Telekom RS

Sitna buranija

Re: Telekom RS

Post by Sitna buranija »

Za 9 mjeseci su smanjili obaveze po kreditima 23 mio, prema dobavljačima 7 mio, za prava na TV sadžaj 6 mio i za dividendu 16 mio. Sveukupno oko 52 mio KM. Ostalo je još samo oko 520 mio ovaveza po ovim stavkama.

S druge strane, ulaganja u zavisna i pridružena društva su se povećala za skoro 13 mio i sada iznose 436 mio. Po mojoj slobodnoj procjeni, ova ulaganja su precijenjena bar za trećinu tog iznosa, ako ne i za cijelu polovinu, što nas dovodi do zaključka da je iskazana dobit dobrim dijelom izvučena preko ulaganja. Kada bi se sveli na mjeru sa ovim ulaganjima, ne bi ni imali iskazane zadržane dobiti...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nešto maloprije gledam, za pola godine su smanjili obaveze za dividendu za 12 mio, sa 109 mio na 97 mio, a u trećem kvartalu za još 4 mio na 93 mio. Mogli bi oni za 3-4 godine izmiriti sve obaveze za dividendu, pa opet početi sa isplatom dividende :roll:
zule

Post by zule »

U tom slučaju će imati cirka 460 miliona neraspoređene dobiti (jer nemaju keša da rješavaju dobit). Dugoročni kredit od 239 mil. bit će isplaćen jer će ove godine isplatili 75 milion.Ali to je statički gledano ipak je sve u dinamičkoj ravnoteži. (al se tučem milionima :-)) I onda 5-te godine isplate svu tu dobit kroz dividendu (kad si optimist :lol: :arrow: :idea: ).
Porucnik

Post by Porucnik »

Ako racionalno planiraju neće biti dividende dok bar još malo ne smanje obaveze, ali vidjećemo, ovo je naš tamni vilajet, ko uzme kajaće se, ko ne uzme, kajaće se još više :D :D :D
zule

Post by zule »

Ili u decembru donijeti odluku a isplatiti do maja ili na Skupštini iduće godine donijeti odluku pa isplatiti u trećem kvartalu.???
Truba

Post by Truba »

sumnjam da će išta isplatiti
ja ću kupiti još jedan paket ako cijena padne na 1.69 / 2
i to je to od mene
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Porucnik wrote: 02 Nov 2023, 11:48 Ako racionalno planiraju neće biti dividende dok bar još malo ne smanje obaveze, ali vidjećemo, ovo je naš tamni vilajet, ko uzme kajaće se, ko ne uzme, kajaće se još više :D :D :D
Pa ako racionalno pristupe rješavanju problema nelikvidnosti i prevelike zaduženosti, onda će morati pauzirati od isplate dividende barem još 2 finansijske godine, tj. 2023. i 2024., pa bi naredna dividenda bila isplaćena tek za 2025. godinu, a to znači u prvoj polovini 2026. godine. Ali, vjerovatno će krenuti ranije sa nekim isplatama dijela dividende, možda već iduće godine...
zule

Post by zule »

Opet akcije Mtel-a prodaje PREF AD BANJA LUKA.
Markodj

Post by Markodj »

https://www.blberza.com/Pages/IssuerData.aspx?code=TLKM

A sta je opet poceo prodavati FUTUR fond, nisu prodavali neko vrijeme. Jel njihov direktor clan nadzornog odbora TLKM, mozda ima neke informacije koje mi nemamo o isplati dividende da nece biti ili je minimalna, pa prodaju ? Smanjuju PREF i FUTUR fond

A prodaju oni koji imaju dosta kesa i trebali bi kupovati a ne obrnuto ? Pa Futur fond ima 6.000.000,00 (miliona) keša a prodaju TLKM, ništa mi nije jasno...

https://kristalinvest.com/fondovi/future-fond/
Porucnik

Post by Porucnik »

I PREF i Futura već odavno rade na restrukturiranju portfelja i prodaju TLKM i kupuju u inostranstvu. Ali budući da si u pravu za gotovinu stvarno je malo nejasna situacija i meni.
Post Reply