duži period a to pravi lošiji negativni efekat. Ionako su se prodajni nalozi redali oko 20 KM, samo bi se čekalo da krenu niže.

I po ko zna koji put, pokaže se koliko je loše nepostojanje institucionalnog market makera. Ali na SASE se tu slabo češu. Njima je mujo maker a zaposleni na SASE daju izjave o inflaciji u EU.
esas

Post by esas »

Sljedeće očekujem da radnici SASE-a počnu davati izjave da treba ulagati u nekretnine.
montypython

Post by montypython »

investitor_ba wrote: 20 Oct 2022, 12:27 Ovi skokovi i padovi JPESR u sedmici izgledaju kao neka pump i dump sema...
Ne liči mi na to. Kod Pump and dump se nešto što ne vrijedi, diže kupovinama malih količina (što bi kupovao veće kad misliš da ne vrijedi toliko) po sve višoj cijeni da bi zavarao ostale a onda prodao svoju veliku količinu kad cijena manipulacijom poraste. Međutim ovdje nisu bile tako male količine (dobro, nisu velike ali svakako nisu simbolične). Osm toga ostvarena cijena nije nerealno visoka u odnosu na realnu vrijednost, nego čak ne dostiže možda ni petinu realne ili trećinu ili četvrtinu knjigovodstvene. Što bi neko "dump" svoje dionice po 20 ako vrijede 100? Čak i da neko radi pump i dump po ovim cijenama to samo znači da ne zna šta radi. Mislim da je u pitanju obična korekcija, prebrzo je raslo, neko je realizirao dobit, prodao jer misli da toliko vrijedi i sl. Očekivao sam otpor čak i prije 22, ali samo kratkotrajan. Ustvari očekavao sam prvi otpor oko 18 ako se sjećate onog dijagrama što je objavio Panzer 5 oktobra. I moje prognoze dan kasnije. Tad je probjena dugoročna silazna trend linija. Tada sam rekao moglo bi biti otpora na 17,7 a onda ako se to probije, ide se na 25 itd. Ako šta vrijedi tehnička analiza pri ovako maloj likvidnosti sad bi tih 18 KM trebala biti podrška. Ovo jednostavno mora gore, nebitno šta ko misli. Ali ne može gore pravolinijski i u pet dana. Ovo bi trebalo rasti mjesecima ako ne i godinama. Treba malo i da se otresu "weak hands", oni koji ne znaju koliko im nešto vrijedi nego trzaju na svaki šušanj gledajući šta rade drugi a ne gledajući fundamente. Potrebno je i nabiti "oprugu" za prelaz na više nivoe.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: 20 Oct 2022, 15:33 Ako šta vrijedi tehnička analiza pri ovako maloj likvidnosti sad bi tih 18 KM trebala biti podrška.
Po svemu sudeći mogla bi biti. Skoro 6000 komada pojavilo se iznad 18 KM.
Takvih naloga treba da bude i jednoj i na drugoj strani da bi se moglo reći da postoji efektivna likvidnost.

Ovih kupovnih 6000 komada može potaknuti ostale neodlučne kupce da planiraju ulazak koji su čekali ali i staviti prodavce u neodlučnost odnosno da odgode prodaju.
Tako da bi se formirali pravi psihološki nivoi koji se čekaju duži period.
Daleko je lakše kad fondovi nisu aktivni.
panzer

Post by panzer »

904 miliona KM inkasirano od izvoza a izvezeno 2.440.000 MWh. Prosječna izvozna cijena je 370 KM (189 EUR). Tu značajno utiče dogovorena niža prodajna cijena koju je imao EFT i vjerovatno niže prodajne cijene ostalih proizvođača u prvom kvartalu ove godine. Ovih 80 miliona KM iz septembra na izvezenih 65 GWh pokazuje da su u ovom kvartalu dogovorene daleko veće prodajne cijene.
slavuj

Post by slavuj »

Nemoguce je ovdje napraviti bilo kakvu tehnicku analizu koja bi ukazivala na daljnje kretanje cijena.
Cak ni neki ocito povoljni rezultati poslovanja,ne ukazuju na smjer u kome ce se kretati cijena.
Prvenstveni razlog je mali broj ucesnika na trzistu.
A glavni razlog za to je cinjenica da berzu jos uvijek kontroliraju odredjene skupine ciji je jedini cilj doci do novca iz portfelja fondova ili sa racuna drustava kojima oni na neki nacin upravljaju.
Cak i ovakva Komisija za vrijednosne papire pocela je identificirati poluge kojima oni izvlace novac.Naravno samo neke,i samo djelimicno.
Nakon sto su pljackasi fondova vec odavno doveli fondove u situaciju da su vlasnici jedni drugih,KOMVP ,nakon toliko godina te situacije utvrdjuje veliki broj povezanih lica u strukturi vlasnistva fondova kojima upravlja DUF ABDS.I konacno utvrdjuju da je vlasnistvo te skupine nad fondovima davno preslo zakonom dozvoljeni procenat.Nece vise izgleda paliti ona Nazovi ED ,ili MS,radi kesa Iz nekog fonda.
Ovdje,dakle,prodaja i kupovina uglavnom zavise od toga da li je ,recimo,dospjela rata lizinga za skupocjene terence koje vozaju bogtepita koji na racun brokerskih kuca ili nekog udruzenja gradjana u kojima oni imaju interese.
Zavisi i od toga da li ce nekakva Stamparija FOJNICA,morati kupiti dionice recimo gradjevinske firme od vlasnika koji je zaprijetio tuzbom jer je ta druzina iz te firme izvukla nekoliko miliona .
Sve su to elementi koje ne mozete uzeti u obzir u tim vasim analizama.Jer jednostavno ne mozete ni zamisliti kakva ce finansijska vratolomija pasti na pamet nekome od mozgova iz te neformalne,ali dobro organizirane skupine.
Ovi koje sam ja svojevremeno naznacio kao odgovorne za pljacku fondova ,izgleda se pomalo distanciraju od sadasnje neformalne grupe.
Izgleda shvacaju da su izigrani od ovih koji nikada nista nisu potpisivali ali su o svemu odlucivali.
Ali pristupaju im novi.Bar kao samo formalni vlasnici ucesnika u trzistu vrijednosnih papira.
Post Reply