Investitor wrote:
Pa prije svega potencijalni kupac bi mogao otpustiti višak radne snage, učiniti usluge kvalitetnijim i bržim, ne bi imao obavezu da poštuje zakon o javnim nabavkama (direktni pregovori sa dobavljačima, brže nabavke i sl) i na kraju upravljao bi bolje svojom imovinom nego što je to sada slučaj sa državom o čemu nadam se ne treba polemisati.
Nadalje, ukoliko kupac dobije kontrolni paket to ne znači da neće biti zainteresovan i da prko berze dokupi što se može kupiti, tj da okrupni svoj udio.
Jasno da bi eventualni budući kupac bolje upravljao kompanijom, brže donosio odluke i reagovao na konkurenciju, skresao troškove itd. Sa otpuštanjem radnika će ići malo teže, to nikad nije jednostavan i jeftin proces ali je moguće smanjiti plaće, HT Zagreb ima 700 ljudi koji su tehnološki višak i još uvijek ih vuče iako rezultati poslovanja sve lošiji.
Ali, eventualni budući vlasik će takođe nešto novca izvlačiti i ispod žita, kao što to svi rade, preko nabavki od svojih firmi, školovanja kadrova i ostalih varijanti.
Investitor wrote:graditelj wrote:Jer šta ako se desi da za npr. 3 godine Telecom nebude mogao isplatiti dividendu od 1,60KM, već isplati 0,90KM po dionici. Cijena dionice će pasti tako da opet dividenda bude 8-10% od vrijednosti.
Neslažem se ni sa ovim tvojim mišljenjem jer po ovoj logici Bosnalijek bi na berzi vrijedio 2-3 KM, Elektroprivreda ne bi dobacila do 1 KM, a sa ostalim emitentima koji ne daju dividendu uopće se ne bi trgovalo jer su bezvrijedni!
Ja sam prije ove rečenice rekao: ...
"većina ljudi koji imaju dionicu BH Telecoma drže je upravo zbog tih 8-10% dividende godišnje".
Dakle, moje mišljenje je da nema prostora za neki značajniji rast cijene dionice, da je iscrpljena većina mogućnosti za rast kompanije i da je nerealno očekivati značajan rast prihoda i dobiti, samim tim i dividende.
Bosnalijek i Elektroprivredu ljudi ne kupuju radi dividende nego radi potencijala kompanije i velike vjerovatnoće rasta prihoda i dobiti, a i cijene dionice na berzi.
Naravno, ne mislim ja da je BH Telecom loša dionica, daleko od toga. Super je da te svako ljeto opali dividenda. I ja sam skoro razmišljao o kupovini ove dionice, ali sam odustao radi ovih razloga. Ima tu dosta i do ličnih preferencija i sklonosti riziku. Ja sam skloniji vjerovanju da će prije cijene dionica Elektroprivrede i Bosnalijeka porasti za 50%, nego što što ću iz BHTelecoma izvući toliko dividende.