Tvornica Cementa Kakanj

panzer

Re: Tvornica Cementa Kakanj

Post by panzer »

web developer našao posao u Heidelbergu pa odselio.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 11 Mar 2025, 12:08 Sve firme imaju svoju web stranicu a uvijek se objavljivalo u dnevnoj štampi. I čim dostave u FIA dovoljno je da stave na web stranicu a SASE neka objavljuje kada hoće.
Ma ja se nekako prema telekomu ravnam, a oni su uvijek čekali da se prvo objavi na Sase prije nego što bi stavili na svoju stranicu...
panzer

Post by panzer »

Dobit je 50,6 miliona KM odnosno 5 KM po dionici.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Mašala :) I nikad mi se ne dade da kupim cementare :roll:
KingPoint

Post by KingPoint »

Vidim neki dan na relaciji gdje se gradi pruga Ilidza - Hrasnica Cementarini kamioni nasipaju slojeve betona . Dobro je krenulo u prvom kvartalu 2025 . godine
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nego, upade mi u oči da je ostvarena bruto dobit od 56,5 mio KM na 179,5 mio KM ukupnih prihoda (31,5%). I onda se neko žali kako su cijene nekretnina i građevinskih objekata skočile i kako su građevinari lopovi i gulikože. A oni su zapravo samo kraj lanca u kojem svi debelo otimaju. Ovo nije više samo inflacija u odnosu na nominalne cijene, ovdje je nastupila inflacija i na procente zarade. I tako godinama. Pa Bingo bi sa ovakvom profitnom maržom imao najmanje pola milijarde dobiti... :roll:
brzi

Post by brzi »

Cementna industrija zbog visokih troškova transporta na neki način ima monopol na određenom trzistu.
To je dobro kad ide gradnja i lose kad stane.
Za razliku od njih industrija betonskog čelika ima dobru prodaju ali nema zarade jer ne mogu formirati cijene prema troskovima nego prema globalnim cijenama.
Post Reply