Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ako sam ja shvatio kolegu Grovnicu, bio je danas na skupštini dioničara. A to je prilika da se neke stvari saznaju odnosno da se postave pitanja. I upravo danas je bilo pravo vrijeme da se ispita sve ovo.
Šta se desilo sa cijenama viškova koje imaju, zašto se nisu učlanili na Cropex iako su odredili da ove godine imaju učlanjenje, zašto imaju puno manje prihode i dobit za idući godinu i slično. Sve su to pitanja koja nezavisni dioničar mora postavljati. Jeste da se uprave firmi zgledaju kada im se slična pitanja postavljaju ali nekad pokušaju dati i koji odgovor.

Nije valjda da su izbiflali napamet ono što je napisano u trogodišnjem planu.
panzer

Post by panzer »

https://app.electricitymap.org/zone/BA

Ova mapa nije loša. Sa zakašnjenjem od 2-3 sata pokazuje koliko je proizvedeno u hidroelektranama, termoelektranama i vjetroelektrnama. I kome se koliko izvozi.
montypython

Post by montypython »

Mislim da je ovo psihološki rat saopštenjima gdje svi zaoblaze istinu. Ne mogu prikazati dobit u stotinama miliona a istovremeno slati poruke poput ove https://www.klix.ba/biznis/privreda/ele ... /211230044
Ja vjerujem da bi dobit lako mogla biti u stotinama miliona, kao i da NISU izgubili 45 m dobiti iz prvog polugodišta na havariji (jer se radilo o samo jednom bloku relativno kratko, možda su izgubili 1-2 m) ali da će rado sakriti tu dobit kao i svu ostalu. Ne možeš se hvaliti sa dobiti u stotinama m i tražiti poskupljenje. Bar ne u ovoj zemlji. Teško je ne baš pametnoj populaciji godinama zasipanoj populizmom objasniti detalje. Najbolje bi praktično rješenje bilo, a to sam već jednom napisao, da povećaju cijene za domaćinstva za recimo 10-15 % a onda s obzirom na opšti populizam i kuknjavu, da Vlada povuče dobit kroz dividendu i iz svojih 90% vrati "ugroženim kategorijama" ili svakome subvencioniranjem cijene. Time bi mogli i povećati cijenu struje, EP bi poslovala tržišno a ni dioničari ne bi bili oštećeni. Ni Vlada ne bi bila oštećena jer bi iz situacije da ne smije povući dividendu (a EP ne smije imati dobit) došli u situaciju da ima dividendu ali je vraća građanima. Onda bi EP mogla imati dobit i 300 m ali niko ne bi mogao kukati da je populacija ugrožena jer bi se račun subvencionirao od države iz dobiti. Mogu to uraditi čak i za privredu bar za dio poskupljenja.
montypython

Post by montypython »

Gledao sam malo komentare građana na ovaj gore članak i većina ih je tipa "boli me neka stvar". Dakle to su isti oni koji daju podršku rudarima za povećanje cijena uglja i plata, oni koji kukaju da će im povećanje cijena struje od 0,5 KM na dan ugroziti život, ali puše 2 kutije Davidoffa dnevno, pri čemu im nije problem da je neko drugi u minusu 85 miliona samo nek je njima sve džaba. Onda isti ti kažu "boli me k...c" kao što reče jedan, što će EP biti u minusu kao da je tuđa firma a ne njihova (tj poreznih obveznika-građana) sa 90%, . Dakle neviđena količina hipokrizije i egoizma. Ja lično bi im povećao cijenu za bar 50 %.
beka26

Post by beka26 »

Oko 600 MW iz CG ide za Italiju. Izgleda da većina toga dolazi
iz BiH. Zanimljivo da nema više Italije na onoj karti sa cijenam
struje .
panzer

Post by panzer »

Aha, evo feninga.
PRODUŽENO SUBVENCIONIRANJE ELEKTRIČNE ENERGIJE DO 30.6.2022.

Izmjenom postojeće Odluke, Vlada FBiH je do 30.6.2022. godine produžila provođenje mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.

Naime, osnovnom Odlukom iz 2011. godine je precizirano da će se subvencije iskazivati na računima za utrošenu električnu energiju, počevši od 1.8.2011. godine i do kraja 2012. godine, ili do roka kojeg Vlada Federacije BiH naknadno odredi. To Vlada periodično i čini
beka26

Post by beka26 »

Trenutno se iz BiH za CG izvozi 700 MW, za Italiju ide 600 MW,
ostalo ko zna? Zanimljivo je da su planirali još jedan kabal
iste snage, samo nisu rekli odakle će se snadbijevati strujom.
Italija trenutno uvozi iz svih pravaca, plus što ogromne količine
dobivaju iz plinskih TE, a kolko su iste isplative pitanje je.
Sad da li je prioritet BH ekonomija ili da Italija ne ostane
u mraku. Vidjet ćemo uskoro.
indikator

Post by indikator »

Samo jedan blok 110MW TE Kakanj u pogonu, zalihe uglja na depou su nedovoljne da bi vise blokova bilo u pogonu.
panzer

Post by panzer »

Ako ostalo radi termoelektrane odmaraju. A ovih dana hidroelektrane i vjetroelektrane na nivou BIH idu i do 1300 MW.
A s druge strane industrija u EU ne radi radi praznika pa su se cijene spustile ispod 100 eura.
Kompleksni sistemi daju više opcija. Može se kombinovati i Tuzla i Kakanj i hidroelektrane.
Post Reply