Bosnalijek

Sabur2

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Jučer niko nije htio da proda po 13,80, a evo danas neko poletio da proda po 13,50.
78 dionica, očigledno nekom dogorilo, ali je žalosno da brokeri taje informaciju da je postojao kupovni nalog na veci iznos i kolicini i da nije realizovan.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Izgleda da je nalog povučen prije realizacije. Ide po 14 bez problema izgleda.
Moram se osvrnuti na ovaj rast cijene.
Rezultati su i prije bili solidni i dionica je uvijek vrijedila mnogo vise nego se prodavala.
Ovo sad je ili neki dogadjaj koji slijedi, ili nalog masterima da se kurs podigne.
beka26

Post by beka26 »

Prije ovo drugo...
beka26

Post by beka26 »

Neko prodaje po 13, a neko kupuje po 14???
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ono što sam jučer rekao. Brokeri ne rade u korist sitnih prodavaca nego samo štite interese kupaca.
Ovo bi moralo biti kršenje nekog zakona.

Ali interesantno da nakon 14 nema nista prije 15 na prodaji.
slavuj

Post by slavuj »

Sada bi mogao doći u obzir i stečaj.Sve je opljačkano ,nema se više ništa ni ukrasti,osim eventualno kroz električnu energiju iz elektroprivrede.Vjerujem da će sačekati da riješe pitanje nove Komisije za vrijednosne papire.A to je u rukama predsjednika FBiH i Parlamenta.A kada to riješe,onda će u programirani stečaj.Neko će to dobiti budzašto.Izvisiće i oni što su mislili da je dovoljno uposlenike strpati u logor i tako doći do fabrike!Izgleda da su njihovi kompanjoni u Sarjevu bolje prošli.Prepustili su njima Aluminij kako bi oni mogli u Bosnalijeku ,Fabrici duhana i Energoinvestu,raditi šta hoće!I radili su.Fabriku duhana su skoro pa poklonili,naravno uz dobru proviziju!Nikšić je Bosnalijek jednostavno prepustio jaranima.Prvo je to pokušao preko rusa a potom ovima sa Malte.P a sad svijetla obraza preko Malte ode do Konjica.Ovi odozdo ga nisu dirali.Čak su ga i podržali u onom famoznom izglasavanju doživotnog mandata Hasanu Čelamu i onoj dvojici pobočnik,koji uspješno održavaju stanje nacionalne ravnopravnosti u kriminalu!Da podsjetim:Autentično protumačeni Hasan Čelam je upisao NO Bosnalijeka koji je izabrao Uzunović,tada poznat kao Haden ,a danas direktor sa boravištem na Malti.Nikšić mu naravno nije htio smetati pa je odbio da predloži članove NO u ime Vladinog kapitala.Uzunović je sa kriminalnom družinom oko sebe upravljao Bosnalijekom sa nešto više od dvadeset procenata vlasništva!A kada je izdvojio nešto para u Rusiji,odlučio je da kupi vladin dio ,raskinuo sa Hadenom i danas opet upravlja Bosnalijekom sa preko 20 procenata vlasništva.Čak manje i od največeg dioničara,Hadena!Ispostavilo se da je on,Uzunović,najefikasniji u borbi protuiv ruskog uticaja na ovim prostorima!Jedino što je u toj borbi zaradio krivičnu prijavu zbog kupovine dionica Bosnalijeka parama izvučenim iz Bosnalijeka,ali naravno u korist ovih sa Malte.
Od Energoinvesta je Vlada kupila zgradu da bi im prebacila keš koji je ranije pokraden preko SDA kadrova.I sad bi ga mogli ostaviti na miru!
Ostalo je samo još Sarajevo osiguranje!Možda ta činjenica odgodi stečaj Aluminijuma,dok se i to ne završi.A ovi dolje do tada imaju vremena da izvuku još nešto iz Elektroprivrede UZP!Uskoro će mo se uvjeriti jesam li ja ovo dobro povezao!Na žalost niko drugi ni ne pokušava ništa i nikoga da poveže!
Ovo je sa teme Aluminij!Ovdje sam ga prebacio da bi ukazao na povezanost kriminalaca ovdje i dolje.Oni jedni drugima dopuštaju sve !Zaboli ih za narod,u ime kojeg bi bili spremni razvaliti ovu zemlju!Svi koji to samo gledaju,ilipodržavaju,kao u slučaju Aluminija,Bosnalijeka,Fabrike duhana... su saučesnici,zapravo učesnici u Udruženom zločinačkom poduhvatu!Posebno mislim na uposlenike koji će kao sada već u Fabrici duhana i Aluminiju,na kraju biti prave žrtve.A mislili su da im to neko pomaže da uzmu od države što više.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Dobro svi se pravimo kao da sve znamo ili da nas ne zanima, iznenađuje...
Prvi put za 7 godina kurs se značajno penje, a komentara ni špekulacija nema na forumu.

Ili svi sve znaju, ili nikog ništa ne zanima?
beka26

Post by beka26 »

Da, najbolja prodajna cijena 15 s malom količinom.
Primjetio sam to i na Energoinvestu, prodajni pritisak je popustio
kao na zapovijed. Možda se nešto dešava?
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote:Dobro svi se pravimo kao da sve znamo ili da nas ne zanima, iznenađuje...
Prvi put za 7 godina kurs se značajno penje, a komentara ni špekulacija nema na forumu.

Ili svi sve znaju, ili nikog ništa ne zanima?
Niti svi sve znaju niti je nezanimanje, ljudi ne znaju ali su još uvijek plašljivi. Ja ima par godina govorim da je sve drastično potcjenjeno. Par puta sam pisao kao odgovor na prijedloge na ulaganja u inostranstvu da ima desetine emitenata u BiH boljih za ulaganje nego što je Coca cola ili Tesla. Pojedinačno se vidjelo i pisao sam, da je vidljivo svjesno obaranje Energoinvesta, Bosnalijeka, Sosora, Vispaka, Enkera, Elektroprivrede, a u mnogo je bilo slučajajeva blokada da se kurs podigne Od čuvenog Bosnalijeka na 14 mjesecima pa dalje. To obaranje nije moglo vječno i govorio sam eksplicitno da se stvara prilika ulagačima da zarade po 100 % i više. Kad dođe na dno kurs se odbije, bear i bull se moraju smjenjivati. Bilo je samo pitanje vremena. Par puta sam na konkretnim primjerima izračunavao koliko bi šta realno moglo vrijediti te sam govorio da je po meni Bosnalijek iznad 25, Vispak 60 i više, SOSOR 20, JPESR da će otići na preko 30. Pa Enker su dokapitalizirali po 30 i nešto a on na bezi išao po 6-7 i nikom nije bilo čudno. Govorio sam i da se neki fondovi trguju po ispod 20% vrijednosti portfelja što je jedva pojmljivo. Ljudi su se uplašili i obustavili kupnju bez obzira na fenomenalne fundamente ili je jednostavno bilo premalo investitora da razbiju strah i kupe, plus je bilo i premalo znanja koja je stvarna vrijednost ičega, pola investitora i ne zna šta je P/E. Ipak je padalo 10 godina.Tipično. Ima cca godinu dana sam na pitanje jednog novog člana ovdje na invest ba, gdje da investira 2-3 hiljade KM odgovorio, po sjećanju, Ektroprivreda BiH (koja je tada bila 7,5 KM mislim a sad je 15) koja je od tada porasla 100%, te Bosnalijek i SOSOR. Ne znam je li me poslušao i zaradio 100% na ulog pretpostvljam da nije. Dakle po meni ne treba nikakav specijalni razlog da otkoči. Dionice su bili zbijene do ekstremnih nivoa (i sad su) i bilo je samo pitanje vremena kad će otkočiti bilo da oni koji su akumulitrali kažu dosta obaranja ili se pojavi neko novi ko uvidi priliku i počne značajnije kupovati. Tvrdim da i sada ima više emitenata koji realno vrijede po 100 % i više od trenutne cijene, neki i 3-4 PUTA. Ne znam koji je konkretan razlog da je sad otkočilo, nije čak ni bitno ali tvrdim i sad da je moralo kad tad. I čak mislim da je ovo tek početak i da pravi rast tek predstoji, kojom brzinom vidjećemo. Samo su prodavci zastali jer neće da prodaju za bagatelu, nema još navale kupaca, međutim kad/ako se uključe šire mase tek tad će biti pravi i dugoročniji rast.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Imalo bi to sve smisla da je porastao promet. Ali na istim prometima rampe nestale...!?
Vidim JPESR, vidim BSNLR, evo kao da se i SOSOR pomjera...

Dakle ulazimo u novu fazu projekta meštara berze jer ne treba biti naivan pa misliti da je SASE postala pravo tržište preko noći. Tek tako.
I dalje je to lažna berza koju kontroliše mafija.
Samo je pitanje šta je sad na redu. Koji je plan.

A što se tiče ulaganja, ja sam svakom savjetovao da ne ulaže novac na SASE ako nije siguran da mu za 2-3 godine novac neće zatrebati.
Post Reply