Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

belse

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by belse »

panzer wrote: 04 Dec 2025, 10:40 Nije mi jasno zašto niko nikad neće da aktivno trguje. Na 7-8 emitenata potražnja je po većoj cijeni od zadnje trgovane. Zašto se ne bi našao neko ko će prodati nešto dionica, ne mora to biti bilo kakav bitan iznos, da bi se cijena regulisala za 2-3%. Ne porasla, nego regulisala jer ako se stvorio veliki raspon između prodaje i kupovine odnosno ako je prvi prodajni nalog za 20-30% veći od trenutnog naloga za kupovinu onda je to neprirodna stvar.
Ima nas koji bi rado kupili vise emitenata po visestruko vecoj cijeni od zadnje trgovane, npr,
NLB po 600
Unigradnja po 200
Unioninvest po 20
I jos mnoge druge
Ali nece niko ni jedan komad da stavi na prodaju
panzer

Post by panzer »

Pa evo BNT TMIH , skoro 25% veća cijena na ponudi i opet niko ništa.
panzer

Post by panzer »

Zanemarujemo mi ovo naše tržište a imali smo odličnu ovu godinu.

Image
panzer

Post by panzer »

Spomenuo sam dobru godinu iza nas pa sam malo bacio pogled na performans pojedinačnih emitenata od početka godine do danas:

Bosnalijek 24% + dividenda
BH Telecom 7 %
Energoinvest 107 %
Solana TZ 25 % + dividenda
Cementara Kakanj 19% + dividenda
Sarajevo Osig 24 %
ASA Banka 25 % + dividenda
NLB Banka 25 %
PBS Banka 46% + dividenda
Pretis 258 %
Ginex 143% + dividenda
Bosna RE 13%+ dividenda
Unigradnja 87%
Zavod za VP 20%+ dividenda
aid

Post by aid »

Pored ovolikog broja emitenata s ovakvim performansama izostanak priliva novca na berzu , pored preko stotinu miliona KM mjesečnih priliva u banke plus zamrzavanje u drugim vidovima imovine, može značiti samo to da je neka “nevidljiva ruka” ( tržišta?) napravila zid oko SASE do nekog roka s nekim motivom . Ali svaka se tajna otkrije kad tad.
panzer

Post by panzer »

Kako sam i spominjao 10 ili 12 godina lošeg uticaja loših ljudi.
Ali i bolje je ovako. Ko hoće da ulaže vrata su uvijek otvorena.
panzer

Post by panzer »

Konačno se reagovalo na BHTTMIH
novi

Post by novi »

ima li ikakav trag sta je bilo sa BNT kovacnicom oznaka je bila BNTK sada ta firma ne postoji, ili je mozda postala dio Hidraulike?
Hugo

Post by Hugo »

montypython wrote: 04 Dec 2025, 11:14
panzer wrote: 04 Dec 2025, 10:40 Nije mi jasno zašto niko nikad neće da aktivno trguje. Na 7-8 emitenata potražnja je po većoj cijeni od zadnje trgovane. Zašto se ne bi našao neko ko će prodati nešto dionica, ne mora to biti bilo kakav bitan iznos, da bi se cijena regulisala za 2-3%. Ne porasla, nego regulisala jer ako se stvorio veliki raspon između prodaje i kupovine odnosno ako je prvi prodajni nalog za 20-30% veći od trenutnog naloga za kupovinu onda je to neprirodna stvar.
Mislim da je problem u nelikvidnosti. Ljudi su needucirani, ne znaju koja je vrijednost bilo čega pa ne mogu znati ni da je nešto ekstremno potcijenjeno. Zato ne kupuju ni kad je nešto na polovini ili petini realne vrijedosti. A ne znaju ni prodavci, uglavnom. Uz to, 99 % populacije ne zna ni šta su dionice ni šta je berza ni kako sve to funkcioniše. Nekad pomislim da u čitavoj FBiH nema 20 ak ljudi koji znaju šta i kako. S druge strane na bankama građani drže 36 milijardi i to raste za skoro 2 milijarde godišnje (ili cca 170 m mjesečno) uz kamatu koja je niža od inflacije (trenutno 4,3%). Dakle bukvalno iz neznanja uništavaju vlastitu teško zarađenu imovinu. "Ispari" im u vazduh skoro milijarda i po godišnje od tih 36 milijardi. Da se samo 1 % toga uloži u berzu tj diverzificira većina dionica bi skočila a neke i više stotina %. U SAD je npr suprotno, tamo nema ko od građana da nije investirao u berzu, i to većinom u već enormno precijenjene dionice poput Tesle (P/E 300) ili Nvidie. Do većeg interesa ovdje će doći tek kad nešto iz bilo kojeg razloga počne rasti, neovisno o vrijednosti ili poslovanju. Slično kao 2007 kad su masovno kupovali dionice po 5-10 PUTA višoj cijeni nego što su te dionice bile 2005 i 2006 kad nikoga nisu interesovale. Vjerovatno kad stranci počnu kupovati sve živo kod nas počeće hype i počeće i domaći kupovati po cijeni 100-200 % višoj nego sada.
https://forbes.n1info.ba/novac/gradani- ... nu-ranije/

Kad pocne hype mali ne mogu nista kupiti jer nema dovoljno ponude a kad bude ponuda to je vec kraj kad treba izlaziti
Post Reply