Ostali smo uskraćeni za informaciju o otpisu proizvoda pod brendom Unico. To još nije završeno, svakodnevno se uništavaju, vjerovatno ručno, i nema komisije za otpis nego će na kraju procesa otpisati knjigovodstveno stanje. Vjerovatno do kraja ove godine.
Sutra je na skupštini isto tako prisutan Mann hummelov finansijaš za Evropu pa će moliti da nešto sredstava ostane i u BIH.
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Zanimljivo je mann hummel ima problema sa radnom snagom.Već hodaju po srednjim školama kako bi našli svježije uposlenike koji bi radili za "prihvatljivu platu".
http://tesanj.net/rubrika/privreda/
U zadnja dva mjeseca četiri oglasa.
http://tesanj.net/rubrika/privreda/
U zadnja dva mjeseca četiri oglasa.
Eto, pored silnih fondova i njihove "finansijske snage" pojedinac je juče poremetio spokojne skupštine dioničara gdje većinski vlasnik radi šta hoće. Zvanično je zatražio da se svi dioničari isplate po fer cijeni ali ovaj put realnoj i fer cijeni. Imajuću u vidu da već par godina imaju neugodnosti na skupštinama i da im je cijena na berzi svakako preko 100 KM čini mi se da će na kraju to i uraditi.
FAD se korigovano popravio za 1 milion KM ali to nikom neće značiti ništa pošto će većinskom vlasniku uskoro morati dostavati svoje račune u banci da im isplate ono malo socijalne pomoći.
Ovi iz Enkera skupljaju pare ko vjeverice. 3 miliona gotovine i milion koji se drži oročen. 5-6 KM po dionici.
Mann-hummel je značajno pojačao dobit a i gotovina je i dalje jaka stavka pored kredita koji su dali matici.
Ova godina za FAD izgleda neće biti kao ranije godine. Pretpostaviti je da su se one igrarije sa VW odrazile na poslovanje ove firme. I ozbiljno se zadužuju da bi sredili livnicu. Nadati se da neće ostati bez tržišta prije nego što sve srede. I u odnosu na godinu ranije imaju preko 60 radnika manje radi manjeg obima posla.
auuu FAD prepolovio promet, sa 32 na 16 miliona...
A pobjeda nakon dugo vremena malo skok promoeta ali ipak skok i gubitka
obe ove firme su krenule sa kupovinom livnica koje su propale...prvo nisu džaba propale, drugo nisu oni angažovali kadar da to osposobe i...Pobejdi Livnica Turbe muze pare već 4-6 godina jer su imali nesposoban menadžment...eto sad Se HIFA uključila u vlasništvo...ali je pitanje šta je cilj...možda samo lokacija i atraktivne nekretnine
A pobjeda nakon dugo vremena malo skok promoeta ali ipak skok i gubitka
obe ove firme su krenule sa kupovinom livnica koje su propale...prvo nisu džaba propale, drugo nisu oni angažovali kadar da to osposobe i...Pobejdi Livnica Turbe muze pare već 4-6 godina jer su imali nesposoban menadžment...eto sad Se HIFA uključila u vlasništvo...ali je pitanje šta je cilj...možda samo lokacija i atraktivne nekretnine
Begov Han
lokalni blog:
Međutim razlog posjete Fabrici filtera Mann und Hummel BA nije novi betonski kostur nego rušenje objekta koji je pripadao Fabrici pumpi i hidraulike Pobjeda d.d.
Od direktor Mahmuta Galijaševića sam saznao razloge rušenja i neke nove informacije iz Fabrike.
Na mjestu nekadašnje Fabrike mašina i alata u okviru Pobjede izgradiće se novi objekat-Logistički centar
Mann und Hummel BA je kupio zemljište od 9300 m2 sa starim objektom od 4500 m2 sa namjerom da na ovoj lokaciji u Bukvi zaokruži prostor na kome će moći normalno funkcionirati i ostvarivati svoje planove sljedećih godina. Naime već sada su bili prinuđeni iznajmljivati prostore za skladištenje. Postojeća hala svojom visinom i stanjem nije upotrebljiva za potrebne namjene adaptacijom pa je odlučeno da se ona potpuno sruši, a zatim pristupi projektovanju i izgradnji objekta Logističkog centra. Na taj način bi se u postojećim skladištima dobili prostori i za nove proizvodne investicije.
Nakon dobivanja informacija i obilaska proizvodnih kapaciteta saznao sam i vidio dosta toga novog pozitivnog. U septembru, a i ovog mjeseca Mann und Hummel Ba bilježi rekordne proizvodnje-preko 2 miliona filtera mjesečno. Zaposlen je 630 radnika što je rekordan broj od njenog osnivanja . Na kraju godine očekuje se rast vrijednosti prodaje (prometa) za 20% i proizvodnje za 8% u odnosu na prošlu godinu. Ono što je posebno važno Mann und Hummel BA svake godine investira između 2-4 miliona KM. Ova godina će po tome biti rekordna (4 miliona).
Iako sam čest posjetilac Mann und Hummela BA, ipak sam uvijek iznova prijatno iznenađen novinama. Ovaj put me oduševila Alatnica, zatim proizvodnja folije, ali i činjenica da su u izradi mašina i uređaja kojima je znatno povećana protočnost i napravljene uštede učestvovali BH stručnjaci i firme, a posebno tešanjski. Sve inovativne kreacije naših stručnjaka zaslužuju pažnju pa i moju pa sam odlučio da ih obiđem i sve to zabilježim i objavim drugom prilikom.
Napomena na finansijskom izvještaju Enkera:
Smanjenje dobiti u tekućoj godini u odnosu na prethodnu je u najvećoj mjeri rezultat povećanja plata