Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ko još misli da je sve ovo što se dešava slučajno, (od plandemije, nametanja obnovljivih izvora, nestašica, kidanje lanaca opskrbe, energetskog i ekonomskog "gašenja" Evrope (da ne kažem EU vampira), "rata" u Ukrajini, zatvaranja i ispadanja el. centrala, nametanja "karbonskog otiska" i poreza na emisiju, inflacije, štrajkova vozača, pilota i aerodromskog osoblja...) zbir nepovezanih koincidencija, da nema plana ni "zavjere", evo malo šireg pogleda, takoreći iz kosmosa, od čovjeka koji materiju studira godinama, posebno energetske tokove. Dakle malo Sjekloće i to van njegovog kanala Kosmopolitika, ovdje kao gost. Usput, nadam se da naše TE imaju dobru fizičku zaštitu i menadžment, kako ne bi i u nas došlo do kakvih "slučajnih" havarija. I da su naši ministri (npr Džindić) i g Premijer suvereni, koliko-toliko. https://www.youtube.com/watch?v=370BdzhaoaA
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 25 Aug 2022, 22:07 ...
Već par dana pojacan izvoz,.. u odnosu na prethodnih mjesec dana.
Primjeti se, naraslo na 400 tinjak MW pa i 500 povremeno što je bila rijetkost zadnjih par mjeseci. Međutim mislim da nedostaje još jedna dobra kiša da i HE počnu davati još koju stotinu Mw.
indikator

Post by indikator »

panzer wrote: 21 Aug 2022, 17:04 Blok 6 u Tuzli radi. Vjerovatno je još probni rad ali je u pogonu. Blok 3 i 4 su sada u rezervi.
Kad je usao blok 6 TE Tuzla isti dan je izasao iz pogona blok 6 110MW TE Kakanj, tako da trenutno samo radi blok 7 230MW TE Kakanj, navodno cuvaju ugalj za zimu. ( zaboravio sam ovo napisati prije par dana)
brzi

Post by brzi »

A to je pametno,..ne treba se zalijetati sa proizvodnjom bar dok se ne vidi potencijal HE u zimskom periodu.
Zasad se može racunati iz HE samo sa 50 GWh mjesecno.
panzer

Post by panzer »

indikator wrote: 26 Aug 2022, 07:28
panzer wrote: 21 Aug 2022, 17:04 Blok 6 u Tuzli radi. Vjerovatno je još probni rad ali je u pogonu. Blok 3 i 4 su sada u rezervi.
Kad je usao blok 6 TE Tuzla isti dan je izasao iz pogona blok 6 110MW TE Kakanj, tako da trenutno samo radi blok 7 230MW TE Kakanj, navodno cuvaju ugalj za zimu. ( zaboravio sam ovo napisati prije par dana)
Preko 400 MW u rezervi. Šta bi za to dale ostale države.
montypython

Post by montypython »

indikator wrote: 26 Aug 2022, 07:28
Ovo "čuvanje uglja za zimu" meni lagano postaje sumnjivo. Nije ovo prva zima ikad u istoriji. Niti se prestaje kopati ugalj ujesen i zimi, a koliko znam rezerve na depoima su već poprilične. Niti će kiša misteriozno ostati na nebu cijelu jesen. Vidimo da i u Srbiji koja obiluje ugljem eto kao uvoze struju. Znamo li da je ova kriza poprilično isfabrikovana, od forsiranja neefiskasnih obnovljivih, do poreza na emisiju, pojava nekakvih Greta i Kopača, zabrane gradnje novih kapaciteta, u nas bloka 7, "zelenih politika" i zatvaranja kapaciteta po Evropi, sankcija Rusiji koje su se "slučajno" vratile kao bumerang, francuskih nuklearki koje eto slučajno nemaju vode za hlađenje reaktora, sve je u stvari vodilo jednom te istom cilju, smanjenju ponude i rastu cijena, i gasa i uglja i struje. I TE Ugljevik vidim svako malo van pogona. I naši u FBiH mnogo nešto remontuju. I sad kad je potražnja ogromna a cijene visoke, ne žure baš mnogo da proizvode i prodaju po 600 E/Mwh. Da im nije neko šapnuo (da ne kažem zavrnuo ruku) da "dignu ručnu", ne bi li se kriza još malo pojačala a cijena dodatno porasla pred planirani Armagedon zapadne Evrope ove zime. Ili kako rekoše davljenje vampira.
panzer

Post by panzer »

Nemoj više, kažu ljudi da to nema smisla i da je dosadno.

Bar za nas znamo kakva je situacija. Ne može se reći stalno nešto remontuju. B6 u Tuzli zadnji put sa velikim remontom bio prije 10 godina. Logično je da se opet morao raditi.
I napravio sam grešku. Ako u Kaknju radi samo B7 onda je 500 MW u rezervi.
Sabur2

Post by Sabur2 »

monty, stvarno, teorije zavjera su jako stetne za psihu.

Koliko ljudi bi moralo biti ukljuceno u tu zavjeru, pa da to onda vise nije zavjera vec zvanicna politika. Ispade da je svaki pogonski inzenjer dio zavjere.
A ako je zvanicna politika da se unistava standard i industrija, onda ok.
I globalno zatopljenje nije zavjera, nije izmisljotina. Uzrokovali smo ga, moramo naci nacin da ga zaustavimo. Vrlo prosta fizika. Lako je razumjeti i ne znam cemu to negiranje.
montypython

Post by montypython »

Ovako, prvo smatra se da je i termin "teorije zavjere" skovala CIA da bi u startu etiketirala mišljenja koja joj se ne sviđaju i koja otkrivaju prljave poslove. A što se tiče o tome "pa to i nije zavjera nego zvanična politika", pa i to i tvrdim. Naravno da sve navedeno ne bi bilo moguće bez učešća centrala i službi. Mnogo je razloga, neću ponavljati ali glavni su dugovi u trilionima koji se ne mogu vratititi, ali mogu ako se prethodno uništi valuta. Te naravno presušivanje izvora energije. I odluka ostatka svijeta da neće učestvovati u američkom izvozu inflacije kroz petrodolar. I posljedično, pravljenje nove željezne zavjese između istoka i zapada, prešutno dogovoreno. Uz mnoge druge stvari koje se paralalno dešavaju koje neću obrazlagati jer sam već nekoliko puta a i jer je nekima DOSADNO. I naravno da odluku da neka termoelelektrana neće raditi neko vrijeme, nego će u rezervu ne donosi pogonski inžinjer nego menadžment kojeg postavljaju ministri. Koji su u kontaktu sa strancima među ostalim i na energetskim samitima poput ovoga kojeg je organizivao vidimo ko. https://energetskisamit.ba/
Ako je teorija zavjere, kako to da ja kao teoretičar zavjere već par puta ovdje najavim praktično sve ove događaje, od pada na berzama, pada fiat valuta, inflaciju, poremećaje u snabdjevanju, deindustrijaizaciju zapadne evrope, i pad standarda tamo (prije nego se on dogodi) ono sa koronom i vakcinama neću ni pominjati. I svi ti događaji se ostvaruju jedan po jedan. Dok "racionalni" samo posmatraju stvari i čude se šta se dešava. Evo pošto je investicioni portal, ja sam kao "teoretičar zavjere" rekao ovdje davno da ide ovo što ide i de se treba skoniti iz keša, ne držati pare na računu. Sad vidimo da je inflacija 16% što znači da je onaj ko nije slušao šta govorim realno izgubio i gubiće još. Racionalni "neteoretičari zavjere " koji vjeruju vladama medijima i doktorima, nisu rekli ništa, oni su mudro šutili. Apropos klimatskih promjena, neću ni tu ponavljati podatke, imaju cijele knjige koje to dokazuju, nema jednog jedinog naučnog podatka koji dokazuje njihovo postojanje, kao ni štete od CO2. Niti ima neko ovdje ko mi može racionalno objasniti čemu služi porez na emeisiju. Osim za poskupljenje cijene struje iz TE. Kao i da mi objasni zašto je blokiran blok 7 i zašto u blokadi učestvuju strani političari koji zavrću ruke domaćim. Itd itd. Svarno ne želim ni ja da se trošim uludo, ko je shvatio shvatio je. Možemo za nekoliko mjeseci ili godinu provjeriti šta je ko rekao i ko je bio u pravu. A za ovo do sada je valjda jasno.
panzer

Post by panzer »

Može se predvidjeti posljedica većine odluka država tj vlada ali ne može se odmah reći oni to rade namjerno radi nekih skrivenih ciljeva.

Vlade su dovoljno glupe ili kako se to diplomatskim riječnikom naziva populisti da donesu pogrešne odluke koje će dovesti do trenutnih posljedica.

Svi smo pratili sva dešavanja oko bloka 7. Ništa neprirodno se nije desilo. Trebalo je proći milion nivoa vlasti. Da bi se desilo to što se desilo. Ovdje se teškom mukom gradi bilo šta a kamoli termoelektrana od 450 MW.

I nije prošle godine neko planski zagrnuo jalovinom kotlove termoelektrane u Srbiji.
Nije neko planski neodržavao nuklearne elektrane u Francuskoj.
Nije ovaj sušni period kada ni Norveška nema vode za HE neko planski napravio.

Jednostavno vidimo posljedice odluka generacije koja nije znala šta znači struja jer je odrasla u izobilju.
Post Reply