Telekom RS

zule

Re: Telekom RS

Post by zule »

Trebao bi dobiti svoj dio (?) i to će mu pomoći da popraviti likvidnost u narednih pet godina dok ne otplati duga od 600 mil KM. Kasnije će to biti rashod i stalni trošak koji se mogao izbjeći.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/united ... ra-4405648
ako napravimo paralelu sa prodajom tornjeva United Group koja je za 4800 tornjeva dobila 1,22 milijardi eura kad je platila prispjele obaveze zbog kojih ih je i morala prodati ostalo im je 168 miliona eura koje je uložila u jačanje i likvidne pozicije.
Po jednom tornju bi to bilo 0.5 miiona maraka. kako u BiH ima 725 tornjeva njihova cijena bi ako se orjentiramo prema prethodnom slučaju iznosila 362,5 miliona KM. Ako nisu bili vlasništvo Mtela ništa se ne mijenja jer su zakup plaćali i Telekomu RS. Ako su u njihovom vlasništvu keširaće novac. Kako se na zapadu kupuju firme koje se mogu isplatiti u roku 20-30 god. onda bi zakup godišnje iznosio 14 mil KM. 5 godina zakupa je 70 mil. KM i ostaje im još 290 mil. Telekom RS će odmah naplatiti dividendu tako da bi ostalo cirka 200 mil. maraka Mtelu kojim bi pojačao likvidne pozicije, npr. učešće u otplata dugoročnih kredita i sl. godišnje u anuitetima po 40 mil. tako da bi im ostao taj iznos u kešu za isplatu 1/2 dividende.
https://n1info.ba/vijesti/ekonomija/uni ... e-tawal-u/
Telekomu Srbije je hitno poreban svijež novac a i Mtel je tu negdje.
zule

Post by zule »

https://www.secrs.gov.ba/Ucesnici/Emite ... 98b3f719d5
[TLKM] Telekomunikacije Republike Srpske akcionarsko društvo Banja Luka
Učešće emitenata u kapitalu povezanih pravnih lica:
„Sky Towers Infrastructure“ d.o.o. Banja Luka Banja Luka 100,00 %
zule

Post by zule »

Markodj

Post by Markodj »

Tako je ovi samo lepo pricaju, a ovamo druga prica, sad kad su počeli problemi, manja je a i nema dividende. Kako nekoliko loših i nepromisljenih odluka (npr kupovina prava koja su preplacena) moze upropastiti i dobru firmu . Nije telekom više sto je bio, pa ja bas kontra znam dosta ljudi oko mene koji odjavljuju, a ne prijavljiju. Pa trenutno Telemach ima bolje akcije od Mtela. Mtel se osilio, ne vole to ljudi da ih prave budalama, podigli su bas cijene. Pa i ja odjavljujem, polako, odjavio sam Tv a jos malo i net... Ne znam na globalnom nivou da li je tacan ovaj podatak o rastu korisnika. A ovo prihod od Njemacke ako bude ista to ode u Srbiju nece nama...
Porucnik

Post by Porucnik »

Ni meni sve ovo dugoročno uopšte ne izgleda dobro.
zule

Post by zule »

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/du ... arde-evra/
Telekom Srbije je u dugu 1,55 milijardi eura i potreban im je novac čupat će svaki dinar.
Pravno ne mogu da uzmu novac od prodaje stupova jer Mtela u kapitalu povezanih pravnih lica
„Sky Towers Infrastructure“ d.o.o. Banja Luka Banja Luka VLASNIK 100,00 %.
Oni mogu od tog novca naplatiti dug 98 miliona dividende. Isplatiti svu dividendu iz neraspoređene dobiti koja će na kraju godine biti cca 120 mil i uzeti dio od 61,2 miliona koja im pripadaju.
Ukupno 80 mil eura. akcionarima bi bilo isplaćeo po akciji 0,25 KM.
Ja bih tako uradio da sam na njegovom mjestu, iščupao bi pola iznosa od dobivenog keša.
Markodj

Post by Markodj »

A cekaj pa mtel je u dugu 700 miliona kredita, a ti mislis da ce sve dati u dividendu ? pa ko ce njihov dug pokriti ? Onda bi pucali sami sebi u nogu kad bi dali kroz dividendu. Prodali bi infrastrukturu a ostali krediti i dugovi. To je dupli trosak onda
zule

Post by zule »

To je ekstremni primjer isisavanja novca, ali postoje i niz mekših opcije sve zavisi od većinskog vlasnika.
Koliko ja znam 600 mil. duga i uredno isplaćuju dospjele obaveze ako ne dijele dividendu i ostaje im keša oko 18 mil.
Od toga je 98 miliona duga od dividende prema Telekomu Srbije (do kraja god. će redovno isplatiti oko 10 mil.) koji ako isplate ostao bi dug od 500 miliona.
Ako bi ostatak keša isplatili kroz dvije godišnje dividende (po 0,1 KM) pritisak dospjelih obaveza bi se umanjio za dvije godine tako da bi mogli nastaviti isplaćivati dividendu.
Najzad prihodi Mtela su preko 466 mil KM godišnje.
zule

Post by zule »

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/lu ... je-2440468
Menadžer kojem se vjeruje. U kapitalizmu je ili se širi ili te pregaziše drugi.
MTEL Deutschland GmbH je u 100% vlasništvu kompanije MTEL Austria GmbH.
MTEL Austria je vlasništvu kompanije MTEL Global, dok vlasničku strukturu kompanije MTEL Global čini Telekom Srbija (59%) i m:tel Banja Luka (41%).
Truba

Post by Truba »

oće li oni dati i 1 pf sljedeće godine to mene zanima
dakle više ne želim 10 molim 1
Post Reply