Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

7 miliona je neto dobit a EBITDA je oko 160 miliona pa je marža puno veća ali još dosta manja nego kod telekoma što je logično. Cijenu struje diktira niz uslova a telekomunikacije su pod luksuzom.

Ovih nekoliko dana kapaciteti ne rade kao sa početka marta. Po svemu sudeći završili su kvartal.
proleter

Post by proleter »

Eto Erdal Trhulj nam je večeras olakšao ovu temu.
Kaže da nije cilj da Elektroprivreda bude viskokoprofitabilna na račun industrije i građana, pa ide novo pojeftinjenje struje na 110 i 35 kV.
Očekuje se 5,5 mil KM dobiti za prošlu godinu, 10-ak miliona za 2013. godinu :(
panzer

Post by panzer »

Phe, šteta čovjeka. Bio je solidan dok nije skroz otišao u poličare. U zadnje vrijeme se već primjete politikantske izjave. I ta izjava mu je bezvezna.
Zašto je onda BH Telecom visokoprobitabilan na račun građana. Pa i Bosnalijek i FDS. Neka onda prodaju po proizvodnoj cijeni pa nek ide sve u neku stvar.

Rade te njihove "neprofitabilnosti na račun građana" sada mole za kredite i nekoga da sa njima zajedno ide u izgradnju novih kapaciteta.
Pomalo ide na živce ovo poimanje profita kao kriminala. Ako neka firma zarađuje odmah je domaće građanstvo popljuje. A isto je i ako je u gubitku.
brzi

Post by brzi »

Mi smo zemlja mudraca,..
da Elektroprivreda ostvaruje prosječnu dobit od 100 miliona maraka ( što bi bila potpuno normalna dobit s obzirom na kapital i proizvodnju) bez ikakvih problema bi mogla doći do povoljnih kreditnih sredstava od npr. 2 do 3 milijarde i odužiti se u narednih 20 godina.
panzer

Post by panzer »

Mislim da EP Hrvatske nije nešto profitabilan ali se redovno zadužuje korporativnim obveznicama i ima kreditni rejting. Za ove naše je to misaona imenica.
Ali taj naš mentalitet. Ljudi ne shvataju da kada ima profita i zarade onda je sve u životu lakše. To je tako ako je pođe od kućne "organizacije" pa na dalje sve do vrha države.
Ali ne. Ako neko zarađuje drugi ga gledaju sa podozrenjem.
Prije par dana sam čuo jedan dijalog gdje čovjek koji uzgaja neke jagode američke sorte nudi drugom čovjeku besplatne sadnice u neograničenoj količini a ovaj drugi mu kaže da neće jer će ovaj prvi zaraditi na njemu(dobiće neke subvencije).
Umjesto da uzme to i da mu se zahvali što mu čovjek daje priliku da zaradi na uzgoju i prodaji jagoda on prigovara što će ovaj zaraditi na tim sadnicama.
Tom logikom bolje je da niko ništa ne zaradi i da svi budu "debilisani borci" i svakih par mjeseci idu pred vladu i parlament da razbiju koji prozor.

Lijepo je kada BH Telecom ubaci 100 miliona u budžet. Tada se niko ne buni.

A sličan primjer je i sa vladom ZDK i stanjem u RMK Prometu. Umjesto da su sa ispravnim menadžmentom i profitabilnom firmom odradili dobru privatizaciju i riješili problem sa vlasništvom na zgradom u kojoj borave, oni gledaju da firma ode u stečaj i sa njom 45 radnika pa da nešto pokušaju uraditi sa zgradom. A i tada neće moći jer moraju platiti ostalim vlasnicima.

Što se tiče EPBIH, velika je vjerovatnoća da će ove godine imati puno više od 10 mil KM dobiti.
Kad bi imali te dobiti od oko 100 mil KM onda bi bez problema mogli više i češće angažovati domaće firme kao što su Energoinvest i Hidrogradnja čime bi popravili stanje i u tim firmama a i povećali zaposlenost.

A ovako, kreditori diktiraju uslove pa tendere dobiju neke firme koje nikad ne dođu u BIH nego uzmu domaće podizvođače za crkavicu kao što je slučaj sa Osijek Koteksom kojeg fizički nema u BIH ali redovno dobija tendere za izgradnju puteva i ubire kajmak.
montypython

Post by montypython »

Godinama vec govorim da je besmisleno da EP uzima kredite a moze imati toliko casha koji se onda moze vratiti u privredu, poticaje i sl. Ili se tim novcem mogu graditi Termokapaciteti bez ikakvih stranaca. Jeftinom strujom se kupuju mase i glasovi. Nisam pratio tu emisiju pa ne znam je li ta Trhuljeva izjava samo njegova (i SDA) zelja ili je stvarno stav i Niksica, ima li zahtjeva prema Ferku i sl. Svakako je to dio upinjanja SDA da smanji dobit EP (uz podbunjivanje rudarap, sindikata i sl) u kojoj vidi ogromnu opasnost. Sumnjam da ce to SDP progutati ali ko zna. U ovoj zemlji ekonomija odavno ne stanuje, sve je samo spinovanje i podilazenje masama. Za Trhulja... steta, imao sam nesto povjerenja u njega dosad ali sam i ocekivao da se prije ili poslije pocne valjati u blatu zajedno sa svima ostalim.
montypython

Post by montypython »

Mislim da je cilj tog predloga upravo da dobiti nema, da se tih 100 miliona NE bi transferisalo Energoinvestu, Hidrogradnji i drugima, ne bi li oni propali, nezaposlenost porasla, mase izasle na ulice i optuzile SDP za nesposobnost. Politicari (SDA trenutno ali radi to i druga strana) upravo sasvim svjesno guraju zemlju u propast po sistemu sto je u zemlji gore to bolje za nas.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Politikanstvo. Prije svega ljudi se moraju nauciti stediti struju, ali ovdje preovladava mentalitet da je to bozji dar i da samo zato sto se proizvodi u BiH treba da bude dzaba.
Struja je ovdje socijalna kategorija. Nonsens. Medjutim, lako se moze uciniti da cijena ostane ista za potrosnju od npr. 300kWh mjesecno, a da ostalo proporcionalno raste prema potrosnji.
Ali vjerovatno je to kvantna fizika....
proleter

Post by proleter »

Da se još malo poigram sa prognozama :
- Mislim da će cijelo polugodište biti rekordno, obzirom na kondiciono stanje termoelektrana, te stanje u akumulacijama i zalihe snijega na višim planinama u ovom trenutku
- Mislim da ću ipak moći kupiti dionice JPEPSR u 8. mjesecu po cijeni cca 23-24 KM :D
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:Da se još malo poigram sa prognozama :
- Mislim da će cijelo polugodište biti rekordno, obzirom na kondiciono stanje termoelektrana, te stanje u akumulacijama i zalihe snijega na višim planinama u ovom trenutku
- Mislim da ću ipak moći kupiti dionice JPEPSR u 8. mjesecu po cijeni cca 23-24 KM :D
Što se tiče proizvodnje svakako, vrlo vjerovatno i prihoda. Što se tiče dobiti bilo bi logično ali da vidimo prvo šta bi od one Trhuljeve izjave o potrebi smanjenja cijena, još je nigdje nisam vidio napismeno a ne znam ni je li to eventualno upućeno prema Ferku ili je to njegova (odnosno SDA) želja. Svakako ako dobit bude u skladu sa proizvodnjom i ne bude curenja, a po meni to je min nekoliko desetina miliona, nema logike da cijena ostane na sadašnjim nivoima tj da ti se ostvari želja. Sjećam se da ne tražim to sad da sam davno računao kad je izvršeno ovo povećanje cijene da bi pri istoj proizvodnji u odnusu na godinu koja je prethodila dobit mogla biti 12-15 milona MJESEČNO. Tu nije bila uračunata ovako dobra hidrološka situacija i povećana proizvodnja. Drugo je pitanje šta će biti sa političkom situacijom, nepostojanjem Vlade, blokadama na svakom koraku i nivou, što može uticati na cijenu i što uostalom utiče i sada, i to mnogo više od poslovanja firmi. Vidimo recimo da SOSOR i nakon najava da postoji interes za preuzimanje/kupnju od strane velikih osiguravajućih kuća jedva da je mrdnuo iako bi u normalnoj situaciji i normalnoj zemlji kao od šale odletio na 20. Teško je dakle išta prognozirati ovdje.
Post Reply