Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

brzi

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by brzi »

Ja sam možda već spominjao, da je bilo jednostavno kupiti iz BiH ja bi vjerovatno kupio 500 bitcoina po 200 $.
Ali znajući sebe i s obzirom da nemam povjerenje u kripto ja bi sve prodao na 1000.
Zaradio bi 40.000 a sad bi plakao što to nije 5 miliona $.
KingPoint

Post by KingPoint »

shaldzia wrote: 03 May 2025, 10:54 Mislim da niste iskreni jedni prema drugima
Svako podjelio svoje misljenje, pozelili srecu jednim drugima iskreno da ne moze biti iskrenije . Doduse ja sam u startu demoniziran pa nisam se bas trudio da objasnjavam neke stvari nekom ko kaze da je stvar gora od Ponzi sheme i slicno. U ovom slucaj najbolje da pustimo vrijeme da se pokaze ko je bio upravu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 03 May 2025, 11:22 Zašto ne. Nije važno koje je boje krava sve dok daje mlijeko.
Ako nekom daje mlijeko onda treba poštovati sposobnost i prepoznavanje prilike.

Moje viđenje je sasvim drugačije a i da ga zanemarim, sama činjenica se ne može tek tako prebaciti 50-100.000 KM u te fajlove a onda regularno vratiti na svoj bankovni račun je dovoljno da ne razmišljam o tome.
Ima tu malo i do etike i morala. Ako ja mislim da je to bezvrijedno i da je ubleha, imam problem da to kupim pa preprodam nekome po skupljoj cijeni. Osjećao bih se kao prevarant. Kada kupim dionice (a obično se trudim da ih kupim ispod njihove realne vrijednosti), pa ih prodam nekome skuplje na to gledam kao na klasičnu trgovinu, jer sam mu prodao nešto konkretno, nešto što vrijedi. Može otići i očima vidjeti to nešto čega je kupio dio. Iako, rijetko kad kupujem dionice radi preprodaje, uglavnom ih kupim radi dividende i prinosa. Ovo sa "kriptoimovinom" je potpuno drugačije. Nema ništa konkretno i realno iza toga, i da opet parafraziram Buffeta, moram naći neku veću budalu da mu to nešto prodam po većoj cijeni...
shaldzia

Post by shaldzia »

Mislim da treba bit malo više openminded, nekad je bila samo razmjena (kao sad na olx :)), pa su ušli dukati u igru koji su imali "realnu vrijednost", pa onda drugi metalni žetoni koji baš i nisu ali neko je garantovao i ljudi su vjerovali, ili nisu. Pa onda papirni novci, zlatno pokriće, pa je i to prevaziđeno i danas smo tu gdje jesmo, sutra ko zna gdje.
KingPoint

Post by KingPoint »

shaldzia wrote: 04 May 2025, 12:26 Mislim da treba bit malo više openminded, nekad je bila samo razmjena (kao sad na olx :)), pa su ušli dukati u igru koji su imali "realnu vrijednost", pa onda drugi metalni žetoni koji baš i nisu ali neko je garantovao i ljudi su vjerovali, ili nisu. Pa onda papirni novci, zlatno pokriće, pa je i to prevaziđeno i danas smo tu gdje jesmo, sutra ko zna gdje.
Lijepo i jednostavno napisano, strateške rezerve USA, Kine , Velike Britanije , MICA regulativa EU Parlamenta, da ne pričamo stav Svicarske generalno o digitalnom novcu itd itd itd ... Dođeš do zaključka da openminded ne ide u istu rečenicu sa našim društvom. Ponavljam pustićemo vremenu da vidimo na šta će sve izaći.
panzer

Post by panzer »

Iz tog razloga ja i govorim da se to malo pomjerilo od klasične trgovine tipa; ko koga ubijedi da fajl nešto vrijedi.
Ne prodaješ nekom naivcu iz trećeg grada. Prodaješ investicionim fondu, prodaješ ko fol nekoj državi i sličnim institucijama. Ali opet kažem, dobro došlo da se usisa ogromni višak "(ne)odštampanih milijardi" iz američkog i EU QE koji je krenuo 2008.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

panzer wrote: 05 May 2025, 14:40 Iz tog razloga ja i govorim da se to malo pomjerilo od klasične trgovine tipa; ko koga ubijedi da fajl nešto vrijedi.
Ne prodaješ nekom naivcu iz trećeg grada. Prodaješ investicionim fondu, prodaješ ko fol nekoj državi i sličnim institucijama. Ali opet kažem, dobro došlo da se usisa ogromni višak "(ne)odštampanih milijardi" iz američkog i EU QE koji je krenuo 2008.
Kad je pohlepa pokretač ne moraš nikoga ubjeđivati, to je u ljudskoj prirodi. A fondovi uzimaju upravljačku naknadu bez obzira na performanse, zaboli njih za investitore.

Također smatram da bitcoin i još neke kriptovalute same po sebi nisu prevara - funkcionišu, i za Bitcoin mrežu vjerujem da je najsigurnija decentralizirana finansijska mreža u svijetu. Međutim, sve ono što se na njima izgradilo jeste manje-više prevara, opet zbog ljudske prirode i nedostatka (i realne nemogućnosti) regulacije tog paralelnog finansijskog tržišta. Ima ona izreka - tržišta mogu ostati duže iracionalna nego što ja mogu ostati solventan. Madoffova šema je trajala preko 20 godina...
panzer

Post by panzer »

Nije tu baš bila klasična pohlepa ( pohlepa u ovom smislu ne predstavlja ništa loše) tehnološki potkovanih osoba koji su mogli ostati jedini ulagači..
Ozbiljna medijska kampanja traje godinama i nije došla ni iz čega.
Krajem prošle godina sam ukucao rečenicu :" bitcoin ide na 100.000 USD" i izbacilo je na hiljade naslova. Ali zanimljivo je da su naslovi iz više različitih godina. I neki su bili popraćeni objašnjenjem " analitičari tvrde..." i " do kraja ove godine..."
Tako da je to poprilično složen projekat.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

"Zašto tražiš karizmu u sebi punjena ptico?
Mogućnost prosvijećenosti
Razdvaja te u beskraj od žudnje za misijom
Miris zemlje
Koncentrični krugovi
Gluposti i neznanja kao prstenje
Ono dalje ne razumijem
Izgleda mi da je mrtva straža

Rekoh sebi
Moj Bože ...
Koliko demagogije sustavno poređane u artiljerijske salve
Koliko pokradenih misli iza koji ne stoji ništa osim
Mržnje
Sujete
Vlasti
I koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge?!
I kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare?!

I rijeka nije bila rijeka u samom početku
I nije nužno
Da ne bude ponornica do kraja
Što se događa
Kad mrtvi fazani lete iznad naših glava?
Kad mrtvi fazani lete
A nijedan ne pada

Što se događa kad očajanje zahvati ljude?
Kad očajanje neumitno prelazi u kajanje
Gledajući iz daljine konture na sceni
Padaju mi na pamet vodene boje
Umazane ruke
Brzo se peru..."
panzer

Post by panzer »

Zar Petrović Petar nije prevaziđen? Trebali smo ovu diskusiju davno prebaciti na temu kriptovalute.
Post Reply