ZIF-ovi

slavuj

Re: ZIF-ovi

Post by slavuj »

Elem poenta čitave ove Ćelamijade je da se upravljanje još jednim ZIF-om satjera u Mostar.U ostalom,Prvi u Bošnjaka već dugo zagovara da Federalnu vladu smjesti u dvorište mostarskoga bana.Hođe čovjek da uđe u povijest,jer bošnjačko stolno mjesto ,od preseljenja iz Travnika,uvijek je bilo u Sarajevu!Sve do Izetbegovića II i Ćelama I !kamo sreće da ga nikada nisu ni selili u Šeher,barem bi mogao s mirom popiti čaj a da ne udišem isti zrak sa Hrkačevim poslušnicima!A što se tiče zaustavljanja ove pljačke,bojim se da će mo morati čekati nekakve skračenice!U ostalom,one,skračenice ,su samo posljedica činjenice da su iz legalne,sekularne vlasti iskoristili i koriste sve poznate puteve pljačke.Njima su ostale ove koje upražnjavaju po svijetu!Kakve vjera,kakvi bakraći,sve je to na istoj deređi!
panzer

Post by panzer »

Jel ima šta od ovog Preventa?
kolekcionar2

Upit

Post by kolekcionar2 »

Pozdrav,
Novi sam ovdje, i imam par pitanja ako ima neko da mi može odgovoriti, hvala unaprijed.
1. Imam dionice u Bosfinu d.d. Sarajevo, e sad zanima me da se vremenom taj moj broj dionica povećao ili je uvijek isti od početka kao kad sam i uložio certifikate?
2. Posto su moje dionice u Bosfinu d.d. Sarajevo, da li mogu gdje provjeriti u kojoj firmi ili fondu se nalaze moje dionice kojima upravlja bosfin, i da li ja svoje dionice mogu prodati po vrijednosti dionice te firme ili ih prodajem po vrijednosti dionice bosfina?
3. Kako da udjem na tržište dionicama, želim da prodajem trenutne koje imam i da ulazem u neke nove za koje procjenim da su isplative?
4. Da li mogu postati samostalni broker ili diler da ne ovisi m od brokreske kuće i koji su opći uslovi da se postane broker?
5. Mogu li ja bez broker prodavati i kupovati dionice na tržištu?
6. Koje su provizije brokerskih kuca ili brokera koji prodaju-kupuju moje dionice?
Znam da sam mnogo pitanja postavio, možda je o nekim od ovih pitanja bilo riječi i u ranijim poslovima ali zbog manjka vremena ne mogu da pregledam sve. I ako ima neko ko bi mi mogao da objasni razliku izmedju minimalne cijene dionice i trenutne na berzi. Ako ja želim da prodam dionice po kojoj cijeni ih prodajem, da li po minimalnoj ili trenutnoj po cijeni na burzi na dan prodaje dionica.
Hvala svima koji se odluče da mi odgovore na postavljena pitanja i daju koje upustvo i savjet kako i šta da radim.
montypython

Re: Upit

Post by montypython »

kolekcionar2 wrote:Pozdrav,
Novi sam ovdje, i imam par pitanja ako ima neko da mi može odgovoriti, hvala unaprijed.
1. Imam dionice u Bosfinu d.d. Sarajevo, e sad zanima me da se vremenom taj moj broj dionica povećao ili je uvijek isti od početka kao kad sam i uložio certifikate?
2. Posto su moje dionice u Bosfinu d.d. Sarajevo, da li mogu gdje provjeriti u kojoj firmi ili fondu se nalaze moje dionice kojima upravlja bosfin, i da li ja svoje dionice mogu prodati po vrijednosti dionice te firme ili ih prodajem po vrijednosti dionice bosfina?
3. Kako da udjem na tržište dionicama, želim da prodajem trenutne koje imam i da ulazem u neke nove za koje procjenim da su isplative?
4. Da li mogu postati samostalni broker ili diler da ne ovisi m od brokreske kuće i koji su opći uslovi da se postane broker?
5. Mogu li ja bez broker prodavati i kupovati dionice na tržištu?
6. Koje su provizije brokerskih kuca ili brokera koji prodaju-kupuju moje dionice?
Znam da sam mnogo pitanja postavio, možda je o nekim od ovih pitanja bilo riječi i u ranijim poslovima ali zbog manjka vremena ne mogu da pregledam sve. I ako ima neko ko bi mi mogao da objasni razliku izmedju minimalne cijene dionice i trenutne na berzi. Ako ja želim da prodam dionice po kojoj cijeni ih prodajem, da li po minimalnoj ili trenutnoj po cijeni na burzi na dan prodaje dionica.
Hvala svima koji se odluče da mi odgovore na postavljena pitanja i daju koje upustvo i savjet kako i šta da radim.
Ovako mnpgo je pitanja nisam u prilici da mnogo kucam ( u busu sam) pa ću bar nešto zasad. Broj dionica ti je isti, nije narastao, može teoretski jedino kad bi kompanija dijelila dividendne dionice ( kao jednom Bosnalijek) što sumnjam.
Da bi vidio šta ima tvoj fond idi na web stranicu tog fonda ili njegovog društva za upravljanje i potraži portfelj fonda. Te.firme nisu tvoje (direktno) nego samo posredno preko fonda, dakle ne možeš ih prodavati ali možeš dionice fonda koje imaš. Preporučujem ti da prvo vidiš koje dionice uopšte imaš, možeš dobiti listu kod Registra.vr papira uz malu uplatu možda može i online a uživo to je u Sa odmah kod vječne vatre. Za kupovinu i prodaju preporučujem ti brokera a sumnjam da može drugačije.
Oko cijene, ne postoji neka minimalna, možeš prodati po kojoj želiš cijeni ako ima kupac za to i obrnuto za kupnju. Približna orijentacija je trenutna tržišna, ali ona ne mora biti realna, procjena realne vrijednosti je nauka za sebe. Postoje izvjesni limiti na berzi koji ograničavaju pad ili porast za neki pojedinačni dan ali to je druga priča. Zasad bi ti najbolje bilo da nešto malo protrguješ preko brokera npr da kupiš nešto u što "vjeruješ". Da vidiš kao to funkcioniše za početak i bez velikog rizika.
kolekcionar2

Post by kolekcionar2 »

Hvala Vam mnogo, koliko toliko imam malo jasniju sliku kako to sve funkcionira. Vidim da se Vi razumijete u te stvari, e želio bih Vas još nešto pitati pa ako uspijete da mi odgovorite. Imam namjeru da prodam trenutne dionice koje imam u Bosfinu, koliko sam izanalizirao sada je cijena na tržištu dionica Bosfina najveća u posljednje dvije godine. Za novac koji dobijem od tog imam namjeru da uložim u neke druge dinoce koje su jeftinije i da tako počnem da se bavim tim. E sad što me zanima na koji način da izađem na tržište, gdje da račun za transakcije otvorim, koliko će mi brokerska kuca uzeti novca na početku za akaunt i proviziju borkera koji će obavljati transakcije. I koja je brokerska kuca za početnike najpovoljnija. Unaprijed hvala Vam, ako budete imali slobodnog vremena za odgovor bilo bi drago.
Pozdrav
leon

Post by leon »

https://raiffeisenbank.ba/bhs/menu/view/4

Razgledajte malo ovaj odjel Investicijsko bankarstvo Raiffeisen Bank. Mislim i da ce vam odgovoriti na svaki vas e-mail u vezi ovih nedoumica koje imate.
kolekcionar2

Post by kolekcionar2 »

Ok hvala, pogledat ću kod njih i raspitati se. Da mi možete pojasniti način kupovine dionica izvan berze, posto ovih dana se informisem oko poslova sa dionicama i malo prije mi javi čovjek da mi proda svoje dionice na listu mjesta, da mu odmah dam novce i također vojnu odštetu mi prodaje. Da li trebam ugovor sa njim praviti kod notora, ili kod brokerske kuće ili kako već ide ta kupovina-prodaja direktno od vlasnika, koji nisu na berzi. Molim ako neko poznaje ovaj proces da mi pojasni ako nije problem.
hihihi

Post by hihihi »

Broker ce ti sve to objasniti, ali koliko se sjecam taj proces je skuplji (mislim da naknade za ugovor nisu jeftinije od 100 KM), no raspitaj se u brokera...
Ovo ti je lista brokera prema SASE-u, no nisam siguran jel sve azurno:
http://www.sase.ba/v1/SASE/%C4%8Clanovi ... anovi-SASE
slavuj

Post by slavuj »

Ako nas sve ovdje ne muntaš nego stvarno pitaš onda zaboravi trgovinu mimo berze!tamo su profesionalci,gori od onih u brokerskim kućama!Oni tamo zarađuju samo na prevarama!I ako stvarno postoje ti koji ti heće nešto da prodaju mimo berze,onda ih za ruku pa u brokersku kuću!I tamo to odradite!A sve ostalo će ti objasniti brokeri!Ipak su oni pod nekim nadzorom,a ovi van berze baš i nisu!Sretno!
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote:Ako nas sve ovdje ne muntaš nego stvarno pitaš onda zaboravi trgovinu mimo berze!tamo su profesionalci,gori od onih u brokerskim kućama!Oni tamo zarađuju samo na prevarama!I ako stvarno postoje ti koji ti heće nešto da prodaju mimo berze,onda ih za ruku pa u brokersku kuću!I tamo to odradite!A sve ostalo će ti objasniti brokeri!Ipak su oni pod nekim nadzorom,a ovi van berze baš i nisu!Sretno!
Ja čak i nisam znao da je moguća trgovina van berze, mislim kako te dionice uopšte prođu kroz sistem ipak ima dosta sofisticiran softver kojeg ne znam kako je moguće zaobići i zašto bi to neko uopšte radio. Dakle naravno kao i svi ovdje mogu ti preporučiti da trguješ, ako namjeravaš isključivo preko brokera. Prvo jer mislim da si tako sigurniji u svakom pogledu, drugo sumnjam da možeš postići neku bolju cijenu ionako i treće ne znam zašto bi i mi ovdje propagirali nekakve polulegalne ili nelagalne aktivnosti kojih je ionako preko svake mjere ovdje i koje nam i dosad nanose štetu. Uostalom zaobilaznim putevima nećeš ništa naučiti a to ti je valjda cilj. Provizija je mislim 1-2 % od transakcije (ne znam tacno za sve ali ako je više od toga rekao bih da je to pretjerano), zavisi i od veličine transakcije (manja transakcija/promet-viša provizija) ali s obzirom na ogromne oscilacije na SASE i ogromnu potcijenjenost većeg broja dionica i mogućeg velikog rasta u budućnosti, ako razmišljaš dugoročno, predložio bi ti da se odlučiš za neku brokersku kuću, pethodno se informiši o visini provizije) a onda prestaneš razmišljati o proviziji i fokusiraš se na kvalitetu i vrijednost dionica,finansijske izvještaje, kvalitetu kompanije, menadžmenta, dividendu sadašnju ili moguću, trendove u regiji i svijetu, fundamentalnu i tehničku analizu, psihologiju mase. Bez svega toga a prije svega mnogo logike i zdravog razuma šanse na berzi bilo kome nisu veće od kupovine lutrije.
Post Reply