Izgleda da nećemo na zelenu granu sve dok se ne privatizira.
HEP u prvom kvartalu na hiroelektranama proizveo 3 puta više struje nego u prošloj godini.
Dobit elektroprivrede Crne Gore u prvom kvartalu 2013. iznosi 15 miliona eura i deset puta veća nego u prošloj godini.
JPESR ?
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
I ovi bi trebali imati dobar rezultat ali ga neće objaviti, već je sredina maja a ne govore ko je prošao u uži krug za partnerstvo za B7 u Tuzli iako su najavljivali da će se to znati u aprilu.
Smjenjuju direktore rudnika, ako je stvarno radi loših rezultata i nesposoebnosti da ureduju poslovanje onda je dobro, ako je radi politike onda opet sve po starom:
Smjenjuju direktore rudnika, ako je stvarno radi loših rezultata i nesposoebnosti da ureduju poslovanje onda je dobro, ako je radi politike onda opet sve po starom:
Zbog višemilionskih gubitaka i negativnih rezultata poslovanja u rudnicima Kreka i Kakanj, Nadzorni odbor i Uprava Elektroprivrede BiH izglasali su nepovjerenje rukovodstvima tih rudnika i pokrenuli postupak smjene. Očekuju da će tim promjenama konačno zaustaviti višegodišnju agoniju u ova dva najveća rudnika u Federaciji BiH.
Negativno poslovanje u prošloj godini bila je kap koja je prelila čašu, izvijestila je FTV.
Gubici u rudnicima Kreka i Kakanj su 42 miliona maraka. To je bio dovoljan razlog da EPBiH pokrene proceduru smjene aktualnog rukovodstva.
"Rezultat poslovanja, veliki gubici koji su generisani godinama u najvećim rudnicima koji su i najveći gubitaši”, kaže Elvedin Grabovica, direktor EPBiH.
U posljednje dvije godine u ovim rudnicima višemilionski gubici nisu zaustavljeni, a ni plan rada za ovu godinu ništa ne obećava, tvrde u EPBiH.
“Nema pomaka u prevazilaženju postojećeg stanja. Nismo vidjeli bilo kakve prijedloge da ćemo imati bolji rezultat u tekućoj 2013. godini. Planovi poslovanja za 2013. su vraćeni na doradu, da se dođe do ozbiljnijeg pristupa”, kaže Enver Agić,predsjednik Nadzornog odbora EPBiH.
Rešad Husagić, direktor rudnika “Kreka”, i Mirsad Jašarspahić, direktor rudnika “Kakanj”, odbili su da o ovome govore za Federalnu televiziju, pravdajući se time kako, navodno, još nisu službeno obaviješteni. A do jula, ova dva rudnika bi trebala dobiti novo rukovodstvo.
Kontam ovako - rudari su tražili povećanje cijene uglja za 15 %, a Uprava JPES smjenu direktora.
Dakle, kada se postavi novi menadžment rudnika slijedi povećanje cijena uglja.
Gotovo istovremeno.
Nego kolika je ta dobit za 2012. godinu na kraju bila, može li neko napisati tih par brojki ovdje, hvalaaaa...
Dakle, kada se postavi novi menadžment rudnika slijedi povećanje cijena uglja.
Gotovo istovremeno.
Nego kolika je ta dobit za 2012. godinu na kraju bila, može li neko napisati tih par brojki ovdje, hvalaaaa...
Znači to je to, 7 mil KM.
Ako je suditi prema rezultatima druge dvije EP, prvi kvartal bi već trebao imati dobit veću nego za ovu katastrofalno sušnu 2012.
Vjerovatno to nećemo ni doznati, nego ćemo negdje u septembru znati polugodišnje rezultate, što me nervira kod JPESR.
Znam kolika je bila dobit za 1Q za HE Višegrad, Trebinje ili Bočac u RS-u, a ne znam koliko Jablanica ili Salakovac, odnosno koliko EP Sarajevo.
Vječito muljanje i prikrivanje, nije čudo što su rastjerali investitiore sa SASE.
Odustao sam i od ove dionice, taman da bude i 18 KM.
Ako je suditi prema rezultatima druge dvije EP, prvi kvartal bi već trebao imati dobit veću nego za ovu katastrofalno sušnu 2012.
Vjerovatno to nećemo ni doznati, nego ćemo negdje u septembru znati polugodišnje rezultate, što me nervira kod JPESR.
Znam kolika je bila dobit za 1Q za HE Višegrad, Trebinje ili Bočac u RS-u, a ne znam koliko Jablanica ili Salakovac, odnosno koliko EP Sarajevo.
Vječito muljanje i prikrivanje, nije čudo što su rastjerali investitiore sa SASE.
Odustao sam i od ove dionice, taman da bude i 18 KM.
http://www.elektroprivreda.ba/upload/do ... randuk.pdf
Javna rasprava tipa "sjedi i plači". Ljudima je problem što će se njihova kanalizacija "zadržavati u brani".Vjerovatno treba da ide onima nizvodno. Problem im je što će se zadržavati smeće.Vjerovatno im je ljepše što je čitavim tokom rijeka puna smeća, najviše oko njihovog spomenika kulture tvrađve Vranduk a protiv toga nikad nisu digli glas nego dižu protiv brane visine "čitavih" 9 metara koja je neophodna za rijeku bosnu jer će smanjiti fizičko zagađenje za najmanje 60 %.
http://www.elektroprivreda.ba/upload/do ... ojektu.pdf
Javna rasprava tipa "sjedi i plači". Ljudima je problem što će se njihova kanalizacija "zadržavati u brani".Vjerovatno treba da ide onima nizvodno. Problem im je što će se zadržavati smeće.Vjerovatno im je ljepše što je čitavim tokom rijeka puna smeća, najviše oko njihovog spomenika kulture tvrađve Vranduk a protiv toga nikad nisu digli glas nego dižu protiv brane visine "čitavih" 9 metara koja je neophodna za rijeku bosnu jer će smanjiti fizičko zagađenje za najmanje 60 %.
http://www.elektroprivreda.ba/upload/do ... ojektu.pdf
HE Vranduk, Janjići i Kovanići navodno bi trebale biti puštene u rad do 2018.godine.Elektroprivreda BiH objavila je poziv za izražavanje interesa za konsultantske usluge za studiju izvodljivosti za izgradnju hidroelektrane Kovanići na rijeci Bosni.
EP BiH je za ove usluge putem KfW razvojne banke primila nepovratna sredstva koje je obezbijedila Vlada Njemačke. Za izbor konsultanta će se primijeniti međunarodni natječaj sa predkvalifikcijom.
Rok za dostavu aplikacije za izražavanje interesa je 14. juni 2013. godine.
HE Kovanići je protočna pribranska elektrana instalirane snage 13,3 MW i planirane godišnje proizvodnje 65 GWh.
Investicija je, prema procjenama EP BiH vrijedna 68 miliona KM, a planirani početak gradnje je 2015. godina.
-
Iz izjava Niksica i Grabovice veceras u Dnevniku (dato u rudniku Breza, teatralno, pod sljemovima, a povodom dodjele neke opreme od strane EP) daje se zakljuciti da ce se ici na smanjenje (troskova) administracije u rudnicima i da ako rudari traze povecanje plate ono eventualno moze doci samo ako dodje do smanjenja troskova i povecanja produktivnosti (a ne iz povecanja cijene uglja). Tako sam bar ja shvatio tih nekoliko recenica. Nista posebno mudro, mrvica razuma u moru populizma, ali od koga je dobro je. Ostaje naravno da se vidi sta ce se konkretno uraditi. Pretpostavljam i da je smjena ova dva direktora rudnika prvi korak u tom smjeru.
Moguć je taj scenario. Nije slučajno da je danas objavljena ovo :
Priče o zapošljavanju u pojedine rudnike bez konkursa su tačne, tvrdi Berbić, ali u Sindikatu ne znaju kako tome stati ukraj niti to mogu spriječiti.
- Svi pričaju da se daje 5.000 KM za posao u rudniku. Sad, šta je tu tačno, zaista ne znam. Ja znam da ljudi dolaze preko noći i bez konkursa. Samo se pojave. Zbog toga je potrebno izvršiti reviziju zapošljavanja u svim rudnicima. Jer primaju se svi drugi radnici osim rudara. Zapošljavaju se fudbaleri, šumari, sociolozi, politolozi, a rudara nam manjka, tu je problem - ističe Berbić.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/zaposlj ... sto-rudara
Interesantna je i ova vijest, pogotovo ova rečenica :
Lagumdžija je podsjetio da su veoma perspektivna ulaganja u telekomunikacioni i transportni sistem, infrastrukturu, energetski sektor i namjensku industriju BiH, naročito u izgradnju Koridora "Pet ce", kao i ulaganja u dokapitalizaciju strateških preduzeća.
Ovo je prvi put neko od visokih dužnosnika pomenuo, dokapitalizacija strateških kompanija.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/14660 ... itore.html
Priče o zapošljavanju u pojedine rudnike bez konkursa su tačne, tvrdi Berbić, ali u Sindikatu ne znaju kako tome stati ukraj niti to mogu spriječiti.
- Svi pričaju da se daje 5.000 KM za posao u rudniku. Sad, šta je tu tačno, zaista ne znam. Ja znam da ljudi dolaze preko noći i bez konkursa. Samo se pojave. Zbog toga je potrebno izvršiti reviziju zapošljavanja u svim rudnicima. Jer primaju se svi drugi radnici osim rudara. Zapošljavaju se fudbaleri, šumari, sociolozi, politolozi, a rudara nam manjka, tu je problem - ističe Berbić.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/zaposlj ... sto-rudara
Interesantna je i ova vijest, pogotovo ova rečenica :
Lagumdžija je podsjetio da su veoma perspektivna ulaganja u telekomunikacioni i transportni sistem, infrastrukturu, energetski sektor i namjensku industriju BiH, naročito u izgradnju Koridora "Pet ce", kao i ulaganja u dokapitalizaciju strateških preduzeća.
Ovo je prvi put neko od visokih dužnosnika pomenuo, dokapitalizacija strateških kompanija.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/14660 ... itore.html
Naziv vlasnika Adresa vlasnika Procenti Tip računa
FEDER.MINIS.ENER.,RUD., I IND. ("drž.vl") MOSTAR, BIH 90.0110 VLASNIČKI
ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 1.8815 VLASNIČKI
ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 1.3728 VLASNIČKI
ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar MOSTAR, BIH 1.3313 VLASNIČKI
ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar MOSTAR, BIH 0.8300 VLASNIČKI
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 0.6003 SKRBNIČKI
ZIF "FORTUNA FOND" d.d. CAZIN, BIH 0.4511 VLASNIČKI
ZIF "NAPRIJED" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 0.4370 VLASNIČKI
ŠARAC PAVO TOMISLAVGRAD, BIH 0.1561 VLASNIČKI
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 0.1057 SKRBNIČKI
Onoga tko je danas prodao ovu količinu treba za jaja objesit ali znat ćemo za T + 3 dana tko je prodavao a još zanimljivije tko je kupovao.
Ako je neki skrbnički kupio, netko je stavio pinku u džep za današnju prodaju!
FEDER.MINIS.ENER.,RUD., I IND. ("drž.vl") MOSTAR, BIH 90.0110 VLASNIČKI
ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 1.8815 VLASNIČKI
ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 1.3728 VLASNIČKI
ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar MOSTAR, BIH 1.3313 VLASNIČKI
ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar MOSTAR, BIH 0.8300 VLASNIČKI
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 0.6003 SKRBNIČKI
ZIF "FORTUNA FOND" d.d. CAZIN, BIH 0.4511 VLASNIČKI
ZIF "NAPRIJED" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 0.4370 VLASNIČKI
ŠARAC PAVO TOMISLAVGRAD, BIH 0.1561 VLASNIČKI
UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 0.1057 SKRBNIČKI
Onoga tko je danas prodao ovu količinu treba za jaja objesit ali znat ćemo za T + 3 dana tko je prodavao a još zanimljivije tko je kupovao.
Ako je neki skrbnički kupio, netko je stavio pinku u džep za današnju prodaju!