KLAS

Post Reply
lancer

Re: KLAS

Post by lancer »

Da nazalost je ta kompanija dovedena do propasti. Vlasnik je uzeo i isisao sve sto se moglo. Uzmite samo bilans te kompanije prije zadnjeg preuzimanja i sada. Bojim se da je toj kompaniji vec dosao kraj i da je jos jedna tuzna prica pred nama sa puno tuznih radnickih prica... kako je to nekad bilo... Sama situacija je dokaz da se kriminal isplati i da sa novcem mozes kupiti sve danas. Sjetite se npr. koliko je Avaz pisao o tome. Pise li danas? Sve jasno i zalosno. Gdje su nasi borci za male dionicare ovdje? Znaju se prsiti u FDS i BSNL, tamo dobiju malo ,,trave,, pa se onda prave pametni i zastitnici pravde i pravne drzave i tobozne patriote. Ovdje na forumu nema radnika Klasa jer imaju pametnija posla i borbu za vlastitu egzistenciju. Stvarno je zalosno sto se ovoj kompaniji dogadja...
savjetnik

Post by savjetnik »

Evo najboljeg pokazatelja kako se kod nas pokušava da preuzme kompanija,ali mimo zakona i zakonske procedure.Dobro bi bilo da svi pročitamo ovaj ugovor i onda će Vam sve biti jasno.Firma AS d.o.o. Jelah-Tešanj je i Vispak d.d.Visoko preuzela na naćin da je kupovala dionice od fondova po nižoj cijeni,a razliku davala u kešu.Prema informacijama sa kojima raspolažem protiv direktora fondova su podnesene krivične prijave u vezi ovih transakcija.Evo trenutno ista je situacija sa dionicama Solana d.d. Tuzla gdje AS d.o.o. Jelah-Tešanj kupuje lagano ove dionice,a da pritom nema porasta cijene na tržištu.Htio bih ovom prilikom da se zahvalim "panzeru"što je postavio ovaj link i smatram da na ovom forumu trebamo raditi upravo ovakve stvari ,a ne pretvorit forum u neku sindikalnu podružnicu.
panzer

Post by panzer »

S koje strane da gledamo ovakve aktivnosti?

Ako gledamo samo poslovanje onda je dobro što se nakon preuzimanja stanje popravi. To je slucaj kod Vispaka pa od teške situacije koja dionicarima nije davala neke nade, poslovanje bude popravljeno i to je preostalim puno prihvatljivije rješenje od onog prije nekoliko godina. Možda nešto slicno i kod Napretka iako je dobit još minimalna, prihodi su se znacajno povecali što znaci da se poslovanje stabilizovalo.
Doduše dividende nema ali kada se gleda slicno dešavanje onda se može pogledati preuzimanje Unico filtera od strane Mann Hummela po cijeni koja nije bila nešto narocito zadovoljavajuća a danas firma ima znacajne dobiti ali ni tamo nema dividende. Kolika tolika satisfakcije je što su dobiti vrlo velike pa će se prije ili kasnije to odraziti na cijenu dionice što je bolje nego da se firma bori za opstanak.

Ko zna, možda bi nakon preuzimanja solane dobit znacajno skocila. Sada nije velika ali dividende svakako nema.Pa ako je već tako onda neka je dobit veća i neka firma ima većinskog vlasnika.

Ali, pošto smo na tržištu dionica onda moramo gledati i sa te trgovacke strane. Ono što radi eurohaus sa svojim ciljnim emitentima to isto radi i VGT broker sa svojim.
Po meni, to je isti kriminal. Kupac dionica, tj klijent može zahtijevati neke stvati ali na brokerskim kućama je da se drže pravila i zakona odnosno da odbiju da manipulišu tržištem pa da berza bude mjesto od povjerenja a ne mjesto gdje jedan ucesnik može zaj...ti drugoga "po zakonu".
Zato i imamo cirkus od berze i dnevnih prometa.

Zašto se Raiffesen ne bavi tim stvarima? Zato što oni nisu "kooperativni" i zato Hadenu nisu preporucili Raiffesen brokers jer oni neće biti manipulanti za razliku od predsjednika NO SA berze.

.Prema informacijama sa kojima raspolažem protiv direktora fondova su podnesene krivične prijave u vezi ovih transakcija.
Ko je ovo pokrenuo?
savjetnik

Post by savjetnik »

Slažem se u potpunosti sa predhodnim komenatrom.Samo da budem iskren mene i jest strah da ova preuzimanja ne postanu URNEK za ubuduće.Jer ako budu iste predstojeće privatizacije vodećih kompanija i ako se ovako bude trgovalo na berzi nisam baš siguran da će naše dionice dostići željenu cijenu.Zato i jesu fondovi najveće zlo na našem tržištu kapitala.jer oni u bezcjenje rasprodaju svoj portfolio jer kako reče jedan moj drug"tuđim k..... pare mlate.Vratite se samo na primjere Vispak d.d. Visoko i Bosnalijek d.d.Sarajevo i vidjet će te da su upravo fondovi odigrali ključnu ulogu u ovim transakcijama.Što se tiče krivične prijave protiv direktora fondova koji su prodavali ove dionice koje sam naveo ona je već u procesu provjere od strane tužilaštva.Ja bih Vas zamolio da još jednom pogledate link koji je postavio panzer i da zajedno prokomentarišemo ovu odluku koja meni iskren da Vam budem budi sumlju,jer ako je namjera za preuzimanje stvarna,zašto onda to nije obavljeno putem berze.
Custos

Post by Custos »

A da savjetnice procitas jos jednom sta pise u tekstu pod linkom koji je panzer postavio pa da diskutujemo?
Zakljucak:
"Odbacuje se Prijava koncentracije privrednog subjekta AS d.o.o. Jelah-Tešanj, društvo za
proizvodnju, trgovinu i transport, Industrijska zona „Ekonomija“ bb, 74260 Tešanj, radi
nepostojanja koncentracije, u smislu člana 12. stav (1) Zakona o konkurenciji."
Ocjena predmetne transakcije

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo, na osnovu analize dostavljenih podataka i dokumentacije da
predmetna transakcija ne ispunjava uslove iz člana 12. stav (1) Zakona, jer neće doći do sticanja
kontrole ili dominantnog uticaja privrednog subjekta AS Jelah nad privrednim subjektom Klas d.d.
Sarajevo (kupovinom dionica, osnovnog kapitala, prava glasa ili na bilo koji drugi način,
u skladu sa
odredbama zakona koje regulišu upravljanje privrednim subjektom).

Na osnovu navedenog, privredni subjekt AS Jelah nije bio u obavezi podnijeti prijavu koncentracije, te
je Konkurencijsko vije'e odlučilo kao u dispozitivu ovog Zaključka.

Sta je ovdje predmet preuzimanja mimo zakona?

Ovaj forum je smijurija ali likovi savjetnik, odbrana poste, slavuj (imam osjecaj iza sva tri imena se krije H.Č.) te pojedini klaunovi na bosnalijek temi me posebno zabave svojim teorijama zavjere. Jedini po stare dane odluce slavu da steknu, drugi se bore za ocuvanje svojih fotelja a u medjuvremenu nista korisno ne rade...
Damirko

Post by Damirko »

Baš sam krenuo da pišem, kada vidim ovo što je Custos napisao. Dakle, Vispak nije u obavezi preuzimanja jer nema koncentracije.
Kako je u firmi KLAS već dpoodavno došlo do preuzimanja vlaništva (kada je HS preuzeo kontrolni paket 30%), ova vrsta preuziamanja, odnosno kupovine/prodaje dionica ne podliježe objavi putem berze. Naravno, ako se transakcija izvrši, onda berza samo izdaje obavjest, kao i brokerske kuće uključene u transkaciju.
U ovom slučaju, ne bi bio tako grub, jer mislim da Savjetnik samo nije detaljno pročitao Zaključak iz linka.
savjetnik

Post by savjetnik »

Hvala ti Damirko na objašnjenju.Ja upravo i smatram da je forum mjesto na kojem možemo razmjenjivati sve informacije i dobivati objašnjenja. Ne ljutim se ja na Custosa koji je u potpunosti bio u pravu,ali samo da pojasnim da nemam nikakve veze sa ljudima sa kojima me povezuje osim ako nisu dioničari svih ovih kompanija koje nas "žuljaju",a Klas je jedna od njih.
Custos

Post by Custos »

Damirko wrote:Baš sam krenuo da pišem, kada vidim ovo što je Custos napisao. Dakle, Vispak nije u obavezi preuzimanja jer nema koncentracije.
Kako je u firmi KLAS već dpoodavno došlo do preuzimanja vlaništva (kada je HS preuzeo kontrolni paket 30%), ova vrsta preuziamanja, odnosno kupovine/prodaje dionica ne podliježe objavi putem berze. Naravno, ako se transakcija izvrši, onda berza samo izdaje obavjest, kao i brokerske kuće uključene u transkaciju.
U ovom slučaju, ne bi bio tako grub, jer mislim da Savjetnik samo nije detaljno pročitao Zaključak iz linka.
Izvinut ce te mi i ti i pisac komentara @savjetnik ali covjek je ovo napisao:
savjetnik wrote:Evo najboljeg pokazatelja kako se kod nas pokušava da preuzme kompanija,ali mimo zakona i zakonske procedure.Dobro bi bilo da svi pročitamo ovaj ugovor i onda će Vam sve biti jasno.Firma AS d.o.o. Jelah-Tešanj je i Vispak d.d.Visoko preuzela na naćin da je kupovala dionice od fondova po nižoj cijeni,a razliku davala u kešu.Prema informacijama sa kojima raspolažem protiv direktora fondova su podnesene krivične prijave u vezi ovih transakcija.Evo trenutno ista je situacija sa dionicama Solana d.d. Tuzla gdje AS d.o.o. Jelah-Tešanj kupuje lagano ove dionice,a da pritom nema porasta cijene na tržištu.Htio bih ovom prilikom da se zahvalim "panzeru"što je postavio ovaj link i smatram da na ovom forumu trebamo raditi upravo ovakve stvari ,a ne pretvorit forum u neku sindikalnu podružnicu.
Nije ni procitao sta pise a poziva sve da procitaju to sto pise i pronalazi neku senzaciju u obicnom misljenju konkurencijskog vijeca. Pitao sam samo sta je tu nelegalno? Nakon detaljnijeg citanja zakljucili smo nista nije. Ali zelja za senzacionalizmom i teorijama zavjere zasljepljuje ucesnike ovog foruma da sagledaju cinjenice i konstruktivno ucestvuju u diskusiji i jos pri tome blate ljude koji u ovom konkretnom primjeru su dokazali da mogu biti vise nego uspjesni da vode firme od konditorske do tekstilne industrije. Kad ponestane argumenata onda pocnu gluposti prosipati kao na bosnalijekovoj temi likovi face, cofadon i drugi. Da je nama vise jelaha, preventa, bekta, ....
Mentalist

Post by Mentalist »

:D :D U stvari As Jelah je dobio zeleno svjetlo za preuzimanje KLasa,prvo od Sarajevske pivovare ,a onda u tenderu i od ostalih dioničara,fondova i malih dioničara.Šta mislite hoće do toga doći i koja bi bila cjena u tenderu...
Post Reply