Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Kakav je pravni status ovih odluka i zakonskih rjesenja gdje vecinski dionicar donosi odluke na stetu drustva, zbog svojih nepovezanih interesa van dionickog drustva? Koji zakon to regulise?
Sigurno je zakon u suprotnosti sa više zakona.
Prvo sto su na ovaj nacin stavili van snage zakon o liberalizaciji trzišta i to na neodređeno vrijeme.
Kažu 20% povećanje cijene..
Koje cijene?
Elektroprivrede BiH ili Elektroprivrede HZHB ili nekog od 30 registrovanih trgovaca u FBiH. Vazi li ograničenje samo za dva javna preduzeća ili za sve trgovce?
Zanimljivo je da zakon razmatraju i mjenjaju i usvajaju brz pravnog savjetnika bez pravne podrske.
Da im se kaže sta se i kako može mjenjati.
I ne mogu se oteti utisku da su neki od njih na platnoj listi privrednika koje su stitili od svog, naseg javnog preduzeća.
Prvo sto su na ovaj nacin stavili van snage zakon o liberalizaciji trzišta i to na neodređeno vrijeme.
Kažu 20% povećanje cijene..
Koje cijene?
Elektroprivrede BiH ili Elektroprivrede HZHB ili nekog od 30 registrovanih trgovaca u FBiH. Vazi li ograničenje samo za dva javna preduzeća ili za sve trgovce?
Zanimljivo je da zakon razmatraju i mjenjaju i usvajaju brz pravnog savjetnika bez pravne podrske.
Da im se kaže sta se i kako može mjenjati.
I ne mogu se oteti utisku da su neki od njih na platnoj listi privrednika koje su stitili od svog, naseg javnog preduzeća.
Apsurdistan
Last edited by Skljako on 31 Dec 2021, 01:17, edited 1 time in total.
Meni nije jasno šta sa firmama koje su već potpisale ugovore. Oni će npr Cementara Kakanj plaćati 35% skuplju struju a onaj ko ignoriše sve zakone i propise njemu će biti jeftinije.
I tu je diskriminacija.
I tu je diskriminacija.
Nisam pravnik ali sve je ovo na staklenim nogama.
Zakon će stupiti na snagu oko 10. 01.2022.
Koja je referentna cijena ?
10.01.2022. ili 31.12.2021. ?
Može li se zakon primjenjivati rektroaktivno ?
Šta je sa ostalim trgovcima na tržištu ?
Ko će pokriti njihove gubitke ili nerealizovanu dobit ?
Mislim da tek sada pravnici imaju posla i to ozbiljnog.
Mislim da finansijski gledano razlika između 20 i 50 % za Elektroprivredu ne iznosi više od 15 miliona KM ali pracno gledano je velika jer u 50 % još uvijek imaš kakvo takvo liberalno tržište. Ovako je ono srušeno do temelja.
Sad moliti Boga da ljeto bude sušno i da Elektroprivreda HZHB bude morala uvoziti 50% struje pa da vidimo može li politika određivati cijene na tržištu.
Zakon će stupiti na snagu oko 10. 01.2022.
Koja je referentna cijena ?
10.01.2022. ili 31.12.2021. ?
Može li se zakon primjenjivati rektroaktivno ?
Šta je sa ostalim trgovcima na tržištu ?
Ko će pokriti njihove gubitke ili nerealizovanu dobit ?
Mislim da tek sada pravnici imaju posla i to ozbiljnog.
Mislim da finansijski gledano razlika između 20 i 50 % za Elektroprivredu ne iznosi više od 15 miliona KM ali pracno gledano je velika jer u 50 % još uvijek imaš kakvo takvo liberalno tržište. Ovako je ono srušeno do temelja.
Sad moliti Boga da ljeto bude sušno i da Elektroprivreda HZHB bude morala uvoziti 50% struje pa da vidimo može li politika određivati cijene na tržištu.
I postavlja se pitanje: Mora li Elektroprivreda potpisati ugovore pod ovim uslovima?
Svakako će tu biti niz pojedinačnih peripetija.
Ali imamo ovu situaciju, ako sam dobro postavio:
2,5-3 TWh je za građanstvo.
2-2,5 TWh je firme
2-2,5 TWh je za izvoz.
Sad se priča o povećanju cijene struje za firme od 10-30 %. A trebalo bi da na izvozi imaju bar 100%. Što znači da od 60% prodajnog portfolia treba očekivati vrlo dobre prihode.
To je nešto što niko nije mogao očekivati u junu ove godine.
Ali imamo ovu situaciju, ako sam dobro postavio:
2,5-3 TWh je za građanstvo.
2-2,5 TWh je firme
2-2,5 TWh je za izvoz.
Sad se priča o povećanju cijene struje za firme od 10-30 %. A trebalo bi da na izvozi imaju bar 100%. Što znači da od 60% prodajnog portfolia treba očekivati vrlo dobre prihode.
To je nešto što niko nije mogao očekivati u junu ove godine.
Kraj je godine, kakva se dobiti za 2021. godinu moze ocekivati? Ovih nekih 13 miliona sto se spominje ili postoji mogucnost da bude dosta veca ili u najgorem slucaju i manja?
A sve i da na domaćem tržištu ostvare gubitak od 100 miliona na ova 2 TWh ako ih prodaju po 150 eura a to bi bila neka normalna cijena trebali bi imati 400 miliona dobiti minus ovih 100 miliona gubitka na domaćem.
Ali bojim se da oni izvoze po bagatelnim cijenama,. i bilo bi zanimljivo vidjeti izvozne cijene EFT-a i ostalih Elektroprivreda.
Ali bojim se da oni izvoze po bagatelnim cijenama,. i bilo bi zanimljivo vidjeti izvozne cijene EFT-a i ostalih Elektroprivreda.
Treba uzeti kao relevantno ovih 13 miliona KM neto dobiti.
Ali bitnija je stavka "dobit od poslovnih aktivnosti" kao i EBITDA . U zadnje tri godine dobit od poslovnih aktivnost je preko 60 miliona KM svake godine a EBITDA je redovno preko 200 miliona KM.
Ali bitnija je stavka "dobit od poslovnih aktivnosti" kao i EBITDA . U zadnje tri godine dobit od poslovnih aktivnost je preko 60 miliona KM svake godine a EBITDA je redovno preko 200 miliona KM.