Bosnalijek

montypython

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Da dodam ako to već nije jasno iz konteksta. Ako kupi bilo ko veći ili ozbiljan, iz branše, njemu tender da kupi po aukcijskoj cijeni ne bi bio obaveza koju bi izbjegavao. Trčali bi oni oni da otkupe sve što mogu i po 20 po dionici kamoli niže.
slavuj

Post by slavuj »

Nisam ni ja siguran da sve mora izaći na kriminal,ali je fadilova upletenost ovdje velika indicija da bi moglo otići u tom pravcu!
On je već u određenim krugovima poznat kao ona Radodajka,iz nekadašnjih vojničkih priča.Svi znaju da kod njega može sve ,i to za male pare!
Ovih dana se vrti nečiji reklamni slogan:Zašto platiti manje,kad ne moraš ni toliko!A to je moto i ove dvorske brokerske kuće i njihovog naručioca!.Posebno su ga rabili na prodaji Sarajevo osiguranja!I zajedno sa Provaličem,uspjeli su Osiguranje sačuvati ,vjerojatno za nove vlasnike večinskog paketa dionica BIG-a!Nisam dakle siguran na šta će ovo izaći,ali mi se sve vrti ona:Da bog da kčeri da te paša uzme...
Sve u svemu,dioničarima Bosnalijeka,FDS-a,Sarajevo osiguranja ,a boga mi i Solane,predstoje velika iskušenja!Ostaje im samo borba!
A valjda će biti neke pomoći i od Salihovičeve nasljednice i ove godpođe iz bivšeg studentskog doma!Ja se nadam!
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:........Posebno su ga rabili na prodaji Sarajevo osiguranja!I zajedno sa Provaličem,uspjeli su Osiguranje sačuvati ,vjerojatno za nove vlasnike večinskog paketa dionica BIG-a.....!
Spomenuh ovo neki dan kad se.saznalo ko je kupio BIG više kao ideju i kao dobar poslovni potez za AS kad bi imali te pare u što sumnjam. Lično nemam nikakvu informaciju o tome. Za SOSOR najviše bih, kao dioničar volio da ih kupi neko veći iz branše tipa Adris, Triglav i sl po realnoj cijeni, ponudi otkup i zdravo. U slučaju domaćih-sitneži, bar meni lično AS bi bio puno poželjniji od ASA osiguranja i sličnih. Jednostavno ne bih prodao kad bi bila niska otkupna cijena, siguran sam da bi se firma bolje vodila i razvijala.
savjetnik

Post by savjetnik »

Ja lično ovoj vladi ništa NE VJERUJEM.Imali smo situaciju sa Sarajevo-osiguranjem kad je 02.06.2016,god.Novalić izjavio na ftv da imaju dva ozbiljna globalna investitora za sosor pa ćorak.Onda onaj Vrbić za prvu aukciju Bosnalijeka da nije uspjela iz tehničkih razloga,što je LAŽ(DEMANT SASE).E,sad dolazimo do nove cijene Bosnalijeka i aukcije koja je zakazana za 06.10.2016.godine.Ako ovi(vlada) nisu dobri sa HADENOM,a izgleda da nisu onda bi ono moje hipotetičko razmišljanje u predhodnom postu imalo smisla.Ja investitor,imam 22.500.000 KM.Pomognem partiju sa 1.200.000 KM(razlika u cijeni između dvije aukcije 15,50-14,73=0,77 KM),nisam BUDALA i ulazim sa 19,25%.Pokušavam da pomognem mom novom poslovnom partneru,ali sud NE DOZVOLJVA.Meni ništa drugo ne preostaje već da sam nastavim do okončanja sudskog spora.Nafakali sam ti ja investitor,a nisam BUDALA.
slavuj

Post by slavuj »

Sa ljudima poput recimo Novalića,nikad nisi načisto,jer on je ustanju u istoj minuti imati dva stava o nečemu!Pa sječate li se one njegove izjave kako je dobro što su dobili BAT,kao multinacionalnu kompaniju za kupca FDS,jer će to ohrabriti i druge investitore!A kad novinar konstatuje da kupac ipak nije BAT nego CID,sa direktorom koji vodi još desetine firmi i dva uposlena,Novalić mrtav hladan kaže da oni nisu mogli utjecati na to ko će se pojaviti kao kupac na berzi,mogao je svako ko ponudi marku više!Zbog tog razloga,svjesni činjenice koliko je niska cijena koju su tražili za FDS kupovni nalog je unešen tek koju minutu prije isteka vremena u kojem je mogao biti unesen!I popred dobro odrađenog negativnog marketinga ,ipak su se bojali da se ne pojavi još neki kupac!Potpuno sam siguran,a to se može i provjeriti,da su na brokersku kuću uplatili bar 10 % veći iznos od potrebnog !Obezbjedili pokriće za eventualno veću cijenu ako je budu morali unijeti!
A u slučaju Bosnalijeka,situacija je još neizvjesnija.Nisam baš siguran da su svi ,koji su angažirani oko ove prodaje, jedinstveni u pogledu odabira partnera!Nisam siguran da su se interesi Uzunovića,ili ti Hadena,morali baš poklopiti sa interesima Novalića!Unatoč nedavnoj potvrdi ove informacije iz marta o toj Zadi,kao kupcu,sasvim je realna mogučnost da se ,recimo Uzunoviću,dopao neki drugi parner!A on je tu važniji od Novalića!Jer je bitno imati dogovor baš sa Hadenom, ako misliš upravljati zajedno s njim i nadati se da će njegova prava biti blokirana nekom sudskom odlukom!A ako misliš ići na preuzimanje,opet moraš to dogovoriti sa Hadenom,jer ako nemaš taj dogovor moraš raspisati tender po puno većoj cijeni,da bi na berzi prikupio ukupno više nego što ima Haden!
Haden ovdje očito puno rizikuje,on je sve ovo platio znatno više od cijene koju će platiti taj novi kupac!Njega su ove dionice koštale najmanje 17 km,u ostalom to se vidi i iz transakcija prema Hadenu i Eurohausu,u vrijeme hadenizacije!A znaju to i svi koji su se naplačivali mimo berze,Jedan od učesnika je čak rekao da je direktoru brokerske kuće ,preko koje sam ja prodao stotinjak dionica tada,platio za svaku dionicu,kao da me je on nagovorio ! Istina,ne znamo koliko je Haden na neki način izvukao iz Bosnalijeka za ovo vrijeme !Sve u svemu,realna je mogučnost da se pojave ipak dva kupca!Potpuno je normalno da je Uzunović nastojao da obezbjedi kupca koji će štititi i njegove interese.
Sabur2

Post by Sabur2 »

A šta ćemo ako je kupac Hadenov?
Idu dalje zajedno, a mi možemo pjevat borbene.
proleter

Post by proleter »

Sabur2 wrote:A šta ćemo ako je kupac Hadenov?
Idu dalje zajedno, a mi možemo pjevat borbene.
To je moj stav generalno za sve što se dešava na SASE.
A glede moguće firme iz Tuzle koja je zainteresirana, opcija je i Tuzlafarm, firma propalog SBB-SDA (i HDZ-ovog) kandidata za gradonačelnike Tuzle, Bahrudina Hadžiefendića.
Ova informacija da je klinički centar platio dugove toj firmi ima logike, jer je on čim je postao ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona naložio da se od 100 miliona KM duga prvo isplati dug njegovom Tuzlafarmu.
Treba li govoriti o sukobu intertesa, moralu, etici...između ostalog zato su i propali u Tuzlanskom kantonu, gdje su izgubili sve značajnije gradove (Tuzla, Lukavac, Gradačac, Gračanica, Živinice...).
Toliko o tome šta možete očekivati od te klike ako oni kupe ovaj Vladin dio.
montypython

Post by montypython »

Po meni, sve je bolje od dosadašnjeg stanja. Teško je prognozirati ishod kod toliko nepoznatih faktora. Ako je ijedan od pomenutih 4 zainteresovanih neko veći iz branše, otpada varijanta da Hadenom kao suvlasnikom jer bilo ko ozbiljan i veći nema interesa za muljanje i suvlasništvo. Jedini interes takvoga je apsolutna većina i samostalno donošenje svih odluka. U slučaju da Haden ipak pokuša ostati i doći do neke većine po meni je i to bolje od sadašnjeg stanja. Firma je dobra, donosi veliku dobit a sigurno je da je veća motivacija za podjelu dividende kad imaš veći postotak vlasništva nego manji. Uz to sa porastom postotka vlasništva manja je želja za muljanjem, isisavanjem i sl a veća za redovnim/legalnim načinima zarade odnosno kroz dobit i dividendu. Dakle da ponovim, najgore je ovo sad, da neko vlada sa 29%.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Pa šta imaš i ako se Haden "prodobri" pa počne plaćati 0,5 KM dividende? Dionica ti se neće maknuti sa 11-12 KM.
Nije li bolje sad kapitalizirati i ići dalje u nešto unosnije?
Ja sam sad, nažalost, pesimističan.
montypython

Post by montypython »

Usput, opet sam na tv vidio reklamu za Alkaloid, ne bilo kog njihovog proizvoda nego same firme. Drugi put u zadnjih desetak dana a prije toga nikad. Ne tvrdim ništa možda je samo koincidencija sa ovom prodajom ali.... Zna li neko imaju li oni neku firmu-kćerku u BiH (koja bi se mogla uključiti u kupovinu) ili nešto slično?
Post Reply