Bosnalijek

Racio

Re: Bosnalijek

Post by Racio »

panzer wrote:Ne kažem da ne treba ali u ovom trenutku se ne može očekivati rezultat.

Bar dok ne krene hapšenje. Ako neko misli da od tog hapšenja nema ništa, kako slavuj reče 2007. nije bilo nikakve šanse ni da vidimo Arslanagića sa jaknom preko ruku.
Dok se trenutna ekipa ne skloni, a ima dovoljno materijala ako bi se začeprkalo, ne može se ništa mijenjati jer pipci hobotnice su predugi a svi, od vozača trolejbusa do federalnog parlamentarca bi prodali mater za keš na ruke.

Trenutno, romanijski upijev magistrant i njegova ekipa imaju više keša od nas svih.
Evo i hajde da si hipotetski u pravu i to se dogodi, mene savršeno boli briga hoće li to biti ili ne, važno mi je da firma nastavi dobro, ima masu ljudi kojima i djeca i sami tamo rade a imamo eto svi i dionice.
Šta nakon toga, tko će nastaviti bolje i kakav ti scenario vidiš uspješniji od ovoga i koje dobiti očekuješ bolje od ovih.Hade nam to pojasni tvoje viđenje kad ode ova uprava.
Koliku dobit misliš da može firma izbaciti kad ovi odu, koga vidiš kao bolju upravu, šta mi dobivamo. Pa eto riješili smo se Ede i ekipe a došao Nedim i ekipa. Zar mislite da neće doći i Smajo sa ekipom, sve srozati i prodati paket za 1 Km.
Šta je garancija, da neće biti još gore. Zato je moj pristup drugačiji a vi kako hoćete, jer ako nevalja parlament, nevalja tužilaštvo, nevalja uprava u firmi, nevalja država u cjelini pa šta ćemo riješiti, šta hoćemo, ne razumijem. Ako je štos u graktanju eto nastavimo... ja mislim da treba krenuti nekim redom od sređivanja Zakona kojim se zatvaraju rupe zbog kojih padaju optužnice a onda sve ide po Zakonu.
Molim te pojasni tko je romanijski upijev magistrant i njegova ekipa, to ne kontam - pa da i mi znamo.
Racio

Post by Racio »

alien wrote:

Herr Racio,
d a te malo naucim, baustela se pise die Baustelle.

Tesko da se ispravno pisanje Njemackoj jezika moze nauciti na bausteli, uz svo postovanje prema ljudima koji tamo rade.
Njemacki jezik ne moras voliti, ali ga moras postovati, obzirom da najveci broj ljudi u Evropi govori upravo taj jezik.
A suncanje zuba je inace odlika vanzemaljaca :D :D :D :D
Hvala vanzemaljac, znao samja da ću ovdje nešto i naučiti, čuo sam da su mnogi nakon baustelle:), išli i u večernje škole i to je veoma pohvalno :P
alien

Post by alien »

Herr Racio,

nema na cemu i drugi put :D :D .

Svasta ces ti ovdje jos nauciti. Vec znas par rijeci Njemackog, pa mozes poslije zavrsetka smjene u Bosnalijeku malo do Goethe instituta na taj spominjani vecernju kursic :)
panzer

Post by panzer »

Mislim da alien otisao na hladjenje pa da nastavimo.

Racio, izgleda da spajamo dvije stvari. Jedna je trenutna uprava bosnalijeka. Ja nemam nista protiv trenutnog vodjenja firme. Moze biti i smajo, moze i nedim a mogao je i nedzad. Rezultati su svakako dobri.

Ali ti to sad vezes za nacrte zakona sto ne stoji. Je li u tom novom zakonu neko moze napraviti rat izmedju radnika, pajserom razvaljivati vrata i placati keshom dionice odnosno manipulisati trzistem?
nane

Post by nane »

Opet puno price nista konkretno, ima li iko kakvih konkretnih informacija kad ce skupstina, kolika je dividenda, gdje je zapelo oko prodaje vladinog djela.Ove informacije nas dionicare interesuju a tek onda izmjene zakona.
Investitor

Post by Investitor »

Dobit u prvom kvarttalu 2,3 miliona i za skoro 200% veći nego u istom periodu prošle godine.
panzer

Post by panzer »

Kakve su tu igre sa amortizacijom. Nesto je naknadno uradjeno
montypython

Post by montypython »

Nešto mi tu čudno. Koliko vidim to je potpuno isti podatak kao za IV kvartal prošle godine odnosno amortizacija na godišnjem nivou a ne kvartalnom.
A ostalo, prihodi nešto veći nego prošle godine ali i troškovi. Koliko vidim glavna razlika je ostvarena na rubrici ostali operativni prihodi/rashodi gdje je ove godine bilo 850 hiljada plusa a prošle 480 hiljada minusa.
Racio

Post by Racio »

montypython wrote:Nešto mi tu čudno. Koliko vidim to je potpuno isti podatak kao za IV kvartal prošle godine odnosno amortizacija na godišnjem nivou a ne kvartalnom.
A ostalo, prihodi nešto veći nego prošle godine ali i troškovi. Koliko vidim glavna razlika je ostvarena na rubrici ostali operativni prihodi/rashodi gdje je ove godine bilo 850 hiljada plusa a prošle 480 hiljada minusa.
Ma monty, to je u odnosu na ukupan prihod 4,8 promila i u bilansu ne znači ništa. Vjeruj da je ovdje za mene najbitniji strateški pravac a on se ne vidi iz bilansa ( na žalost svi su takvi bilansi).
Mi se možemo varakati je li 10 ili 12 mil dobiti, pa eto neka je 15 ili 20 ali.... strane genetičke kuće atakuju na esencijalne liste, donose svašta ovdje a nama ne daju ni prismrdit tamo u njihove države. Imam utisak da su preko udruženja stranih proizvođača odlučili oboriti Bosnalijek kao generičku kuću a ovi naši konji im idu od agencije, ministarstva civilnih poslova do kantolalnih ministara i esencijalnih listi na ruku.
Ne vidim u javnosti Bosnalijekov preokret u strategiji razvoja, sve je isto kao i kad je Edin i njegov tim tamo i to me više brine od toga je li amortizacija ovoliko ili onoliko. Amortizacija je i tako fiktivni trošak koji ne utiče na cash flw i ukupnu operativnu solventnost, nego na rezultat.
Nadao sam se da nisu bez razloga vršili otkup dionica ( pa ako i zažmirim - kako su to radili - Zakon je kilav i iskoristili su to), ali sam se nadao novoj strategiji a ne da bi ih poslije ugušile strane kompanije i da im se malte ne predstavnik stranih proizvođača nameće kao tržišni sudija javno. To nema nigdje.
Ipak...čujem od jednog prijatelja da rade novi laboratorij za proizvodnju nečega novog, što ovi mali proizvođači ili pakirnice ne mogu raditi, e ako je to istina onda će se distancirati i mogu opstati, inače će se lijekovi generičke palete uskoro kupovati u dragstorima kao u USA.
Ako je to nešto, bar približno novo, tada je pametno sačuvati dionice, sačekati evaluaciju novih proizvoda i tada poentirati na tržitu.
Nadam se da su zbog toga išli u ovu kupovinu i da imaju jokera u rukavu a ako ne, i ja se džaba nadam.
montypython

Post by montypython »

Mi o najnovijem FI od jučer a ti nas Racio vraćaš na staru priču. Ne znam na šta misliš da je 4,8 promila ali ne može se porediti ukupan prihod i dobit. Veliko je ako je dobit porasla 200% pa valja znati zašto. Znamo mi dobro i šta je i amortizacija. Nikako se naravno ne mogu složiti sa onim..."Mi se možemo varakati je li 10 ili 12 mil dobiti, pa eto neka je 15 ili 20 ali.... " Itakako mi je važno je li 10 ili 15 ili 20 miliona dobiti. Moguća je i veća dividenda a i cijena dionice, jedina dva faktora koja bi trebala interesovati dioničare.
Ti sam kritikuješ druge što pričajući o kriminalu navodno obaraju cijenu dionice (s čim se naravno ne slažem, jer i sam mislim da je onom kontrolisanom kupovinom od 14 zadugo narušeno povjerenje dioničara, investitora i cjelokupne javnosti i smatram da je to možda i najvažniji faktor trenutne niske cijene) a sam potenciraš neku priču o nedostacima kojih u stvari nema. Pričali smo već ti priču ali potpuno je nelogično očekivati od jedne generičke kompanije kao što je Bosnalijek da pravi neke proboje stvaranjem novih lijekova i molekula ako razvoj jednog takvog lijeka košta više nego čitav Bosnalijek. Ako je to ono što misliš pod "strategijom razvoja". Rekoh prije, kompanije koje to rade imaju u laboratorijama Nobelovce, i po više njih a budžet za istraživanja je u milijardama dolara. Bosnalijek to nije i nikad neće biti i neozbiljno je ubrajati mu to u mane. Kompanija može savim dobro poslovati i sa lepezom lijekova i brendova koje ima a ako se šta veće i omakne još bolje. Stvar je u menadžerstvu a ne u novim molekulama i patentima. Rekoh, Coca Cola je zašećerena voda a najbolji brend na svijetu koji donosi milijarde dobiti.
Bosnalijek može ako malo utegne poslovanje imati i 15-20 miliona dobiti a vrijednost dionice pri tom bi mogla biti i iznad 30 ako bi se dijelila dividenda veća od simbolične i vratilo povjerenje dioničara i javnosti.
Do sad to vraćanje povjerenja (bar u odnosu prema dioničarima) nismo vidjeli i zato je stanje kakvo jeste.
Post Reply