Bosnalijek

nane

Re: Bosnalijek

Post by nane »

Dode juni a skupstine nema, valjda kontaju da je odrze pred novu godinu!
montypython

Post by montypython »

Skupštine još nema, ali evo u današnjem Oslobođenju članka pod naslovom "nema smetnji za prodaju dionica u Bosnalijeku" i u njemu par indikativnih izjava Vrbića "Mislim da će u naredni mjesec biti odrađena i prodaja za udjel u Bosnalijeku", kao i "Mislim da smo pogodili pravu cijenu" (15,5 KM). Usput za Sarajevo osiguranje, "...mislim da ćemo proći sa tom prodajom"
Racio

Post by Racio »

:)
ummet wrote:Gdje je Uzunovi.. pardon Racio? Ušutio se? A javiće se on opet, ne brinite se. Malo ga je ovo oko PANAMA papersa uzrujalo. E pa ljudi, nadam se da ste stigli zauzeti pozicije u ovoj rundi pljačke narodnog. Da ste fino i na vrijeme kupili ove 3 firme koje će uskoro na prodaju. Sigurna je zarada 30-40%, a ja mislim da bi ovo moglo i do 100%. Sad sjedi i čekaj tender. Ja više slobodnih novaca nemam.
:) E pa baš si pogriješio, ali iz tvojih usta u Božije uši, ako ništa drugo ono bar zbog plate a ne bi bilo loše i doći u Šeher.

Znaš jarane, ima jedna narodna stara izreka : "Budali je more do koljena" pa tako i ukućanima koji se raduju da im se kuća ruši. Danas Uzunović sutra netko drugi, u čemu je razlika ??? za male dioničare i šta mi imamo od toga ako filozofija razvoja u toj kući - ostaje takva kakva je.
A Panama... u našim okvirima je kamara gluposti. Pročital ti ovaj članak prof. Jahića u Feni : http://www.avaz.ba/clanak/235331/16.
Eto možeš i ti otvoriti firmu u instranstvu i ne moraš je prijaviti domicilnoj državi. Procjene o zaradi su ti pogotovu loše, nema takve firme u Bosni.

Nažalost, ti si primjer, kako sve možemo promijeniti ali sami sebe - NIKAKO. Svugdje vidimo neprijatelje, zavjere, lopove i zato ne možemo ni razmišljati drugačije, ostajemo zarobljeni u svojim avlijama a dunjaluk širok i veliki, ali ne vidimo preko vlastite tarabe i rapilica.
Zato i jesmo tu gdje jesmo i zato nam i jeste tako kako jeste. Takvi ko ti bi htjeli da im sve rješavaju sudovi i tužilaštva i da sjedeći na minderu gledaju kako samo oni rade ( ali rade po lošim Zakonima jarane) onim istim zakonima koje su donijeli tvoji jarani u prethodnim mandatima. Zato ni sudovi ni Tužilaštva ne mogu držati vodu u situ. Treba im makar tevsija, da ne pušta vodu a to znači prava regulativa.
To se ne postiže vikom i galamom nego djelovanjem kroz institucije da se postojeća rješenja poprave i tim istim tužilaštvima i sudovima, daju pravi alati u ruke. Ti to nikako da shvatiš a ni tvoji istomišljenici koji glume Kalimera, obijajući sudove, tv kuće i po novinama.

Dok ne budemo sebe spametovali da bi mogli raditi na pravi način, bit će nam tako kako jeste a valja nama preko rijeke.....
slavuj

Post by slavuj »

Hvala za podsječanje.Odavno sam trebao ovo uraditi.Naime,trebao sam zahvaliti Federalnoj TV za ove ,sada već pristojne cijene dionica koje Vlada prodaje.Čak ni Vrbić ne spominje više onaj Pravilnik ....A ako se sječate u jednoj novini je već bila objavljena cijena Bosnalijeka od 10.40 km po dionici.A od prodaje Sarajevo osiguranja skoro su bili odustali!U ostalom,u budžetu su planirali ukupno 65 miliona od sva tri društva.A sad ispada da će samo od ova dva uzeti više od pedeset miliona.A od FDS najmanje još toliko,a sigurno puno više!Unatoč trenutnoj hadenizaciji ove dionice!
nane

Post by nane »

Kako se lako i brzo dogovorise oko Sarajevo osiguranja kad neko hoce posteno da kupi i PLATI a kad neko nece da plati posteno sto je slucaj kod bosnalijeka onda se razvlaci i rasteze na sve strane.
montypython

Post by montypython »

Jučer smo malo izanalizirali mogućnosti na Sarajevo osiguranju i ispada da u slučaju da aukcija uspije praktično cijena za preuzimanje od malih dioničara koja onda slijedi kao obaveza kupca ne može biti manja od 12,99 (ali može biti i mnogo viša naravno).
Sad me zanima za BSNL pošto mi je indikativna ova pasivnost i pad cijene, podsjeća me na ono doba pri prvom "preuzimanju" po 14. Kao da je neko opet stavio "kapak"? Šta ako Haden npr odluči da pređe prag od 30%, (a sad je na 29,9% ako se ne varam) PRIJE aukcije Vladinog paketa? U tom slučaju obaveza tendera prema ostalim dioničarima bi nastupila prije aukcije te ta cijena na aukciji u slučaju da Haden kupi ne bi bila relevantna (za onaj stav o najvišoj cijeni po kojoj je kupio u zadnjih godinu). Odnosno, Haden bi koji dan prije aukcije kupio da pređe prag od 30%, stvorila bi se obaveza otkupa po ponderisanoj cijeni od recimo 12-13, neko bi im vjerovatno prodao i po toliko, a onda bi došla na red i aukcija Vladinog paketa gdje bi mogli kupiti po 15,5 ili više. E sad ovdje treba da postoji više preduslova od kojih je glavni da nema drugih kupaca za Vladin paket (što mi nije vjerovatno), da Haden ima novac itd. Je li ovo i teoretski moguće ili griješim negdje?
panzer

Post by panzer »

Od tri firme, bosnalijek je najkritičniji što se tiče novog vlasnika. On ga već ima i mala je šansa da dođe neko novi ako ovi trenutni znaju šta rade a do sada su pokazali da znaju.
Sad,tu su varijacije na temu šta se sve može desiti u narednom periodu i ko će povući koji potez.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote:Od tri firme, bosnalijek je najkritičniji što se tiče novog vlasnika. On ga već ima i mala je šansa da dođe neko novi ako ovi trenutni znaju šta rade a do sada su pokazali da znaju.
Sad,tu su varijacije na temu šta se sve može desiti u narednom periodu i ko će povući koji potez.
Pa do sada i nisu imali protiv sebe bog zna šta, nepostojeću pravnu državu, nepostojeću KOMVP, i male dioničare koji samo mogu u čudu gledati šta se radi i nesposobne novinare koji ništa ne razumiju. Nikad nije bilo prave konkurencije cash protiv casha pa ko da više. Sad da neko kao npr Krka (ili stotine sličnih) ponudi 16 ili 17 na aukciji i kupi Vladinih 19% a onda dokupi na berzi još koliko mu treba priča Haden bi bila gotova. Što reče nane sve ide glatko kad ljudi imaju pare a ovako kad dobiješ (ili ti ih dovede drug Nermin) nekakve golje koji se "snalaze" da kupe nešto bez para onda se svi zajedno patimo. Vjerovatno zato nema još ni skupštine, možda čekaju da vide kako će se sve rasplesti pa da vide kome ide dividenda.
nane

Post by nane »

I pticama na grani je jasno da hoce pokupiti dividendu od vladinog udjela tako da cijena nece biti 15,5 nego manja za dividendu tj ako bi bila dividenda 1 km onda cijena upada u onu njihovu racunicu oko 14 -14,5 km po dijonici.
Sabur2

Post by Sabur2 »

montypython wrote:Jučer smo malo izanalizirali mogućnosti na Sarajevo osiguranju i ispada da u slučaju da aukcija uspije praktično cijena za preuzimanje od malih dioničara koja onda slijedi kao obaveza kupca ne može biti manja od 12,99 (ali može biti i mnogo viša naravno).
Sad me zanima za BSNL pošto mi je indikativna ova pasivnost i pad cijene, podsjeća me na ono doba pri prvom "preuzimanju" po 14. Kao da je neko opet stavio "kapak"? Šta ako Haden npr odluči da pređe prag od 30%, (a sad je na 29,9% ako se ne varam) PRIJE aukcije Vladinog paketa? U tom slučaju obaveza tendera prema ostalim dioničarima bi nastupila prije aukcije te ta cijena na aukciji u slučaju da Haden kupi ne bi bila relevantna (za onaj stav o najvišoj cijeni po kojoj je kupio u zadnjih godinu). Odnosno, Haden bi koji dan prije aukcije kupio da pređe prag od 30%, stvorila bi se obaveza otkupa po ponderisanoj cijeni od recimo 12-13, neko bi im vjerovatno prodao i po toliko, a onda bi došla na red i aukcija Vladinog paketa gdje bi mogli kupiti po 15,5 ili više. E sad ovdje treba da postoji više preduslova od kojih je glavni da nema drugih kupaca za Vladin paket (što mi nije vjerovatno), da Haden ima novac itd. Je li ovo i teoretski moguće ili griješim negdje?
Ovu sam ideju i ja iznio prije nekog vremena, kad je vlada objavila cijenu paketa. Po meni, ako je ovo zakonski moguće, bio bi strateski potez koji garantuje Hadenu otkup vecine dionica po prosjecnoj cijeni dosta ispod knjigovodstvene vrijednosti.
Preduslov je da je zakonski moguce (a ne znam sto ne bi bilo) i da Haden ima pare (cca. 35 miliona KM) da plati drzavi i dionicarima koji budu htjeli izaci (a u toj situaciji bi svi bili pred svrsenim cinom i jedini razman potez bi bio izaci po cijenu gubitka).
zakljucak je da - Haden nema para, sto mi uglavnom svi vec znamo.
Last edited by Sabur2 on 31 May 2016, 15:25, edited 1 time in total.
Post Reply