Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Očigledno da se pojam država različito tumači. Politička klasa državu definiše na način "država to smo mi". Oni navedene prakse smatraju legitimnim blagodatima koje pripadaju demokratski izabranoj vladajućoj klasi, u smislu to nije kriminal jer to pripada meni, ne mogu pljačkati sam sebe.... Mi sistemski autsajderi, naivno vjerujemo u deklarativni i teorijski princip i državu shvatamo kao agregat interesa svih građana i da su političari sluge građana. Tu bi korektor trebalo da bude sudstvo i tužilaštvo ali oni su prema Marksovoj tezi instrument vladajuće klase. Ja sam imao neku nadu u EU ali evo taman da se i mi integrišemo kad se EU raspade. Političkim lopovima možemo svašta prigovoriti ali stvarno imaju sreće. Može im se.
Tacna je informacija da je dividenda 0,33 KM
Čujem da ima nervoze neke tamo u upravi.
Jah. Ko ne uči na tuđim, mora na svojim.
Jah. Ko ne uči na tuđim, mora na svojim.
Svrha je povećanje vrijednosti ompanije kroz rast a time rastu i dionice. Nakon toga za pola dionica dobiješ 5xviše od čučanja na čeki hoće li dividenda biti veća. Eto to je moja logika, male kompanije imaju šansu za rast samo ako i ulažu u taj rast , nove proizvode, nova tržišta itd. O tome pročam cijelo vrijeme.nane wrote:Racio po tebi koja je onda svrha posjedovanja dionica ako nije dividenda?
Ako svake godine podjeliš sve u dividendu, znači da je razvoj 8 ako ga ima- pod tim uslovom), oslonjen na bankarski sektor a onda je kompanija naj...la, kakve su banke kod nas.
Problem je što ja ne vidim ozbiljnog rasta i programa razvoja ( izuzev tekućeg održavanja) a sa druge strane jača konkurencija i dolazi nova iz svijeta.
Drugačije gledam na stvari, pa drugačije i zaključujem. Kada bi bilo po logici nekih ovdje, da dividende i budu 1 kM eto svake godine, za zaradu uduplane dionice treba 15 godina a ako se firma razvije može joj se preko noći uduplati i utrostručiti vrijednost. Onda kad prodaješ i manji dio, opet si dobar . To je svrha diona po meni a i nazapadu tako rezonuju, bježe iz firmi koje u prosječnih 10 godina imaju istu vrijednost i nemaju ozbiljniji rast kapitala. Bosnalijek ima šansu jer je u tavoj industriji da ide u razvoj, ali za to treba pamet i volja a ja to tanko vidim iz ovoga do sada.
Sa druge strane, tko će se ozbiljno baviti razvojem tamo, kad su stalno neke istrage u toku ili pljuvanje po vlastitoj firmi, nitko pametan ni izvana neće u njih uložiti dok je tako. Naravno, ja bih voljeo da je drugačije.
Racio tvoje razmisljanje i tvoja logika u Bosnalijeku ne vazi, sto se vise ulaze od dobiti sve manja je vrijednost dionice sa toliko para koliko je ulozeno u bosnalijek vrijednost dionice ne da bi trebala biti 20 KM nego 50 KM.Skontaj koliko je u zadnjih 10 godina ulozeno od dobiti a koliko je porasla vrijednost dionice pa onda uporedi da tom svojom pametnom logikom i vidjet ces razliku.
A Bože, što li su te istrage, na pravdi Boga ljude bihuzure....Racio wrote: ... tko će se ozbiljno baviti razvojem tamo, kad su stalno neke istrage u toku ili pljuvanje po vlastitoj firmi, nitko pametan ni izvana neće u njih uložiti dok je tako. ...
Bit ce im jasno kad im neko nekad izutra pokuca na vrata
Koliko se sjećam, Bosnalijek je imao ostavrenu dobit u prosjeku 5-6 mil. godišnje i to je cca 50 mil za 10 godina. Ne znam koliko su do sada djelili dividende ali su samo koliko se sjećam uložili u novu opremu nešto (što je dobro) i napravili onu novu zgradu ( što je po meni bilo nepotrebno) ali to je još prošla uprava počela i završila.nane wrote:Racio tvoje razmisljanje i tvoja logika u Bosnalijeku ne vazi, sto se vise ulaze od dobiti sve manja je vrijednost dionice sa toliko para koliko je ulozeno u bosnalijek vrijednost dionice ne da bi trebala biti 20 KM nego 50 KM.Skontaj koliko je u zadnjih 10 godina ulozeno od dobiti a koliko je porasla vrijednost dionice pa onda uporedi da tom svojom pametnom logikom i vidjet ces razliku.
Umjesto u zgradu, da su uzeli talentovane studente na medicinskom fakultetu i povezali se sa fakultetim, dali im resurse i pare da makar nekoliko pomoćnih ljekovitih sredstava naprave ako ne mogu novih lijekova, bolje bi im bilo.
Sjećam se svojevremno rahmetli prof. Zulića, koji je bio direktor na institutu za toksikologiju na medicinskom fakultetu, on im je koliko se sjećam napravio Heoalipa, za jetru kao pomoćno ljekovito sredstvo i to se odlično prodavalo. Dakle može se i bez puno para napraviti puno a ako se angažuju bolja sredstva može biti i većeg razvoja, samo je pitanje koliko je kome stalo do toga.
Moja procjena, uskoro će se pokazati već na domaćem tržištu, šta znači tapkati u mjestu i nemati razvoja a to će se osjetiti i na dionicama u perspektivi.
Nane sad se vidi da si ti i Sabur u svemu samo protiv i samo zazivate probleme. Teško je tako živjeti samo imaj u vidu da ni Hamza neće prste pod čekić staviti bez veze.nane wrote:Bit ce im jasno kad im neko nekad izutra pokuca na vrata