Cini se da je moj strah od velike potrošnje struje za grijanje neopravdan.
Našao sam neku anketu o potrosnji struje domaćinstava iz 2015.
Ovako stvari stoje ukoliko je anketa ozbiljna.
Podaci za FBiH
70% domaćinstava ima sobno grijanje, 20% etažno i 10% centralno.
Domaćinstva sa sobnim grijanjem se u 84% slučajeva griju na drva, ugalj 8,6%, struju 5,9% i plin 1,4%.
Etažno grijanje na drva ima 45%, ugalj 38,8%, plin 13,4%, lož ulje 1,4% i struju 1,2%.
Ako se uzme u obzir da je prije 7 godina 10% domaćinstava imalo klime koje je koristilo za hlađenje i da je potrošnja struje za hlađenje javnih ustanova i privrede poprilična,.. potrosnja struje za zagrijavanje ne bi trebala biti znatno veća od potrosnje za hlađenje jer mnogo manji broj objekata se zagrijava nego sto se hladi.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ove tri su dodali u kapitalne investicije. Preko 160 GWh godišnje a trebalo bi da je ovo znatno jednostavnije izgraditi od ostalih elektrana.Fotonaponska elektrana „Podveležje 1 i Podveležje 2“
Procijenjena instalirana snaga (AC): 43 MW
Godišnja proizvodnja: 71,3 GWh
Fotonaponska elektrana
„Gračanica 1 i 2“
Procijenjena instalirana snaga (AC): 44 MW
Godišnja proizvodnja: 68 GWh
Fotonaponska elektrana
„Breza“
Procijenjena instalirana snaga (AC): 15 MW
Godišnja proizvodnja: 21,9 GWh
Ma ovo u Brezi i Gracanici su alibi elektrane. Koliko ce zaista struje proizvesti?
Ali njihova instalisana snaga se ubraja u zelenu kvotu i toliko se struje iz cumura moze izvesti kao zelena energija.
Ali njihova instalisana snaga se ubraja u zelenu kvotu i toliko se struje iz cumura moze izvesti kao zelena energija.
Nekako mi izgleda, narednih par godina bezpredmetno je pričati o zelenim kvotama i CO2 taksama.
https://www.seebiz.eu/energetika/njemac ... en/279507/
https://www.seebiz.eu/energetika/njemac ... en/279507/
Kažem par godina ali vidjet ćemo na koji način će se kasnije voditi energetska politika na kontinentu."You're just seeing this 180-degree turn around the world," said Oswald Clint, an analyst at Sanford Bernstein who covers the energy sector
Upravo jucer citam da je u US data prva dozvola za proizvodnju malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR).
Nova generacija nuklearnih reaktora veličine automobila/autobusa koje proizvedes u fabrici, odvezes na lokaciju, i pustis u pogon.
To ce vjerovatno u nekim narednim godinama imati uticaja na kolicine energije na trzistu, i mozda je prihvatljivo "zeleno" rjesenje za prelazni period dok se ne ovlada fuzijom ili unaprijedi SE tehnologija.
Nova generacija nuklearnih reaktora veličine automobila/autobusa koje proizvedes u fabrici, odvezes na lokaciju, i pustis u pogon.
To ce vjerovatno u nekim narednim godinama imati uticaja na kolicine energije na trzistu, i mozda je prihvatljivo "zeleno" rjesenje za prelazni period dok se ne ovlada fuzijom ili unaprijedi SE tehnologija.
-
Ne znam koliko je dozvola za proizvodnju daleko od stvarne komercijalne implementacije. Jasno je da postoji agenda koja gura neke stvari da odvrati pažnju od tradicionalnih izvora energije koji su, sad se vidi, jedini realni. Tako su gurali medijski i vjetro i solarne i usput pričali o klimatskim promjenama a sad se pokazuje da je jedino što stvarno žele, da uzmu sva fosilna goriva pod svoje pričajući usput bajke kao distrakciju. Njemačka se evo vraća uglju samo je pitanje hoće li uspjeti išta uraditi do zima da se ne smrznu. Gdje je sad Janez Kopač da nas posavjetuje? Sakrio se u mišju rupu. Pročitah negdje ovih dana da ovi iz Energetske Zajednice ili kako se to zove sad pričaju kako nisu oni krivi što nismo sagradili blok 7. Oni su kao samo smišljali prepreke, po zadatku, ali mi nismo morali to poslušati. I to sad oni govore. I u pravu su. Niko ne može od tebe napraviti budalu koliko možeš sam.
Koliko vidim iz nekih članaka, komercijalna upotreba tih malih modularnih (SMR) je još daleko ako sve i ne propadne do tada. Cijena MWh struje koju bi to proizvodilo je koliko vidim minimalno duplo viša čak i od vjetroelektrana mada i ta procjena stalno raste. Što se tiče energije/struje iz nuklearne fuzije to je još u domenu naučne fantastike i strogo u teoriji a pitanje je hoće li praktično ikad biti primjenjivo, sigurno ne za naših života. Ono što vidim da je "postignuto" je da su dobili 60 ak megadžula energije i to u trajanju od 5 sekundi, uz ogromne troškove. Sumnjam da je to dovoljno da zagrije bojler vode. A i to je objavljeno u medijima koji guraju klimatsku agendu, plaćeno od zna se koga.Tako da mi sva ta priča miriše na dosadašnje distrakcije poput električnih auta koja se raspada a da nije da valja ni zaživjela.
Koliko vidim iz nekih članaka, komercijalna upotreba tih malih modularnih (SMR) je još daleko ako sve i ne propadne do tada. Cijena MWh struje koju bi to proizvodilo je koliko vidim minimalno duplo viša čak i od vjetroelektrana mada i ta procjena stalno raste. Što se tiče energije/struje iz nuklearne fuzije to je još u domenu naučne fantastike i strogo u teoriji a pitanje je hoće li praktično ikad biti primjenjivo, sigurno ne za naših života. Ono što vidim da je "postignuto" je da su dobili 60 ak megadžula energije i to u trajanju od 5 sekundi, uz ogromne troškove. Sumnjam da je to dovoljno da zagrije bojler vode. A i to je objavljeno u medijima koji guraju klimatsku agendu, plaćeno od zna se koga.Tako da mi sva ta priča miriše na dosadašnje distrakcije poput električnih auta koja se raspada a da nije da valja ni zaživjela.
https://www.capital.ba/potraznja-za-ugl ... ardi-tona/
Neće uglja niko...
Neće uglja niko...
Šta će im kad ima sunca i vjetra
Mi smo zaostali sa prastarim elektranama i već iduće godine ćemo biti sancionisani što proizvodimo energiju iz uglja.
Elektroprivreda BIH neće opstati pod tim sankcijama i već kasni u prelasku na obnovljive izvore i gašenju termoelektrana.
Elektroprivreda BIH neće opstati pod tim sankcijama i već kasni u prelasku na obnovljive izvore i gašenju termoelektrana.
Ma jest sve je to zastarjelo i bezvrijedno, naročito TE, a ugalj je prevaziden još prije 300 godina (samo još tada nisu znali jer nije bilo Janeza i Grete da im kazu). A i HE su zastarjele naročito velike koje bi trebalo srušiti i napraviti male protocne koje su eko. Šta će vam imovina kad imate razne budale i fukare da vas vode u svijetlu budućnost. Bogatstvo se stiče radom, naročito robovskim. Onaj ko nezna da upravlja i cijeni prirodne resurse i bogatstva koja mu je Bog dao i ne trebaju mu.
Neko drugi će znati. A vi, ima posla za robove po svijetu.
Neko drugi će znati. A vi, ima posla za robove po svijetu.