BH Telecom

Muzafer

Re: BH Telecom

Post by Muzafer »

brzi wrote: 24 Jan 2025, 23:51
novi wrote: 24 Jan 2025, 18:43King TCMK
Ne!
Nikom više ne bi savjetovao ništa.
Svako nek računa.
TCMK jeste king i nekad u ljeto prosle godine, nakon ulaska u ASA banku, sa preostalim iznosom razmisljeo sam izmedju Cementare i BHT-a. Cementara je bila oko 50 i jasno mi je bilo da ce ici gore, ali nisam zelio dalju diversifikaciju. Odnosno da dijelim taj preostali iznos na TCM i BHT, pa je sve otislo na BHT.

Cementra mi je sad na 75.5 ipak poskupa. odnosno malo mi je vec bubbly. Baloncic. Ne kazem, moze ici i do stoje, ne bi me cudilo, ali me slaba likvidnost ohladila. Nakon ASA banke, stvarno nisam htio jos jednu relativno nelikvidnu dionicu, ma koliko primamljiva bila. Da je bila ispod 40 u to vrijeme, vjerovatno bih i usao, ali na 50-55 vec sam razmisljao da je taj sjajni, ali slabo-likvidni voz prosao.

Opet cu ponoviti sto sam vec napisao. Ako spajanje sa TM-om bude povoljno, nema nikakvog razloga zasto BHT za 2, 3 godine ne bi mogao imati scenarij koji je imala ASA banka nakon preuzimanja Sbera.
brzi

Post by brzi »

Sa Cementarom ne treba zaboraviti dvije stvari.
Prvu da je knjigovodstvena ili kapitalna vrijednost ispod 20 KM. I druga stvar, koliko god bila uprava dobra njihovo poslovanje diktira trzište. Prije recesije du prodali 750.000 tona u 2007. ili 2008. pa su pali na 400.000 tona i dobit ispod 1 KM pa su sad na 800.000 tona. Sve sa istom upravom.
Ako stane stanogradnja opet će pasti prodaja i dobit.
I ode Cementara ispod 30 KM.
A ima treća to sto kaźeš, rast sa 35 ili 40 KM na 74 je ostvaren trgovinom manje od 5 hiljada dionica.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 25 Jan 2025, 22:00 Sa Cementarom ne treba zaboraviti dvije stvari.
Prvu da je knjigovodstvena ili kapitalna vrijednost ispod 20 KM. I druga stvar, koliko god bila uprava dobra njihovo poslovanje diktira trzište. Prije recesije du prodali 750.000 tona u 2007. ili 2008. pa su pali na 400.000 tona i dobit ispod 1 KM pa su sad na 800.000 tona. Sve sa istom upravom.
Ako stane stanogradnja opet će pasti prodaja i dobit.
I ode Cementara ispod 30 KM.
A ima treća to sto kaźeš, rast sa 35 ili 40 KM na 74 je ostvaren trgovinom manje od 5 hiljada dionica.
Upravo ovo što si napisao je ključno. Kada si ti prodao Cementaru po 30 ili koliko već KM, to je tada imalo smisla i izgledalo je rezonski. Dakle, iz tadašnje perspektive. Meni je recimo i tada izgledala preskupa bez obzira na dividendu od oko 1,5 KM koliko je tada dijelila, jer sam je ranije mjerkao na 23-24 KM. Nažalost, nisam je nikad kupio. Ali, lako je sada "zaključiti" da si mogao duplo bolje proći. Međutim, meni i dalje izgleda nevjerovatan ovaj rast Cementare. Nevjerovatno mi je da neko plati 4,5 puta više dionicu od njene knjigovodstvene vrijednosti (nepunih 17 KM, nije čak ni 20 KM) bez četverostrukog porasta prometa i proizvodnje, a sve samo radi dobre dividende. Jer dividenda je promjenjiva kategorija. Ne treba zaboraviti da je Cementara jedne godine kada je imala neku havariju, preskočila isplatu dividende, koliko se ja sjećam. Šta bi se desilo da isto opet nekad urade? Da li bi se cijena mogla održati na ovom nivou? A neko se zaleti pa plati to po 74-75 KM... U svakom slučaju, iz današnje perspektive, svako može zaključiti da bi bolje bilo da je nisi prodao, ali iz tadašnje perspektive nisam siguran da bi većina rekla da je to pogrešno. Na kraju krajeva, ko to od nas nije povukao potez koji se naknadno pokazao pogreškom, pa makar ona bila prouzrokovana okolnostima koje nemaju veze ni sa logikom, ni sa ekonomijom, nego sa nečim desetim, pa čak i sa pukom srećom ili nesrećom.
brzi

Post by brzi »

Upravo tako
Zato ja i kažem. Sa informacijama koje sam imao i u situaciji u kojoj sam bio nisam mogao donijeti drugu odluku. Tako činimo svi mi.
Stotine hiljada dioničara fondova ne čini ništa i nemaju nikakve informacije, ne zanima ih propast njihove imovine.
Ako sam gdje pogriješio onda je to Mann Hummel koji sam prodao po 50 a on godinu poslije išao na 120.
Ali i tu je na prodaju imao utjecaj većinskog koji nije želio isplatiti dividendu nego je dobit koristio za kreditiranje firme majke.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Da bila je logika prodati cementaru u momentu kad je postigla 2x BV.
I ja sam tada prodao za 34 nesto manje od pola dionica, jer nije bilo kupaca. Nisam znao sta cu sa tim kešom i spletom okolnosti kupim nesto ASA po oko 70.
Tad sam mislio da sam se malo zeznuo što nisam nekako sve prodao.
Ali sve je to bilo rezonski u tom momentu. Niti ici u prodaju po svaku cijenu, niti trcati grlom u jagode u ASA, iako se moglo ocekivati da je potez dobar.
panzer

Post by panzer »

Po svemu sudeći , ovdje se malo trguje po fundamentalnim osnovama. Vrlo malo se posvećuje pažnje realnoj vrijednosti jer većina koji trguju vjerovatno i ne znaju a i oni znaju ne vode se time.

Tehnički je vidljivo da na 16 KM ima otpora. Kako u trgovanju prije dvije odnosno tri godine, tako i sada. Ako bi se isčistila i podmirila , onda bi rast bio još slobodniji.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nadam se da će ovaj put prebaciti 16
panzer

Post by panzer »

Kompletiranje procedure preuzimanja Telemacha bi bio dovoljan faktor da cijena dionica bez problema ode znatno više od 16 KM.
Post Reply