Zatišje pred buru.
Skupstina, dividenda? Zna li iko?
Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Opet ja pogrijesio nije drugi dnevnik nego njegov nastavak mreza halalite
Zakotrljalo se klupko ni jedna drzava nece biti daleko
Je li ovo zatisje pred buru, svi se usutili
Opet si dijelom u pravu, istina i ja pomalo djelujem panično ali tako se i osjećam. Područje Balkana je interesantno radi nastupa na njemu od strane velikih kompanija.montypython wrote:Ovdje se generički biznis sa lijekovima tretira kao nešto što je počelo jučer. Ustvari on postoji otkaad i sama industrija i patenti u farmaciji. NIšta se novo i spektakularno ne događa niti je na pomolu nekakav pad generičkog biznisa propast i sl . S jedne strane ti kritikuješ Slavuja za to da ukazivanjem na način kupovine dionica po 14 (da ne ulazim sad u to pominjano je hiljadu puta) obara vrijednost dionica što naravno nema nikakve logike, dok ti samRacio wrote:Ma mislim da si djelomično u pravu i to podržavam, ali ima na desetine malih kompanija koje su izbacile nove molekule, npr. Genzyme u ranoj fazi i prodale licencu većoj kompaniji koja je izbacila i dokazala lijek u ranoj fazi bez izlaska na market, koji je ona kasnije sub-licencirala mega igraču i zaradila stotine miliona i milijarde. Tih primjera ima i ne treba se odmah predavati, mi imamo dobrih kadrova i talentovane djece koja nam ode vani, ali da su stimulirani da se razvijaju i u nauci i da to dobro naplate, bilo bi i novih molekula. Pa kad to ne podržava država i u nauku ne ulaže, tako reći ništa - onda bi bilo logično da to uradi komapnija poput Bosnalijeka i izdigne se iznad navale generičkih kompanija. Za 2-3 godine, generičke kompanije će bud zašto davati svoje fajlove a to je za Bosnalijek propast sa toliko ljudi. O tome govorim, jer trenutna zarada na dionicama od nekoliko % je ok , ali, za kratko vrijeme rast broja generičkih kompanija može donijeti pad generičkog biznisa i propast dionica a u prilog ne ide pozivanje na stalni kriminal a da se nije vidjelo šta neka uprava u suštini radi. Ova za sada povećava dobit i ne treba ih toliko napadati ako to uspijevaju, možda stvarno imaju dobre namjere i treba ih pustiti bar malo u odnosu na prošlu upravu, pod pritiskom javnosti i istraga je i teško raditi i izbacivati dobit a eto neka dođu drugi ( ako ovi ne valjaju), samo šta je nama garancija da će biti bolji i da i oni neće iskoristiti rupe u Zakonu i popeti se na tron ispod žita. Ja bih više volio da izbace nešto novo i kroz to udesetorostruče dobit, od ovog polaganog rasta sa svim neizvjesnostima koje generički biznis nosi, ali kako mi gledamo na sve, dosta sam skeptičan po onoj: dabogda kćeri da te beg uzme!montypython wrote: Pričali smo već ti priču ali potpuno je nelogično očekivati od jedne generičke kompanije kao što je Bosnalijek da pravi neke proboje stvaranjem novih lijekova i molekula ako razvoj jednog takvog lijeka košta više nego čitav Bosnalijek.......
Iako, ovi fakat, nisu proveli ni jednu godinu bez pritiska i u atmosferi da nešto konstruktivno naprave u odnosu na prethodnu vlast kojoj su stalno aplaudirali do zadnje godine.
....."Za 2-3 godine, generičke kompanije će bud zašto davati svoje fajlove a to je za Bosnalijek propast sa toliko ljudi"
praktično bez ikakve osnove izvodiš neke katastrofične zaključke i kao jedini spas (protiv nepostojeće opasnosti) nudiš izmišljanje novog lijeka za koje ti treba milijarda dolara istraživanja tri nobelovca u laboratoriji i opet je ishod neizvjestan.
A za sadašnju upravu ili bilo koju drugu rekao sam i ponoviću, kao malom dioničaru jedini istinski pokazatelj mi je podijeljena dividenda.
Pa evo pogledaj link: http://net.hr/danas/novac/prva-indijska ... juna-eura/
pazi treći su u svijetu po proizvodnji kapsula a pogon koji rade u Iloku će proizvoditi polovinu tog kapaciteta.
ACG Worldwide iz Indije je prisutan u EU, pa mu ovo dođe kao baza za Balkan., međutim oni nisu samo jaki u generičkoj nego i inovativnoj sferi.
Na to treba dodati i činjenicu da se 60 % aktivnih farmaceutskih supstanci uvozi iz Indije, jasno je da ovakav div sa lakoćom može ovladati i poslati u prošlost sve male igrače generičkog biznisa okolo i u Balkanu, čak da ih uopšte ne kupuje i troši pare nanjih , nego u svoje pogone.
Cipla iz Bombaja ima svoje pogone u Londonu i Francuskoj negdje ali su im lijekovi i po 3x jeftiniji i moraju dokazivati da njihove cijene nisu damping. Npr. Njihova Silagra 100 mg. košta 4,8 Eur a koliko je npr. Vijagra 100mg - tri puta više , oboje je generički: sildanafil acid, ako nekome nije jasno meni jeste. Hajde sada zamili da Bosnalijek mora parirati 3x nižim cijenama na istom tržištu na kojem ima regitrirane generike, to znači da mora računati na 3 puta manje prihode - iz toga neće moći financirati ni fiksne troškove i obrtna sredstva a kamo li ostalo.
Tada će ragovor o dividendi, biti naučna fantastika.
Zato samo ponavljam, da se Bosnalijek hitno mora diferencirati u nečemu od ostalih u regiji ilibar BiH, jer čista generika na čemu je sada, znači u narednim godinama krah tog biznisa u regiji sa posve neizvjesnim ishodom za Bosnalijek.
Ovo činim samo u najboljoj namjeri da se tamo netko 8 unutar kompanije) sjeti u razvoju da moraju ići u nešto novo pa šat god to bilo a ako ne odu, rezultat je savim poznat u narednim godinama. To je problem malih domaćih generičkih kuća.
Šansu da se diferencija realno obzirom na kadrove bar ali i bolju opremu,tradiciju i znanje, ima jedino Bosnalijek i iskreno se nadam da će nekome tamo doći iz G....e u Glavu, te da i oni čitaju ovo po Hrvatskim portalima što se vidi i da će se razvojno pokrenuti.
Panika od dešavanja na tržištu lijekova ili nečega što je svakako neizbježno.
Da su telekomi, bila bi panika od vibera,skajpera i sličnih stvari što polove dobiti. Da je duhanska industrija bili bi zakonski propisi koji su dobiti doveli na nulu. Da je elektroprivreda bio bi uticaj solarnih i vjetropogona.....Tehnološka evolucija i sve ostalo.
U upravu se zato i biraju ljudi koji bi trebali znati odgovoriti na te izazove i na kraju krajeva dobro su i plaćeni za to.
Ako ne, onda ništa. Uvijek ima firmi u koje se može uložiti i koje će ko fol donijeti dividendu.
Da su telekomi, bila bi panika od vibera,skajpera i sličnih stvari što polove dobiti. Da je duhanska industrija bili bi zakonski propisi koji su dobiti doveli na nulu. Da je elektroprivreda bio bi uticaj solarnih i vjetropogona.....Tehnološka evolucija i sve ostalo.
U upravu se zato i biraju ljudi koji bi trebali znati odgovoriti na te izazove i na kraju krajeva dobro su i plaćeni za to.
Ako ne, onda ništa. Uvijek ima firmi u koje se može uložiti i koje će ko fol donijeti dividendu.
Federalna vlada je dala saglasnost Agenciji za privatizaciju FBiH da proda dionice u Bosnalijeku putem Sarajevske berze, potvrdila je za "Faktor" Amra Đendušić, savjetnica federalnog premijera.
Dodaje kako čekaju najbolju ponudu i da već ima nekoliko interesenata za ovaj vlasnički udio. Objašnjava kako je u narednim planovima Vlade FBiH privatizacija Aluminija, Energoinvesta, ali nakon što se ova preduzeća restrukturiraju.
-Negdje na početku mandata, Vlada FBiH je donijela odluku o podjeli preduzeca na strateška, ona sa poteškoćama i ona koja će ići u privatizaciju. To su preduzeca u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio državnog kapitala, odnosno, udio kapitala koji je ispod 50 posto. Još uvijek su zadržali tu ideju da će biti prodata sva preduzeca u kojima je Federalna vlada manjinski vlasnik, ali da bi preduzeća bila prodata na berzi i da bi Vlada mogla prodati svoj udio, prije svega moraju biti restrukturirana - govori Đendušić.
Podsjeća da u ovoj godini u privatizaciju pored Bosnalijeka idu Sarajevo osiguranje i Fabrika duhana.
-I prodaja Sarajevo osiguranja će ići preko berze. Tamo imamo 45,4 posto dionica i početna cijena po dionici je oko 13 KM. Potom ide privatizacije Fabrike duhana Sarajevo. Novac od prodaje ide za uvezivanje radnog staža, znači sanaciju Fonda PIO, što nam je primami cilj, zatim za određene razvojne projekte. A za ostale firme gdje imamo manjinski udio kapitala, kao što su Aluminij, Energoinvest, njihova restrukturiranja su malo složenija. Potrebno je više vremena Vladi za reorganizaciju, da vidi najbolji metod za privatizaciju - kazuje Đendušić.
Objašnjava kako sve zavisi od sanacije dugova.
- Da bi nešto stavili na berzu morate imati šta ponuditi potencijalnim kupcima. Lišiti ih suvišnih dugova. Neće niko kupiti firmu koja ima milionska dugovanja, jer kupuje probleme. Nije nam najhitniji faktor vrijeme, već da se uradi na kvalitetan način, efikasno i da kupac nastavi djelatnost firmi - naglasila je Đendušić
Gdje je Uzunovi.. pardon Racio? Ušutio se? A javiće se on opet, ne brinite se. Malo ga je ovo oko PANAMA papersa uzrujalo. E pa ljudi, nadam se da ste stigli zauzeti pozicije u ovoj rundi pljačke narodnog. Da ste fino i na vrijeme kupili ove 3 firme koje će uskoro na prodaju. Sigurna je zarada 30-40%, a ja mislim da bi ovo moglo i do 100%. Sad sjedi i čekaj tender. Ja više slobodnih novaca nemam.