BH Telecom

brzi

Re: BH Telecom

Post by brzi »

Hayat živi od reklame, od reklame proizvoda i usluga koje se nude u BiH i tako je i sa ostalim domaćim kanalima. Sportski kanali ne žive od reklame nego od ugovora. Kanali koji se emituju van zemlje bez obzira da li je to Hayat kad se gleda u Holandiji ili je to RTL kad se gleda u BiH se plaćaju jer nemaju udio od tržišta reklama u inostranstvu. To što Hayat reklamira kliniku iz Sarajeva to ne pije vode u Holandiji i obrnuto.
mikriza

Post by mikriza »

@Sitna buranija Ti si nažalost potvrdio da si politički obojen, kad si pisao realno sa sredine, prvi sam ja sam sebe posuo pepelom i napisao da imaš pravo. Mislim da većina nas ovdje pokušava posmatrati realno sa sredine, ekonomski i ovaj forum treba ostati u tim okvirima, ima klix pa se tamo politički prepucavajte.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

mikriza wrote: 02 Feb 2026, 12:45 @Sitna buranija Ti si nažalost potvrdio da si politički obojen, kad si pisao realno sa sredine, prvi sam ja sam sebe posuo pepelom i napisao da imaš pravo. Mislim da većina nas ovdje pokušava posmatrati realno sa sredine, ekonomski i ovaj forum treba ostati u tim okvirima, ima klix pa se tamo politički prepucavajte.
Druže, mene su tako neki obojili stranački i kada sam na temi EPBiH kritikovao izbor nove uprave i predviđao katastrofu. Pa se ispostavilo da sam samo malo pametniji od većine i ranije vidim neke stvari od drugih (što bi rekli put dok dođe iz guzice u glavu ne traje kod svakog isto). Ili sam samo malo manje politički obojen od drugih, može i to biti. E tako i ovdje. Možeš ti mene farbati politički koliko hoćeš zato što sam ja rekao da ovi postupci BHT nemaju veze sa biznisom nego politikom i da to upravo može utjecati na biznis, ali ne možeš promijeniti činjenice. A skontaćeš i sam, nadoći ćeš, samo polako. Na kraju krajeva, na ovoj temi pišem kao korisnik njihove usluge, a ti kao dioničar izvuci pouku. Nisam ja tu zbog BHT nego je BHT tu zbog korisnika...
Muzafer

Post by Muzafer »

Sitna buranija wrote: 02 Feb 2026, 08:38
Onog momenta kada su ih ovi obavijestili da zastupaju Hayat i druge tv kuće iz BiH i kada su ih pozvali na plaćanje za prava i regulisanje prava i obaveza, a što je i Hayat potvrdio, telekom je trebao pristupiti pregovorima i zaključenju ugovora ili ukinuti Hayat i ostale iz programske šeme. Oni nastavljaju emitovati, ignorišući u potpunosti firmu koja zastupa ove tv kuće. Urgencije, dopisi i sl. njima ništa ne znače. E vidiš, sve od momenta kada su pozvani na regulisanje i plaćanje prava za emitovanja programa do ukidanja iz progrmaske šeme, obabeza je nastalani postojala i to će vjerovatno morati plaćati, a onda će imati i problem sa kršnjem propisa zbog diskriminatornog odnosa i nejednakog pristupa prema svim tv kućama što im je pravilima RAK-a i propisima o konkurenciji zabranjeno.
------------------------------------
Vidi drug, takav scenario koji zamišljaš pravno je potpuno neodrživ.
Shvati, pravno sada uopšte više nije relevantno da li je i kad je ko koga obavijestio, tražio, urgirao.
Da BH telekom ima ikakav ugovor sa tim distributerom za Hayat i ostale kanale, emitovanje bi se nastavilo.
BH telecom i ta zastupnička firma su morale sklopiti ugovor na osnovu kojeg bi išlo emitovanje i plaćanje. Ugovor nije sklopljen kakon višemjesečnog natezanja i tu je kraj priče. Ta zastupnička firma već tuži BH telecom za posao za koji ne postoji ugovor. BH telekom kaže da je slao dopise TV Hayat i ostalima po obavještenju od distributera. TV kuće su rekle da imaju zastupnika, ali sve je džaba kad s tim zastupnikom Telecom nije sklopio ugovor.

NEMA UGOVORA, NEMA POTPISA, NEMA PRAVNOG SLUČAJA.

TV kuće su bile obavještene na vrijeme da će program biti isključen. Jedino OBN raskida ugovor sa distributerom i ostaje na Moja TV platformi. Drugi se hajmo reći prave pametni i hoće para od distributera koji nije ni sklopio ugovor sa TV platfornom koju tuži na osnovu neopstojećeg ugovora. :roll:

Sud sve i da hoće da presudi u korist TV kuća ne može jer nema pravnog osnova, nema ugovora, nema zaključenog pravnog posla. I da, sada ispada da su Hayat i ostali izigrani od vremena kad su potpisali ugovor sa distributerom, ali sami su pogriješili jer su trebali pritisnuti svog distributera da potpiše ugovor sa BH telekomom, a ne pritiskati BH telekom u ugovor koji mu ne odgovara ili kojeg uopšte ni ne želi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Muzafer wrote: 02 Feb 2026, 20:00
Sitna buranija wrote: 02 Feb 2026, 08:38
Onog momenta kada su ih ovi obavijestili da zastupaju Hayat i druge tv kuće iz BiH i kada su ih pozvali na plaćanje za prava i regulisanje prava i obaveza, a što je i Hayat potvrdio, telekom je trebao pristupiti pregovorima i zaključenju ugovora ili ukinuti Hayat i ostale iz programske šeme. Oni nastavljaju emitovati, ignorišući u potpunosti firmu koja zastupa ove tv kuće. Urgencije, dopisi i sl. njima ništa ne znače. E vidiš, sve od momenta kada su pozvani na regulisanje i plaćanje prava za emitovanja programa do ukidanja iz progrmaske šeme, obabeza je nastalani postojala i to će vjerovatno morati plaćati, a onda će imati i problem sa kršnjem propisa zbog diskriminatornog odnosa i nejednakog pristupa prema svim tv kućama što im je pravilima RAK-a i propisima o konkurenciji zabranjeno.
------------------------------------
Vidi drug, takav scenario koji zamišljaš pravno je potpuno neodrživ.
Shvati, pravno sada uopšte više nije relevantno da li je i kad je ko koga obavijestio, tražio, urgirao.
Da BH telekom ima ikakav ugovor sa tim distributerom za Hayat i ostale kanale, emitovanje bi se nastavilo.
BH telecom i ta zastupnička firma su morale sklopiti ugovor na osnovu kojeg bi išlo emitovanje i plaćanje. Ugovor nije sklopljen kakon višemjesečnog natezanja i tu je kraj priče. Ta zastupnička firma već tuži BH telecom za posao za koji ne postoji ugovor. BH telekom kaže da je slao dopise TV Hayat i ostalima po obavještenju od distributera. TV kuće su rekle da imaju zastupnika, ali sve je džaba kad s tim zastupnikom Telecom nije sklopio ugovor.

NEMA UGOVORA, NEMA POTPISA, NEMA PRAVNOG SLUČAJA.

TV kuće su bile obavještene na vrijeme da će program biti isključen. Jedino OBN raskida ugovor sa distributerom i ostaje na Moja TV platformi. Drugi se hajmo reći prave pametni i hoće para od distributera koji nije ni sklopio ugovor sa TV platfornom koju tuži na osnovu neopstojećeg ugovora. :roll:

Sud sve i da hoće da presudi u korist TV kuća ne može jer nema pravnog osnova, nema ugovora, nema zaključenog pravnog posla. I da, sada ispada da su Hayat i ostali izigrani od vremena kad su potpisali ugovor sa distributerom, ali sami su pogriješili jer su trebali pritisnuti svog distributera da potpiše ugovor sa BH telekomom, a ne pritiskati BH telekom u ugovor koji mu ne odgovara ili kojeg uopšte ni ne želi.
E čuj to?

Pa što se Telemach nagodio sa elektroprivredama za korištenje stubova kada nije bilo ugovora? Zašto plate Samsung, Jabukica i ostali Nokiji za korištenje patenata kada nisu potpisali ugovore za to? Zašto ijedan sud ikada ikome išta vezano za korištenje imovine i prava presudi ako nema ugovora? Možda jer ima ono neovlašteno ispred korištenja?

Ako te neko obavijesti da nešto njegovo što si dosad koristio džaba odsad moraš da plaćaš, a ti nastaviš to da koristiš potpuno ga ignorišući, misliš da si oslobođen plaćanja jer nisi potpisao ugovor? Onda ispada da možeš da nastaviš to koristiti neograničeno, samo ne trebaš pristati potpisati ugovor?!

Dobar si, nema šta. I stručan si, baš k'o ovi iz telekoma ili još bolje iz EPBiH, nema šta. Mora da im je i savjetnik jednako stručan...

Pade mi na pamet ona antologijska scena: "... a ti se Muzafere kupaj..." :roll:
Drnda Drndić

Post by Drnda Drndić »

Sitna buranija wrote: 02 Feb 2026, 11:58 Hayat nije ekskluzivni sadržaj i on bi trebao ići paketski. Ali, telekomu je to izgovor, stvarna pozadina nema veze sa biznisom i poslovnim odlukama.
Ako je to tako, zašto prošli saziv UD sa Kahrimanom nije potpisao ugovor i plaćao za Hayat, jer se to pitanje poteže od tada dok je stara vlast bila? I oni su pustili da problem ode na sud, pa da se to rješava i nisu nasjeli na nebulozu od 25 miliona.
KingPoint

Post by KingPoint »

Da malo prodiskutujemo - Je li Amel Kovačević ispunio očekivanja kao direktor, ako se pogledaju rezulati Telekoma od kada je preuzeo mandat pa do danas. Šta je po vama moglo bolje, šta su dobri, šta loši potezi? Napominjem nisam obojen stranački nisam ni njegov simpatizer .
Post Reply