Ovo je sad pitanje za uprave banaka. Neko bi morao dobiti po nosu.
Ovo bi bio skandal svuda osim ovdje gdje se niko ne osvrce na tvrdnju da se zna stanje tudjeg racuna, vec se pravi problem od necega sto je dozvoljeno pravilima trgovanja.
Bosnalijek
-
Re: Bosnalijek
To je onda po meni katastrofalno i čitava berza prestaje imati smisao, pogotovu kod ovakvih aukcija. Mislim da je lako suziti krug onih koji su prenijeli informaciju na par ljudi i na kraju saznati ko je to uradio za 5 minuta. Ovo na kraju krajeva drastično snižava cijene na aukcijama, što bi se nadbidavao u markama kad možeš u feninzima. i na kraju šteta za građane-porezne obveznike u milionima. Nijedna kazna za ovo nije teška, a bojim se da se neće dogoditi ništa.Investitor wrote:Čini se da su obje brokerske kuće imale info o iznosima suprotne strane...montypython wrote:Ali kako onda broker kupca br 2 zna ili tvrdi da zna, koliko je novca imao na računu kupac br 1, da li je ili nije imao potrebnu sumu?
-
Bravo ! Konačno se diskusija počela razvijati u ispravnom pravcu …ovdje po meni niti jedan kupac iako je želio nije mogao muljati u smislu da realizira svoje želje bez pomoći …mogli su samo brokeri , banke …dakle institucije koje imaju ili bi trebali imati striktna pravila koja vrijede za sve , i za velike i male igrače …dakle odgovornost je na institucionalnim organizacijama ( ovdje uključujem i organe sase , komvp itd ) …siguran sam da nije bilo ove intervencije VGT-a da bi se komentarisalo koji je "lopov " kupio a očito im isti takvi "lopovi " omogućavaju da rade šta se radi …naravno ispričavam se svima jer ovo lopovi sam rekao hipotetski ...
Pa VGT se sam provalio. Prvo da je imao informaciju koju nije smio imati, drugo da je prigovor očito neosnovan.
Dakle svodi se sad ne na proces na berzi, već na povjerljivost informacije iz banaka.
Dakle svodi se sad ne na proces na berzi, već na povjerljivost informacije iz banaka.
-
Evo oglasili se iz sase :
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... osnalijeka
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... osnalijeka
Može KOMVP odbiti da upiše prenos vlasnika.
Jos uvijek ni gore, ni dole, niko ne kupuje, niko ne prodaje, a jucer se desila transakcija do sad nezabiljezena na SASE
-
Pa kako će kad je odmah problematizirana i transakcija, jednostavno niko ne zna na čemu je, kao i obično na SASE. Evo da je ovo kupio i Bayer ili Pfizer ili Krka i da je namjeravao da dokupi sve ostalo po 20 ili 25, pa mu sad ponište transakciju da bi se dalo nekome lokalcu ili ko zna kome, ko garantuje da se sad taj ne želeći se valjati u blatu i po naslovnicama jednastavno okrene i ode negdje drugo. Ne kažem da je tako i da će tako biti, ali u nas kad sve izgleda OK i povoljno za sve, nađe se neka budalaština da se bave s njom umjesto sa suštinom. Ako postoji od hiljadu mogućnosti samo jedna koja je najnepovoljnija naći će se likovi koji će odraditi baš tu. Sad će se umjesto da se čeka da se vidi ko je kupac, još danima vijećati je li transakcija ispravna ili ne. Kao da je stvarno ovu zemlju neko prokleo.insider wrote:Jos uvijek ni gore, ni dole, niko ne kupuje, niko ne prodaje, a jucer se desila transakcija do sad nezabiljezena na SASE
O čemu ja pričam svo vrijeme? Naša mantra se svodi na onu: "Ko o čemu k.... o poštenju, a dvolični o povjerenju".
beavis wrote:O čemu ja pričam svo vrijeme? Naša mantra se svodi na onu: "Ko o čemu k.... o poštenju, a dvolični o povjerenju".
Čini mi se da ste oba u pravu. Umjesto da se ovdje bavimo strategijom nastupa malih dioničara prema većinskom vlasniku ili budućem većinskom vlasniku ( ma tko to sada/tada bio), kada evidentno neće biti vladinih ( čitaj državnih dionica osim Libije), kompanija je 100% privatna.montypython wrote:Pa kako će kad je odmah problematizirana i transakcija, jednostavno niko ne zna na čemu je, kao i obično na SASE. Evo da je ovo kupio i Bayer ili Pfizer ili Krka i da je namjeravao da dokupi sve ostalo po 20 ili 25, pa mu sad ponište transakciju da bi se dalo nekome lokalcu ili ko zna kome, ko garantuje da se sad taj ne želeći se valjati u blatu i po naslovnicama jednastavno okrene i ode negdje drugo. Ne kažem da je tako i da će tako biti, ali u nas kad sve izgleda OK i povoljno za sve, nađe se neka budalaština da se bave s njom umjesto sa suštinom. Ako postoji od hiljadu mogućnosti samo jedna koja je najnepovoljnija naći će se likovi koji će odraditi baš tu. Sad će se umjesto da se čeka da se vidi ko je kupac, još danima vijećati je li transakcija ispravna ili ne. Kao da je stvarno ovu zemlju neko prokleo.insider wrote:Jos uvijek ni gore, ni dole, niko ne kupuje, niko ne prodaje, a jucer se desila transakcija do sad nezabiljezena na SASE
Treba nam strategija prodaje obzirom na neke važne okolnosti:
1) Većinski vlasnik će pokušati doći do 2/3 paketa n.p,r da izmjeni statut i moguću strategiju razvoja, za što mu treba još ohoho dionica. To je prilika za male dioničare.
2) Ako su u pitanju 2 približno - slično velika vlasnika dionica,nastojat će se dokopati upravljačkog paketa i tu moraju odriješiti kesu...itd.
Mislim da su to pitanja bitna za nas, umjesto toga ovdje su stalne priče o zavjerama, kriminalu itd. pa neka se time bavi onaj tko je plaćen zato.
Nama se stalno kao ludmalima plasira priča o lopovlucima a zapravo je sasvim moguće - riječ o pojedincima koji navlaće pažnju na kriminal i druge stvari ( od kojih i tako nema ništa već godinama), kako bi ostvarivali svoje partikularne interese. Ne vidim ništa drugo, npr. Kako VGT zna ili je znao zajedno sa predstavnikom malih dioničara ( koji to na TV reče) - da kupac nije imao SVA sredstva na računu za nalog koji je dao? Pa čak ni to nije važno ako je mogao tako i ako je to u praksi regulisano.
Šta se to uostalom, malih dioničara i tiče jer ako nije ispravan nalog jednog , morao bi biti nalog drugog i time neka se bave oni koji su za to plaćeni ali sa aspekta malih dioničara, puno je važnija strategija daljeg djelovanja, ne samo u okviru ove kompanije, nego i ostalih na berzi.
Čini mi se da je vrijeme za "skupštinu" malih dioničara i nova lica, koja neće stalno nabrijavati klimu i antagonizirati odnose, nego stvarati klimu za harmoničan razvoj i rast u cilju rasta dionica a bogami neke globalne strategije prodaje. To nam je potrebnije od ovog lamentiranja od kojeg nemamo ništa.