Da bi se mogla dati bilo kakva procijena da li je ovo dobro ili nije, trebaju nam ulazni podaci, a mi ih nemamo. Cijena i nacin finansiranja.
Znam da BHT na racuna ima gotovo 400 mil KM. A je treba zaboraviti ni to da telemach ima preko 300 hiljada korisnika.
Ja sam iskreno mislio da od ovoga nema nista, ali izgleda...
BH Telecom
Re: BH Telecom
ulazni podatci dobri
izlazna dividenda nepostojeća ... tangenta u beskonačnost
biće ko ep
izlazna dividenda nepostojeća ... tangenta u beskonačnost
biće ko ep
Prodaj druze 
Evo neko je pokupio sve sto je bilo po 14.8

Evo neko je pokupio sve sto je bilo po 14.8
ako prodam ovo malo crkavice ide to na 25
ako ne prodam ide to na 5
ako ne prodam ide to na 5
-
Pa evo, već imaš jedan ulazni podatak koji možeš uzeti u analizu, a to je da telekom ima skoro 400 mio na računu. Drugi ulazni podatak je sam direktor dao u jednom od intervjua ili reakcija kada je rekao da će dijelom sami finansirati akviziciju, a da će dijelom iĉi na zaduženje, kao zbog održavanja tekuće likvidnoati. E sada već možeš i sam zaključiti da ako za likvidnost odvoje 70-80 mio KM da im ostaje slobodnog keša oko 300 mio te da će se dodatno zadužiti kod banaka što ovu akviziciju dovodi na nivo od 400+ mio vrijednosti. Puno je to para dati po korisniku...rigel wrote: ↑15 Oct 2025, 13:17 Da bi se mogla dati bilo kakva procijena da li je ovo dobro ili nije, trebaju nam ulazni podaci, a mi ih nemamo. Cijena i nacin finansiranja.
Znam da BHT na racuna ima gotovo 400 mil KM. A je treba zaboraviti ni to da telemach ima preko 300 hiljada korisnika.
Ja sam iskreno mislio da od ovoga nema nista, ali izgleda...
Ne znamo cijenu...
Helem, ja svoje dionice ne prodajem ni u kojoj varijanti.
Helem, ja svoje dionice ne prodajem ni u kojoj varijanti.
Zanimljivo
Učesnici koncentracije se obvezuju da neće povećavati maloprodajne cijene fiksne telefonije, usluga distribucije audiovizualnog sadržaja i usluga interneta na području Bosne i Hercegovine, kao i postojećih triple i double paketa, iznad indeksa THCI koji se računa na način: THCI = CPI + X gdje je CPI – zvanični index potrošačkih cijena za BiH (objavljuje ga Agencija za statistiku BiH), a X – korektivni faktor koji odražava stvarne promjene opravdanih troškova poslovanja (OPEX) uz zadržavanje postojeće kvalitete usluga.
Mjera broj 2 – Učesnici koncentracije se obvezuju da će svi pretplatnički ugovori sa obveznim trajanjem o pružanju usluga fiksne telefonije, usluga distribucije audiovizualnog sadržaja i usluga interneta koji su na snazi u trenutku zaključenja transakcije, ostati na snazi pod uvjetima pod kojima su zaključeni sa sudionicima koncentracije do isteka obveznog trajanja pretplatničkih odnosa.
U slučaju promjene uslova ili cijena po kriterijima navedenim u Mjeri 1, koji su nepovoljniji za pretplatnike, pretplatnici imaju pravo na raskid ugovora bez posljedica, u skladu sa primjenjivim sektorskim propisima.
Mjera broj 3 – Podnositelj prijave se obvezuje da će sudionici koncentracije poslovati kao odvojeni privredni subjekti kao i da će BH Telecom uspostaviti mehanizme osiguranja sprječavanja protoka informacija između radnika sudionika koncentracije, i to u pogledu poslovno osjetljivih podataka, što ne uključuje izvještavanje prema BH Telecomu i osobama određenim od strane uprave BH Telecoma (čija imena će biti dostavljena neovisnom revizoru i Konkurencijskom vijeću) vezano za izvještavanja o poslovnim rezultatima i planovima, finansijskim pokazateljima, podacima potrebnim za ostvarenja sinergijskih učinaka između sudionika koncentracije i međuoperatorske odnose u pogledu veleprodajnih usluga.
Mjera broj 4 – Podnositelj prijave se obvezuje da kako samostalno tako i sa Ciljnim društvom neće preuzeti većinsku kontrolu nad drugim privrednim subjektima pružateljima telekomunikacijskih usluga, koji posluju na tržištu Bosne i Hercegovine ili dijelovima privrednih subjekata.
Mjera broj 5 – Podnositelj prijave se obvezuje da privredni subjekt Telemach neće aplicirati za Dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava.
Mjera broj 6 – Podnositelj prijave koncentracije se obvezuje da u definiranom roku od 18 mjeseci izvrši prodaju jednog dijele Ciljnog društva (Telemach) s ciljem smanjenja tržišnog udjela fiksnog interneta privrednog subjekta Telemach unutar Bosne i Hercegovine za tri procentna poena u odnosu na postojeće stanje.
Mjera 6.
Šta to znači, da će morati prodati kablovski internet?
Pa šta onda kupuju?
Šta to znači, da će morati prodati kablovski internet?
Pa šta onda kupuju?
Udio telemacha je cca 20% tržišta interneta. Ovo znaci da se mora prodati dio korisnika/firme da se taj procenat smanji na cca 17% učešća.