ZIF-ovi
Re: ZIF-ovi
Neće ovi rasprodati sav portfolij BIG.a!Dogovorili su sa potencijalnim kupcem njihovih dionica u fondu da im pomogne da izvuku iz BIG-a razliku od cijene koju im on nudi i može platiti i cijene koju oni traže.Kad izvuku taj dio cijene prodajom portfolija taj će poduzetnik kupiti preostalo po njemu odgovarajučoj cijeni i nastaviti daljnju rasprodaju.Oni sami bez njega ne mogu izvući baš puno!
Ma jasno je ovdje o čemu se radi,ali nevjerovatno koliko je BEZOBRAZNO ovo ponašanje pojedinih fondova.Evo bit će zanimljivo vidjeti promjenu ra RVP vlasnika na šumaprojektu i Zif-u Bosfin.Vjerovatno od prodaje bh telecoma koje su bile proteklih dana novac je otišao za preslaganje ovih dionica.Zif Big je samo od prodaje dionica bh telecoma inkasirao oko 4 miliona KM.Vjerovatno im novac treba da Duf može isplatiti dividendu,ili naknadu za upravljanjem fondom u 2015 godini.Odgovornost za 11 milona gubitka niko ne preuzima.Dioničari šute,pišu na forumima,a na skupštinama se pojavljuju dva do tri dioničara.Moj mozak još uvijek NE MOŽE da razumije kako ljudi loše vode računa o svom novcu i da im je jednostavno svejedno šta se dešava sa njihovim dionicama.Međutim treba se boriti bez obzira na sve,a nadati se da će jednog dana i ova oblast biti uređena.Što se tiče poduzetnika koji ima namjeru da kupi i Zif Big mislim da NEMA PARA,a navodno mu se i onaj Njemac Taler umiješao.
-
Meni je jasno da mali dioničari ne mogu mnogo, ni pojavljivanjem na skupštinama ni glasanjem. Dioničari BiGa ne mogu stati na većinu stadiona u BIH a ogroman broj njih ne zna ni da ima dionice. Ono što me čudi je pasivnost onih koji su među prvih 10. Zašto se oni ne bune na skupštinama, zašto ne traže novi DUF sa boljim upravljanjem, mnogo manjim troškovima/naknadama, zašto ne traže izmjenu zakona, pretvaranje u otvorene fondove na kraju krajeva. Oni realno mogu promjeniti stvari ali to ne čine. I pored svih mućki, izvlačenja i sl u BiGu je još uvijek velika vrijednost mislim oko 8 po dionici i to pri ovim lošim cijenana firmi iz portfelja, dok mu je tržišna sad 2,5 što je još uvijek ekstremna potcjenjenost. Ako uzmemo ds će cijena SOSORA rasti, kao i Bosnalijeka, a da su cijene BHTelecoma i JPESR na istorijskim minimumima onda je ta potcjenjenost još drastičnija, da ne pominjem značajan postotak u namjenskoj industriji u Konjicu i potencijalno veliku dividendu, pomenuta oročena sredstva itd. Ovdje je jedina šansa za male dioničare da se organizuju preko udruženja penzionera i daju im punomoći za predstavljanje. Ista stvar preko udruženja dioničara. Ali ne treba očekivati da to pokrenu sami dioničari, oni su te dionice davno otpisali ili ne znaju ni da ih imaju, i upravo to se zloupotrebljava plus činjenica da nema regulatora, pravne države generalno, kao ni drakonskih kazni. Očekivati da će babe sa 80 godina sa 0,000001% dionica sjesti u bus za Sarajevo i promjeniti nešto na skupštini je nerealno. Pogotovo kad univezitetski profesori i analitičari u 10 pojavljivanja od sat vremena na tv ne spomenu problem ni jednom iako se radi o uzroku svih ostalih problema i devijacija na berzi. Ne znam je li bilo kakvih pozitivnih kretanja u RSu nakon izmjena zakonskih rješenja (otvaranje fondova i sl) ali i ako jeste u nas to nema ko da pogura.
Slažem se ja sa tobom da je što se tiče javnog upisa dionica u procesu privatizacije nemoguće bilo šta promjenuti kad se zna da su ovdašnji viđeniji Bošnjaci, Branković i kompanija naše ljude prodali Slovencima za sitne pare.Ovo sam mislio na Zif Big iako ni sa ostalim nije bolja situacija.Međutim morate znati da je Zif Big kao i drugi fondovi uložio u OIF LILIUM GLOBAL- 933.199 KM.To je otvoreni investicioni fond koji ulaže u tržišta capitala gdje na njihovoj web stranici stoji da 70,81% ulažu u dionice.Na RVP možete pogledati koje su to dionice, evo nekih;
Aluminijum Mostar
BOSNA AUTO d.d. Sarajevo,
HERCEGOVINA-AUTO DD MOSTAR,
LIVNICA d.d. Visoko
MERKUR d.d. Sarajevo,
METALOTEHNA DD TUZLA,
UNIONINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo i tako dalje.O vrijednostima ovih kompanija nisam mjerodavan da raspravljam,ali nikad ih ne bi volio imati u svom portfoliu.To je upravo poenta cijele ove priče koju je slavuj i još neki na ovom forumu već davno napisao da fondovi KEŠ ulažu u OIF LILIUM GLOBAL,a ovi kupuju dionice od NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI.
Aluminijum Mostar
LIVNICA d.d. Visoko
MERKUR d.d. Sarajevo,
METALOTEHNA DD TUZLA,
UNIONINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo i tako dalje.O vrijednostima ovih kompanija nisam mjerodavan da raspravljam,ali nikad ih ne bi volio imati u svom portfoliu.To je upravo poenta cijele ove priče koju je slavuj i još neki na ovom forumu već davno napisao da fondovi KEŠ ulažu u OIF LILIUM GLOBAL,a ovi kupuju dionice od NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI.
Šta reći nego završni čin brutalne pljačke ovog naroda, koji izgleda nije drugo ni zaslužio.savjetnik wrote:Slažem se ja sa tobom da je što se tiče javnog upisa dionica u procesu privatizacije nemoguće bilo šta promjenuti kad se zna da su ovdašnji viđeniji Bošnjaci, Branković i kompanija naše ljude prodali Slovencima za sitne pare.Ovo sam mislio na Zif Big iako ni sa ostalim nije bolja situacija.Međutim morate znati da je Zif Big kao i drugi fondovi uložio u OIF LILIUM GLOBAL- 933.199 KM.To je otvoreni investicioni fond koji ulaže u tržišta capitala gdje na njihovoj web stranici stoji da 70,81% ulažu u dionice.Na RVP možete pogledati koje su to dionice, evo nekih;
Aluminijum Mostar
LIVNICA d.d. Visoko
MERKUR d.d. Sarajevo,
METALOTEHNA DD TUZLA,
Ove gore navedene firme su interesantne isključivo kao nekretnine (i to samo zemljište).
Dvije od ovih firmi su od Selimovića, sve jasno.
Evo sad je BIG kupio par procenata u Igmanu.
U pravu si investitore,MI-GROUP je na dan 8.6.2016. godine imao 0,4282 %, a danas ima 0,3642%.Znači novac je vjerovatno otištao na kupovinu šumaprojekta kao i što je ZIF "BOSFIN" d.d. Sarajevo sa ranijim učešćem u vlasništvu od 20% do 25% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta IGMAN DD KONJIC, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi od 18.0541% dionica.Hajde ha sačekamo sutra da ništa nepreduciramo.
Ono što smo i predpostavljali zaista se i desilo.Ako bi stavili na kladionice da se može kladiti gdje će pojedini fondovi ulagati zaradili bi silne pare.Zif migroup kupio 22.7190 % šumaprojekta,FAREX DOO 21.7966 % i naravno OIF LILIUM BALANCED 9.9859 %.Zahvalnost najveće pripada stručnjacima iz Zif-a migroup jer kako drugačije objasniti ovu trnsakciju i nazvati je ekonomski opravdanom.Blago onom ko ima dionice Zif-ova,nek im je Bog na pomoći,a bojim se da tu nema pomoči.
Tako je kako je...
Onaj ko je svim tim transakcijama omogućio sebi da upravlja fondovima ima za cilj da ovlada vrijednim nekretninama po Sarajevu. Iris je tu još jedan dokaz.
Onaj ko je svim tim transakcijama omogućio sebi da upravlja fondovima ima za cilj da ovlada vrijednim nekretninama po Sarajevu. Iris je tu još jedan dokaz.
Šumaprojekt ima godisnji promet mizernih 500 hiljada.
Stalna imovina je 7 i kusur miliona??????
Stalna imovina je 7 i kusur miliona??????