Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

brzi

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by brzi »

Poslije svih iskustava sa kompanijama u kojima je država većinski vlasnik, ja više ni marke ne bi uložio ni u jednu.
Da sam bio pametan kao što nisam, ne bi se dva puta opekao na Elektroprivredi a i na Telekomu kad se sabere sav pad vrijednosti od kad sam prve dionice kupio dividenda jedva da pokriva kapitalne gubitke.
Šta vrijedi kapital Elektroprivrede ako na tom kapitalu nema prinosa nego se pravi gubitak.
Sreća pa sam dio dionica Elektroprivrede prodao i kupio dionica ASA banke pa sam tom kupovinom djelimično kompenzirao gubitak na Elektroprivredi. Dio ću zadržati i čekati ako treba i deset godina ali to ne smijemo imati velika očekivanja.
Ne kažem da ne treba nikako imati dionice u kojim je država većinski ali ne iznad 30 % vrijednosti portfelja.

A što se tiče najava iz Energoinvesta, sjetimo se plana Elektroprivrede za period 2023.-2025. koji je predviđao dobit u 2023. od 115 miliona pa u 2024. dobit od 264 miliona i dobit u 2025. od lijepih 393 miliona. U tri godine dobit od 760 miliona. A stvarnost će biti gubitak od 500 miliona.
panzer

Post by panzer »

Možete kritikovati ali promjena imidža ipak pokaže koliki ima uticaj na potražnju za dionicama.Ljudi imaju kapitala samo im treba poticaj..
brzi

Post by brzi »

Kakva navala na Energoinvest, to se počeli stavljati tržišni nalozi.
Ustamujić ko Musk,.. jedan twit i ode sve,.. :D
panzer

Post by panzer »

Isto bi se to desilo i sa elektroprivredom da se malo poslože. Digli su su cijene građanstvu, digli dosadašnjem tržišnom segmentu, digli novom tržišnom segmentu i planirali su dizati cijenu mrežarine do kraja godine. Ali ih sad zafrkava proizvodna strana.
Ja sam mišljenja da im malo fali, ali to malo se još uvijek ne dešava.
panzer

Post by panzer »

I koja je brokerska kuća pustila ovih 56 KM i rast Bosnalijeka od 10 %?

Raiffeisen meni ovo ne bi dao.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 20 Feb 2025, 11:46 Možete kritikovati ali promjena imidža ipak pokaže koliki ima uticaj na potražnju za dionicama.Ljudi imaju kapitala samo im treba poticaj..
Pa to je ono što sam pominjao vise puta u zadnje vrijeme. Dionice na, SASE su bile značajno potcijenjene I ne treba im mnogo za dramatičan rast. Raste jedna, po jedna. Sentiment je mnogo važniji od poslovanja. U biti se u poslovanju Energoinvesta nije mnogo promjenilo. Direktor je najavio rast plata (dakle porast troškova) i neke razgovore, dakle ne čak ni konkretne projekte, ugovore i cifre. Bilo je dovoljno malo optimizma za budućnost u intervjuu da ljudi nabiju cijenu dionice preko 100% za kratko vrijeme. Oni koji nisu kupovali po 0.8 prije par mjeseci sad stoje u redu da kupe po 2,2 KM.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 20 Feb 2025, 11:46 Možete kritikovati ali promjena imidža ipak pokaže koliki ima uticaj na potražnju za dionicama.Ljudi imaju kapitala samo im treba poticaj..
Pa to je ono što sam pominjao vise puta u zadnje vrijeme. Dionice na, SASE su bile značajno potcijenjene I ne treba im mnogo za dramatičan rast. Raste jedna po jedna. Sentiment je mnogo važniji od poslovanja. U biti se u poslovanju Energoinvesta nije mnogo promjenilo. Direktor je najavio rast plata (dakle porast troškova) i neke razgovore, dakle ne čak ni konkretne projekte, ugovore i cifre. Bilo je dovoljno malo optimizma za budućnost u intervjuu, nakon višegodišnjeg sivila, da ljudi nabiju cijenu dionice preko 100% za kratko vrijeme. Oni koji nisu kupovali po 0.8 prije par mjeseci sad stoje u redu da kupe po 2,2 KM.
panzer

Post by panzer »

Pa isto je i na solani, ili cementari kakanj, s tim da ove dvije imaju realizovane uspjehe..
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 20 Feb 2025, 12:33 I koja je brokerska kuća pustila ovih 56 KM i rast Bosnalijeka od 10 %?

Raiffeisen meni ovo ne bi dao.
Sa 2 dionice ili 56 KM povećana tržišna kapitalizacija firme za 22 miliona KM.
beka26

Post by beka26 »

Samo nek je ENERGOINVEST pa makar i TAT. : 8-)
Post Reply