ZIF-ovi
-
Re: ZIF-ovi
A za 28, da bio je BIG 28 KM po dionici tamo negdje mart april 2007 (ovo po sjećanju) a NAV mu je bio mislim negdje preko 40, u svakom slučaju većina fondova je bila na preko 60% NAV što je mnogo realnije nego ovo danas a i palo je na ove vrijednosti zbog straha, mahinacija i isisavanja od DUFova, isisavanja prodajom prejeftino odabranim miljenicima i kupnjom preskupo. Neki fondovi manje a neki ekstremno.
-
Dobro veče panzer ..dobro je da si se uključio u ovu debatu …
Mislim da smo svi ovdje ( s ponekim izuzetkom ) neki investitori koji imaju ineteres da te naše hebene investicije ako ništa ne propadnu …Ima nas odista svakakvih , od obrazovanih ,iskusnih , znalaca , pa do onih koji su sve suprotno od izrečenog i što je možda najgore , koriste slobodu pristupa forumu a da niti dionice imaju a kamoli čestite nakane da makar uljudno komentiraju …no nema veze ..
Možda su zif-ovi najbolja tema da se i tome priča ..od njih je počela pljačka BH ekonomije , htjeli mi to priznati ili ne …certifikati , vaučeri , dufovi ,javi upisi i sl…al bilo šta je bilo …hajdemo da spasimo šta se može ,ako se može..ali ne na bazi jedno mislim drugo pišem ,treće očekujem …ako ima smisla ...
Mislim da smo svi ovdje ( s ponekim izuzetkom ) neki investitori koji imaju ineteres da te naše hebene investicije ako ništa ne propadnu …Ima nas odista svakakvih , od obrazovanih ,iskusnih , znalaca , pa do onih koji su sve suprotno od izrečenog i što je možda najgore , koriste slobodu pristupa forumu a da niti dionice imaju a kamoli čestite nakane da makar uljudno komentiraju …no nema veze ..
Možda su zif-ovi najbolja tema da se i tome priča ..od njih je počela pljačka BH ekonomije , htjeli mi to priznati ili ne …certifikati , vaučeri , dufovi ,javi upisi i sl…al bilo šta je bilo …hajdemo da spasimo šta se može ,ako se može..ali ne na bazi jedno mislim drugo pišem ,treće očekujem …ako ima smisla ...
-
Nisam zadovoljan tvojom analizom jer nema s analizom blage veze, a nemam ni vremena za ovo, ne demantuješ moje tvrdnje nego izričeš potpuno deformisane moje ili čak ono što sam izmisliš i onda demantuješ ono što si sam izrekao. Što vjerovatno svi vide osim tebe. Gdje sam ja to rekao da berza postoji zbog mešetara i kriminalaca, pročitaj polako šta sam rekao a šta si ti. Pričaš sam sa sobom. Citiraš mi Buffeta koji je rekao tačno što ja mislim i radim što ti navodiš kao laž a vidim još nisi shvatio šta je rekao. A ne treba mi Buffet za to, samo najjednstavnija logika i zdrav razum. Nemam potrebe ni da čitam Buffeta on je čovjek koji je samo postupao u skladu sa zdravim razumom tako da i bez čitanja znam sve što i on, samo živim u pogrešnoj zemlji. Dakle ne troši mi vrijeme bez veze nisi odgovorio ni na šta što sam pitao o 6,52, o tome šta ko dobija, o tome kako znaš da će mali dioničari moći prodati po toj cijeni a tratiš mi vrijeme na gluposti. Imao sam stotine transakcija bez greške tokom godina i kupovnih i prodajnih i pomogao drugima i da ne zaglibe a i da zarade čistom logikom i znanjem pa mi please ne drži predavanja o onome što sam ne razumiješ. Ako znaš neke činjenice podijeli ih s drugima ako ne znaš ne drži nam predavanja, nemamo vremena za to.slucajni prolaznik wrote:@monty
Da sad ne copy tvoj zadnji post …slažem se sa tobom pomalo ili nimalo …ali hajde da malo bacimo na analizu :
"Pa suština djelovanja na svakoj berzi je naći potcjenjenu dionicu i kupiti je po toj niskoj cijeni"-DA
"Šta bi ti, da se kupuje skupo?" -NE ,ja bih uvijek da kupim jevtino
"Pa cijela operacija od strane mešetara i kriminalaca i počiva na nelikvidnosti berze i strahu malih dioničara odnodno pasivnosti kupovne strane"-LAŽ …burza postoji zbog kupaca i prodavaca a ne zbog mešetara i krminalaca …
"Stvar je u tome da oni koji nisu kupovali dionice kad su bile potcjenjene nisu to uradili zato jer su visokih moralnih načela nego zato jer nisu znali da su potcjenjene niti koja je prava cijena ili su se bojali da će pasti još niže."-LAŽ ..ovo vrijedi za one koji nisu pročitali ništa od Warrena Buffetta koji je davno rekao (parafraziram ) ..ne zovite me na burzu kad dionice lete u nebo …zovite me kad cijene dionica padnu na dno , da nešto zaradim
"Da se ne varamo ovdje jer nisno djeca niti budale."-Nisam ni dijete a ni budala …
PS : Nadam se da si zadovoljan mojom analizom
Po meni, zifovima nema spasa jer umjesto da zakone artikulise bar 100.000 ljudi koji su vlasnici, nekoliko njih koji su shvatili sta mogu uraditi to i rade. Pa ako je vecini svejedno...
-
@monty
Žao mi je ako se nismo shvatili ..ja sam pokušao odgovoriti na tvoje tvrdnje ,odn dati komentar a ti si valjda mislio da sam ja pokušao ispasti pametniji od tebe …ok , evo ja se povlačim , ti si pametniji od mene i neću pokušavati …
Ja ću evo ostati i dalje u zabludi i gdje god stignem citirati ću mog uzora koji se zove Warren Buffett ( za više info pogledaj https://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett ) a ti i dalje pun činjenica , znanja i pameti dijeli ih ovdje svima osim meni …možda netko na kraju skonta da ti cijelo vrijeme pričaš o Buffet-u što se kod nas prevodi kao bife u kojem svako ko plati rakiju može srati koliko hoće i kao hoće dok ga netko ne izbaci iz buffet-a … živ ti meni i zdrav bio , što dalje od mene
Žao mi je ako se nismo shvatili ..ja sam pokušao odgovoriti na tvoje tvrdnje ,odn dati komentar a ti si valjda mislio da sam ja pokušao ispasti pametniji od tebe …ok , evo ja se povlačim , ti si pametniji od mene i neću pokušavati …
Ja ću evo ostati i dalje u zabludi i gdje god stignem citirati ću mog uzora koji se zove Warren Buffett ( za više info pogledaj https://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett ) a ti i dalje pun činjenica , znanja i pameti dijeli ih ovdje svima osim meni …možda netko na kraju skonta da ti cijelo vrijeme pričaš o Buffet-u što se kod nas prevodi kao bife u kojem svako ko plati rakiju može srati koliko hoće i kao hoće dok ga netko ne izbaci iz buffet-a … živ ti meni i zdrav bio , što dalje od mene
-
Čitaj ti svog uzora dan i noć ali nećeš postati ništa pametniji, nego što jesi. Ja tebi nisam dijelio savjete, nego se ti trpaš drugima gdje te niko ne zove a da nikad nisi dao korisnu činjenicu ili savjet nego se metiljaš gdje ne spadaš dijeleći nekakvu šuplju ( ti ne kupuješ dionice jer su prejeftine iz moralnih razloga (bljak) to ti je stvarno vrh vrhova i ne znam zašto bih u životu više pročitao išta od tebe nakon te izjave) a da niko živ ne zna ni koja ti je poenta ni kud goniš. Ne sjećam se da si ikad napisao post ne samo od kojeg je neko imao kakve koristi ili šta naučio nego koji je imao ikakvog smisla. I to svi znaju osim tebe, ali to je obično tako. Dakle laka ti noć i prođi me se a tvoje savjete djeli u pačjoj školi. Da znaš šta si dosad napisao gluposti ovdje pokrio bi se ušima i stidio a ne pametovao. Dobro kažu Kinezi, skratiću, najgori je onaj ko ne zna a ne zna da ne zna, onoga ko ne zna a zna da ne zna možeš bar naučiti.slucajni prolaznik wrote:@monty
Alberine Investment Limited sa Kipra koji je paket dionica 29.07.2016.godine platio 6.008.232,47 KM, odnosno po srednjem kursu 2,50 KM po dionici,a prodao slovenski MIG AM PLUS .Opasni su ovi Slovenci,znaju odabrat destinaciju gdje će otvoriti firmu.
Last edited by savjetnik on 10 Dec 2016, 10:03, edited 1 time in total.
-
Pa iskreno se nadam da prati ali još više da će se osim praćenja.nešto i uraditi jer vrijeme prolazi. Mogao se je dosad samo s berze i muljaža napuniti jedan zatvor. Da postoji kvalitetan regulator da rade svoj posao u KOMVP ništa se od ovog ne bi ni dešavalo. Izmjenili bi loše zakone, DUFovi ne bi mogli isisavati ZIFove a ljudi bi kupovali dionice zifova. Čim bi bilo potražnje bio bi onemogućen kriminal, jer mešetarima je glogov kolac upravo likvidnost. Oni su strahom malih dioničara oborili likvidnost i onda praktično oblikuju tržišne cijene po želji. Jednaka krivica je na Vladi koja zatvara oči na ovakve stvari. Inače ne bi me čudilo da sada i nakon milionske prodaje po 6,5 na berzi za male dioničare ostane sve isto, mrtvilo po 2,6 do 3,0 kao da se ništa nije dogodilo. Trebaće vidjeti ko je kupac da se može i nagađati u kom će pravcu dalje.savjetnik wrote:Alberine Investment Limited sa Kipra koji je paket dionica 29.07.2016.godine platio 6.008.232,47 KM, odnosno po srednjem kursu 2,50 KM po dionici,a prodao slovenski MIG AM PLUS d.o.o. što je za oko 2,5 puta jeftinije od cijene po kojoj isti paket dionica danas prodao. Razlika u cijeni 9.660103,41 KM,znaju ovi sa Kipra šta je dobar biznis.Opasni su ovi Slovenci,znaju odabrat destinaciju gdje će otvoriti firmu.Maloprije sam sanjao da je ovo kupio CID.Jel san ili java vidjet ćemo u utorak kad bude promjena na rvp.Vjerovatno skrbnički račun.
Prije par dana jedan prijatelj mi reče da ovaj forum prati Tužilaštvo,pa bujrum efendija što bi naš narod rekao.
-
Ja inače nemam problem što je neko kupio po 6,52, Problem mi je što se godinama drži držalo na djeliću realne cijene, na 2,5-3 a tek kad neko izlazi naplati od novog vlasnika-kupca pravu cijenu. Da li se to ovdje dogodilo ne znam a čini mi se ne zna niko ovdje bar zasad jer da zna valjda bi rekao. Inače ovo za male dioničare ne mora biti loše, lošije od dosad teško da može, nema dividende, jer se sva dividenda predaje DUFu koji onda pliva u parama otetih od dioničara ZIFa, tržišna cijena zakovana za dno na ispod 30% NAV... Uvijek me je čudilo zašto ovi u prvih 10 ZIFa to trpe i jednostavno ne promijene DUF i traže drastično kresanje naknade npr sa 3% na recimo 0,5% pa dividendu dijele sebi umjesto da je prepuštaju DUFu. Možda zbog tajnih vlasničkih veza ZIF DUF i povezanih lica. Ko zna možda izmjena najvećeg dioničara naruši tu idilu pa on kad je več platio realniju cijenu, zatraži da se dobit slijeva u ZIF umjesto u DUF što je pozitivno za male dioničare? Mnogo pitanja i misterija, ako neko zna odgovor slobodan je da ga saopšti.
a kako si ti zamislio da se primjeni Duf ako oni imaju 22% plus ovaj ispod KD koji postotak?valjda znas da ti treba 3/4 glasova da bi to uspio. Nisu bas ovi iz KDa takve budale da to tako lako dozvole.