BH Telecom

brzi

Re: BH Telecom

Post by brzi »

panzer wrote: 28 Jan 2025, 16:06 Pa čim je prodavac u dugovima znači da su mu pare hitne i da ne može dizati cijenu. To je velika prednost za kupca.

Ja sam prije par sedmica postavio pitanje a vidim da niko ne zna odgovor. Koja je realna cijena ovoga što BH telecom kupuje. Najlakše ćemo ovdje, u otvoreno pivo, stojeći sa strane govoriti ; skupo ti je to.... a nemamo pojma.
https://www.companywall.ba/firma/telema ... o/MM50Nuw0

Kapital je oko 85 miliona, dobit 10 do 15, tako da ne vrijedi više od 150 miliona. Bez tog dijela CG i SMK.
montypython

Post by montypython »

Ne samo što je u pitanju Avaz nego čim vidim da je "autor" članka onaj Danijal Hadžović ja odmah sve napisano množim s nulom. To su uglavnom naručene i ciljane politike i članci raznih interesnih grupa koji se onda plasiraju jal' preko Avaza jal' preko Klixa I sličnih.
Što naravno ne znači da se ne može samostalno procjenjivati je li potez dobar.
Prvo, i ja mislim da nema bolje prilike za kupiti nešto nego onda kada je vlasnik pod pritiskom, u žurbi i dugovima. Pa kad ćeš dobiti popust ako ne tad? Drugo ne kupuju se dugovi, a ako je s dugovima jasno je da se cijena umanji za toliko, pa nije ni kupac vesla sisao da ga DH podučava. Realno i da nam kažu cijenu, šta nama to znači kad ne znamo šta se tačno prodaje. Može biti 10 miliona skupo a može i 300 miliona jeftino. Menadžment zna dobro šta kupuje ima i dubinsku analizu a mi ne znamo ništa. Generalno ovakve akvizicije trebale bi se isplatiti jer teoretski možeš smanjiti fiksne troškove, administraciju i sl i imati sinergijski učinak, diktirati cijene jer nemaš više konkurencije koja ih smanjuje, dobijaš jednim potezom veliki broj novih korisnika....A onaj potez menadžmenta kad su otkačili finansiranje serija i kinematografije mi se svidio jer bih rekao da paze na troškove. I još nešto sama činjenica da je u vlasništvu i Džambić kaže mi da neće biti puno prostora za nepromišljene poteze. Usput ja i dalje mislim da je za zadnji rast cijene dionice važniji rast dobiti i na polugodištu I na kraju godine (što insiderI vjerovatno znaju) nego ova akvizicije. Ona je samo šlag na tortu.
brzi

Post by brzi »

Sve je to OK, ako se ne preplati.
panzer

Post by panzer »

U ovom slučaju vrijedi i preplatiti. 10-15% premije na realnu cijenu nije ništa.
rigel

Post by rigel »

Ja zaista ne vidim razlog za ovoliki skepticizam po pitanju akviziranja telemacha u BiH, dok za CG ne mogu nista reci jer ne baratam informacijama. Znam da je jos prije pola godine radjena dubinska analiza po nalogu BHTa od strane jedne ozbiljne revizorske kuce i da se stanje skeniralo do detalja. Telemach ima potencijal za ozbiljan rast dobiti jer će ovi skresati sve akcije za 1 KM, a sto su uradili i u BHTu. Moći ćeš dobiti veći paket po cijeni nižeg, a koji uglavnom znači veću brzinu interneta, što ne proizvodi dodatni trošak.

Ne znam cijenu koštanja ali ne bih se složio da je to što neko reče 150 miliona. Vrijedi on puno više.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Prihod od 2021. do 2023. mu je bio 134, 144 i 137 mio KM, a dobit 9,3 pa 17,7 i 13,3 mio KM. Zaposlenih je bilo oko 600. Aktiva 220 do 236 mio KM, a obaveze oko 160 mio KM. Dakle, poslovanje je relativno stabilno. Međutim, profitabilnost mu nije veća od Telekomove da bi ga sad BHT nešto posebno preplaćivao...
Investitor

Post by Investitor »

Najvećim dijelom trenutni korisnici Telemaha su bivši nezadovoljni korisnici usluga BHT (i ja sam jedan od njih). Smatram da većina korisnika nije zadovoljna mogućnošću da se vrate u BHT. Ovo je pokušaj da se kupovinom konkurencije vrate izgubljeni korisnici a ne podizanjem kvalitete usluge. Ovakva strategija nije zdrava i može polučiti samo kratkotrajan uspjeh.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Recimo to je aspekt koji mene ovdje najviše brine kao korisnika.
Telekom usluga je loša i skupa. Bilo koja.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja sam zadovoljan uslugama BHT. Što se tiče cijene, to je manje-više na nivou konkurencije. I ova poskupljenja usluge u zadnje vrijeme su pratila poskupljenja kod drugih operatera. To što je Telemah agresivno davao akcije u zadnjih par godina, to je zato što su izgubili sportske kanale i sve važnije fudbalske lige, pa su se na taj način borili za zadržavanje korisnika. Ali sve to je utjecalo i na njihove prihode koji su u zadnje dvije godine padali kada su svima drugima rasli.
Investitor

Post by Investitor »

Sitna buranija wrote: 29 Jan 2025, 10:32 Ja sam zadovoljan uslugama BHT. Što se tiče cijene, to je manje-više na nivou konkurencije. I ova poskupljenja usluge u zadnje vrijeme su pratila poskupljenja kod drugih operatera. To što je Telemah agresivno davao akcije u zadnjih par godina, to je zato što su izgubili sportske kanale i sve važnije fudbalske lige, pa su se na taj način borili za zadržavanje korisnika. Ali sve to je utjecalo i na njihove prihode koji su u zadnje dvije godine padali kada su svima drugima rasli.
Bez uvrede izgleda da Vi niste uopšte zahtjevan korisnik. Ja sam bio korisnik oba operatera i to vam je kao da poredite Vrbanjušu i Real Madrid.
Ne znam, možda ima veze gdje živite ali meni BHT nije mogao isporučiti 5MB/S brzinu interneta, a Telemah mi isporučuje 200 MB/s
Post Reply