"Pisao sam već, telekom će uz pomoć strane banke dobiti kredit za kupovinu Telemacha u iznosu od 360 miliona KM. Dodatno, Telemach u miraz donosi cca 150 miliona KM kredita.
Vidjećemo koliko će BH Telecom platiti za N1 BiH i Nova BiH, to će biti završeno do ljeta 2025.
EON je ugovoren 1 godinu, uz opciju plaćanja od strane BH Telecoma još 1 godinu. Zira je već angažovana na razvoju slične aplikacije za BH Telecom. Ostaje još pitanje zamjene EON risivera."
Ako je ova informacija tačna onda će Telemach biti preplaćen.
Jer ako Telemach vrijedi 350 miliona onda BH Telekom sa deset puta većim kapitalom vrijedi bar 40 maraka po dionici. Što bi bila tridesetogodišnja dobit.
BH Telecom
Re: BH Telecom
Da li se zna sta sve ulazi u Telemach BH ? iptv, mob, internet, nova bh, n1 bih. sad opet pitanje da li se zna da li total tv ulazi u ovo tj satelitska
-
Meni je paket dugo bio sa brzinom 25/2 što mi je bilo ok, a sada je 50/8 tako da je sada zadovoljio i potrebe mlađe populacije u domaćinstvu (gaming i tako to).Investitor wrote: ↑29 Jan 2025, 10:39Bez uvrede izgleda da Vi niste uopšte zahtjevan korisnik. Ja sam bio korisnik oba operatera i to vam je kao da poredite Vrbanjušu i Real Madrid.Sitna buranija wrote: ↑29 Jan 2025, 10:32 Ja sam zadovoljan uslugama BHT. Što se tiče cijene, to je manje-više na nivou konkurencije. I ova poskupljenja usluge u zadnje vrijeme su pratila poskupljenja kod drugih operatera. To što je Telemah agresivno davao akcije u zadnjih par godina, to je zato što su izgubili sportske kanale i sve važnije fudbalske lige, pa su se na taj način borili za zadržavanje korisnika. Ali sve to je utjecalo i na njihove prihode koji su u zadnje dvije godine padali kada su svima drugima rasli.
Ne znam, možda ima veze gdje živite ali meni BHT nije mogao isporučiti 5MB/S brzinu interneta, a Telemah mi isporučuje 200 MB/s
Ali, što se tiče Telemaha, komšija mi se žalio na stabilnost njihovog interneta jer iako je brzina odlična, često mu se znalo desiti pucanje veze (problem baš kod gaminga).
A nema uvrede, ja lično stvarno nisam zahtjevan korisnik, ne skidam filmove (skoro ih i ne gledam) ili neke teške fajlove. Tako da mi je usluga koju BHT na mojoj lokaciji može isporučiti sasvim dovoljna. A mislim da je većina korisnika slična meni. Samo što ljude ubijede da im je neophodno za život 100, 200 ili ne znam koliko Mb/s iako većini ne treba više od 25 ili 50. Kao i za displeje na mobitelima kada govore i hvale se o 400 ili 500 piksela po inču zbog čega su ljudi spremni platiti znatno više, iako ljudsko oko ne razlikuje ništa preko 300.
Meni se čini da se ovdje mišljenja oko akviziranja telemacha formiraju iz ugla krajnjeg korisnika usluge i tog nekog nezadovoljstva uslugom bht-a. Stava sam da se ipak treba izdići iznad toga i gledati malo širu sliku.
I niko vama neće smanjiti brzinu interneta, samo cete platiti punu cijenu umjesto akcijske.
I niko vama neće smanjiti brzinu interneta, samo cete platiti punu cijenu umjesto akcijske.
Ako je 360 mil. plus kredit 150 mil. onda ce Telemah biti placen 510 miliona.
Da li je ovo cifra za kupovinu Telemacha u BiH, CG i NMK (kako je na početku najavljivano) ili je samo BiH?
Da li je ovo cifra za kupovinu Telemacha u BiH, CG i NMK (kako je na početku najavljivano) ili je samo BiH?
-
Pozdrav svima. Zna li neko hoće li, i ako hoće kada će biti isplaćena dividenda?
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
-
Meni se čini da ovi čekaju usvajanje budžeta FBiH da isplate dividendu, jer bi trebalo budžetom da se planira prihod od dividende, a za prethodnu godinu je već bila ostvarena ova stavka budžeta. Jedino mi to pada na pamet kao razlog što dosad nisu isplatili. A rečeno mi je da čekaju vladu nešto, pa da isplate. Pa pretpostavljam da je to zapravo to...Profesor70 wrote: ↑29 Jan 2025, 14:21 Pozdrav svima. Zna li neko hoće li, i ako hoće kada će biti isplaćena dividenda?
Unaprijed hvala
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bor ... /250129127
Da li više vjerovati stručnjaku za telekomunikacije ili kratkonogom sandžačkom šnauceru, kako ga je nekad neko lijepo nazvao...
Da li više vjerovati stručnjaku za telekomunikacije ili kratkonogom sandžačkom šnauceru, kako ga je nekad neko lijepo nazvao...
"Cijene se uglavnom definiraju prema multiplikatorima i EBITDA-i (dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije). Međutim, i multiplikatori i EBITDA značajno variraju, ovisno o vrsti mreže. Na primjer, kablovske mreže obično imaju multiplikator EBITDA oko 10, dok su za mobilne i stare fiksne mreže multiplikatori obično između 5 i 7"Sitna buranija wrote: ↑29 Jan 2025, 16:16 https://www.klix.ba/biznis/privreda/bor ... /250129127
Ako je ovom računicom onda je to 150 do 200 miliona.
U svakom slučaju ne iznad 200.
To je EBITDA za BIH? Ili je to prema neto dobiti za BIH?