Bosnalijek
-
Re: Bosnalijek
Ne volim se ponavljati ali mislim da se previše vremena troši na nagađanje zašto nešto raste. Niko nije pitao kad je padalo do dna zašto je duplo potcjenjeno ili još više. Sad kad raste prema normali forumaši se samo gube u nagađanjima umjesto da kao informisaniji od mase kupuju prije nje. Pitanje je uvijek samo jedno koliko nešto vrijedi a imaju metode procjene. Ako vrijedi, i potcjenjeno je, kupovati bez puno filozofije, prije drugih. Zašto bi se mi ravnali prema nekakvom budućem kupcu ili tome što ga nema. Pa mi bolje znamo stanje i kvalitet firme. I dalje je masa dionica strahovito potcjenjena i ove koje nešto rastu a i one druge. Pogledajte npr BIg kojem je portfelj sad 7,5 po dionici, nakon ovog sad rasta nekih emitenata iz portfelja biće i preko 8 a tržišna vrijednost mu 1,3. Nemojte se i tu čuditi kad eksplodira. Olovku i računar u ruke i u akciju malo, nema ništa od prazne priče.
Govoris sa aspekta nekog ko ima jos puno godina ispred sebe.
Sa mog aspekta, vremena nema previse.
Naravno da je trebalo kupovati i po 8 i po 10 (jesam, jedan od rijetkih dobrih poteza), pa i po 11.
Ko je vjerovao da mu taj novac nece zatrebati, i da ce dozivjeti "pravnu drzavu", to je i radio.
Moja su ulaganja od srednjerocnih pretvorena u dugorocna silom prilika. Ko se jednom na mlijeko opece i gustera se boji, ili tako nekako.
Znali smo svi zasto pada kada je padalo i nikom pametnom nije trebalo posebno objasnjavati. Prvo je bilo precjenjeno (vjestacki izazvana euforija sa ciljem pljacke građana BiH), a zatim je uslijedio scenario koji je ispumpao novac, sveo dionice na realne vrijednosti, a zatim ih koristeci okolnosti doveo na kurseve ispod svake mjere s ciljem jeftine kupovine svega sto vrijedi.
Sada kad se akteri nisu promijenili, nisu nestali, nije "pocela pravna drzava", suprotno kretanje indicira da opet postoji neki scenario.
Podizanje vrijednosti radi prodaje udjela je moj tip, i nadam se tom scenariju.
Sa mog aspekta, vremena nema previse.
Naravno da je trebalo kupovati i po 8 i po 10 (jesam, jedan od rijetkih dobrih poteza), pa i po 11.
Ko je vjerovao da mu taj novac nece zatrebati, i da ce dozivjeti "pravnu drzavu", to je i radio.
Moja su ulaganja od srednjerocnih pretvorena u dugorocna silom prilika. Ko se jednom na mlijeko opece i gustera se boji, ili tako nekako.
Znali smo svi zasto pada kada je padalo i nikom pametnom nije trebalo posebno objasnjavati. Prvo je bilo precjenjeno (vjestacki izazvana euforija sa ciljem pljacke građana BiH), a zatim je uslijedio scenario koji je ispumpao novac, sveo dionice na realne vrijednosti, a zatim ih koristeci okolnosti doveo na kurseve ispod svake mjere s ciljem jeftine kupovine svega sto vrijedi.
Sada kad se akteri nisu promijenili, nisu nestali, nije "pocela pravna drzava", suprotno kretanje indicira da opet postoji neki scenario.
Podizanje vrijednosti radi prodaje udjela je moj tip, i nadam se tom scenariju.
Upravo tako. Ako pripremaju prodaju nekoj od velikih svjetskh kompanija,
onda će, normalno, dići cijenu što više.
onda će, normalno, dići cijenu što više.
-
Ma nisam ja baš tako mlad, i ja bih volio da je neka akvizicija u pripremi, najbrže bi cijena otišla na realnije nivoe. Samo kažem, i akvizicije će biti zato što firma vrijedi, da nije, ne bi je niko htio a kad vrijedi, ako nije ovaj put biće drugi, nisu više u pitanju godine nego mjeseci. Zato i govorim da forumaši ne propuste šansu. Tako sam se prije par godina hrvao ovdje sa likovima oko FDSa kad je bio 45-50 da vrijedi više i da će ga neko kupiti kad tad, dok su ovi mjesecima govorili da to niko neće, I na kraju ode preko 100 (a tih nickova interesantno, više nema). Ovdje mislim da je u pitanju i promjena trenda nije samo u pitanju BSNL nego i mnoge druge dionice, ne zato što je stigla pravna država nego zato jer je potcjenjenost mnogih emitenata postala očigledna čak i onima koji ne znaju računati. U bari je ipak više od jednog krokodila a možda stižu i neki novi. Možda ovi koji su akumulirali zadnjih par godna nemaju više snage da brane kurs/drže ga niskim i onda ga jednostvano puštaju da ide na prirodni nivo jer im time raste ovo što su dosad nakupovali, Na kraju krajeva to je logično i bilo je samo pitanje vremena, možda ni oni nemaju sve vrijeme svijeta ispred sebe. A uz pomenuto koincidiralo je rekoh, da dobar dio emitenata posluje značajno bolje.
-
A ode li ovo nekoj od svjetskih kompanija onda su ove sad cijene još jako niske, teško da bi to išlo ispod 30 po dionici s ovom dobiti i pogotovo trendom rasta prodaje i ekspanzijom na strana tržišta. A možda i više.
Danas ce vjerovatno proci samo neka mala kolicina na 15,70.
Šteta što se ne izađe u javnost sa nekim preliminarnim rezultatima. Već dugo nema nikakvih infomacija.
Pritajili su se malo bili, ali nervoza ipak istrčala.Sabur2 wrote:Danas ce vjerovatno proci samo neka mala kolicina na 15,70.
-
Evo kome je promaklo, promo člančič iz današnjeg avaza
https://avaz.ba/promo/465998/studenti-a ... osnalijeku
interesantan mi je dio:...Želimo im prikazati nove proizvode na kojima radimo, a mnogi naši proizvodi zanimljivi su i američkom tržištu jer služe za liječenja kardiovaskularnih oboljenja, šećernih bolesti, depresije, a to su sve bolesti koje se nalaze visoko na ljestvici zastupljenosti u SAD-u - kazala je Mehić...
Možda nema nikakve veze sa ovim laganim rastom dionice u zadnje vrijeme ali...
https://avaz.ba/promo/465998/studenti-a ... osnalijeku
interesantan mi je dio:...Želimo im prikazati nove proizvode na kojima radimo, a mnogi naši proizvodi zanimljivi su i američkom tržištu jer služe za liječenja kardiovaskularnih oboljenja, šećernih bolesti, depresije, a to su sve bolesti koje se nalaze visoko na ljestvici zastupljenosti u SAD-u - kazala je Mehić...
Možda nema nikakve veze sa ovim laganim rastom dionice u zadnje vrijeme ali...
Proizvodnja potpuno nove molekule i njena klinička ispitivanja zahtjeva enormne količine novca, struke, analiza i šleper dokumentacije.
Koliko znam Bosnalijek je radio samo na Enkortenu (multipla skleroza) koji jeste registrovan u oktobru prošle godine.
Ovaj lijek bi mogao donijeti značajne prihode, ali se može reći da ima i kontroverzi u vezi sa djelovanjem.
https://www.jutarnji.hr/arhiva/enkorten ... h/3870555/
Obzirom da je 5 članova uprave u protekloj godini uduplalo svoj broj dionica, te sada kontrolišu oko 100.000 komada ocigledno je da iza brda ima nesto.
Koliko znam Bosnalijek je radio samo na Enkortenu (multipla skleroza) koji jeste registrovan u oktobru prošle godine.
Ovaj lijek bi mogao donijeti značajne prihode, ali se može reći da ima i kontroverzi u vezi sa djelovanjem.
https://www.jutarnji.hr/arhiva/enkorten ... h/3870555/
Obzirom da je 5 članova uprave u protekloj godini uduplalo svoj broj dionica, te sada kontrolišu oko 100.000 komada ocigledno je da iza brda ima nesto.