Bosnalijek
Re: Bosnalijek
ova se aukcija otegla ili se ceka da investitori odu na godisnje
Jest tačno je da se ovo oteglo suviše dugo,ali evo da podijelim neka saznanja do kojih sam došao.Kao prvo nakon što je odabrana brokerska kuća preko koje će iči aukcija ostavljen je rok od 7 dana za prigovor što je jedna brokerska kuća koja nije dobila posao iskoristila i isti uložila.Međutim ima još jedan problem ,a to je neka blokada sa suda u vezi sudskih presuda gdje su dionice Bosnalijeka koje su u vlasništvu vlade fbih pod blokadom dok se taj dug ne namiri.Ovo je sve još uvijek nezvanično ali ne bi loše bilo i da ostali provjere.Dalje ovi što sad kupuju po 13,00 KM svima pričaju da od ove prodaje nema ništa,vjerovatno aludirajući na to da svojim investirorima nisu htjeli kupovati po 10,00 KM.Ima jedna stara narodna;lako je tuđim k....m gloginje mlatiti(pare trošiti).Međutim šta god oni pričali ja pouzdano znam za najmanje 2 kompanije koje imaju namjeru da pokušaju da kupe ovaj vladim udio gdje ni cijena nije problem.Ja ću čekati,a oni nek pričaju šta god hoće.
E sabur2 opet nisi u pravu i opet neke teorije zavjere. Pa cijena dionica bi morala rasti po svakoj ekonomskoj logici.Sabur2 wrote:Racio polako otkriva karte.
Samo bih dodao još da je zakonom zabranjena manipulacija cijenom dionice i fiksiranje cijene, te isplata ispod stola,
ali tijela koja treba to da spriječe i sankcionišu gledaju na drugu stranu. Oni znaju zašto.
A pošto je sve to tako, cijena dionice može biti samo sve niža i niža, da nema "zviždača" kao g.Čengić, sve i da sutra Bosnalijekov razvoj obznani otkriće formule protiv starenja (obzirom da si ti kolega @Racio veliki fan R&D projakata, i smatraš da se samo njima podiže vrijednost firme).
Dobit kompanije je u porastu pa bi idionice trebale bar za nju rasti a ne rastu tim tempom, ja mislim a ti i ostali možete što god va ćejf, da tu vrijednost stvaranjem nepovoljne JAVNE KLIME i forsiranjem nekavih javno iznesenih tvrdnji o sudskim sporovima, tu klimu pogoršavate i obarate vrijednost dionica.
U tome prednjači Čengić koji piše i na ovom forumu i može komotno ne pisati svoj nick name. Mislim da pisanje Čengića, šteti interesima malih dioničara i uvelike doprinosi klimi koja je za kompaniju nepovoljna.
Ako već postoje pokrenuti sporovi, neka to sudovi rješavaju a ne javnost, kako to nastoji Čengić i iza toga se očito krije neka lična namjera i interes jer da nije tako, tko bi javno srozavao klimu oko kompanije u kojoj ima dionice, osim ako ne postoji jak interes da se ponavlja ko švabo tra-la-la.
Dionice osim što trebaju porasti, trebale bi donijeti dividendu, koja je podijeljena iznad nivoa kamatne stope komercijalnih banaka i to je naš cilj.
Ajd da malo obrnemo gledište: Šta god neistinito da je rečeno u javnosti i da je ta neistina naštetila ugledu Bosnalijeka ili vrijednosti dionica je kleveta. Pa za svaku klevetu se pred Sudom može tražiti naknada štete i objava presude u javnosti. Pa raspalite ako ima kakve osnove . . .Racio wrote: E sabur2 opet nisi u pravu i opet neke teorije zavjere. Pa cijena dionica bi morala rasti po svakoj ekonomskoj logici.
Dobit kompanije je u porastu pa bi idionice trebale bar za nju rasti a ne rastu tim tempom, ja mislim a ti i ostali možete što god va ćejf, da tu vrijednost stvaranjem nepovoljne JAVNE KLIME i forsiranjem nekavih javno iznesenih tvrdnji o sudskim sporovima, tu klimu pogoršavate i obarate vrijednost dionica.
U tome prednjači Čengić koji piše i na ovom forumu i može komotno ne pisati svoj nick name. Mislim da pisanje Čengića, šteti interesima malih dioničara i uvelike doprinosi klimi koja je za kompaniju nepovoljna.
Ako već postoje pokrenuti sporovi, neka to sudovi rješavaju a ne javnost, kako to nastoji Čengić i iza toga se očito krije neka lična namjera i interes jer da nije tako, tko bi javno srozavao klimu oko kompanije u kojoj ima dionice, osim ako ne postoji jak interes da se ponavlja ko švabo tra-la-la.
Dionice osim što trebaju porasti, trebale bi donijeti dividendu, koja je podijeljena iznad nivoa kamatne stope komercijalnih banaka i to je naš cilj.
-
Naš cilj ni u snu ne može , za ovako kvalitetnu kompaniju biti dividenda nešto malo veća od kamatne stope komercijalnih banaka. A gdje je rizik koga nema kod oročene štednje? Gdje mizerna/oborena tržišna vrijednost dionice? Kamate kod komercijalnih banaka su spale na smiješne nivoe od 1-2% izuzetno 3%. Dobit Bosnalijeka je 11 miliona a znamo da može i bolje. Po dionici to je cca 1,4 što je pri cijeni od 13 povrat od 10,5 % ako bi se podijelilo u dividendu. I sad bi naš cilj trebao biti da nam se podijeli trećina ili četvrtina od toga.Kad firma potpuno stane na noge 10% povrata je neki minimum za male dioničare. Sada, sve ispod dividende od 1 KM po dionici smatraću novom prevarom malih dioničara. Kakva kamata komercijalnih banaka i bakrači?Racio wrote: .........A Dionice osim što trebaju porasti, trebale bi donijeti dividendu, koja je podijeljena iznad nivoa kamatne stope komercijalnih banaka i to je naš cilj.
Jok, eto Rusi će malim dioničarima podijeliti 70 % zarademontypython wrote:Naš cilj ni u snu ne može , za ovako kvalitetnu kompaniju biti dividenda nešto malo veća od kamatne stope komercijalnih banaka. A gdje je rizik koga nema kod oročene štednje? Gdje mizerna/oborena tržišna vrijednost dionice? Kamate kod komercijalnih banaka su spale na smiješne nivoe od 1-2% izuzetno 3%. Dobit Bosnalijeka je 11 miliona a znamo da može i bolje. Po dionici to je cca 1,4 što je pri cijeni od 13 povrat od 10,5 % ako bi se podijelilo u dividendu. I sad bi naš cilj trebao biti da nam se podijeli trećina ili četvrtina od toga.Kad firma potpuno stane na noge 10% povrata je neki minimum za male dioničare. Sada, sve ispod dividende od 1 KM po dionici smatraću novom prevarom malih dioničara. Kakva kamata komercijalnih banaka i bakrači?Racio wrote: .........A Dionice osim što trebaju porasti, trebale bi donijeti dividendu, koja je podijeljena iznad nivoa kamatne stope komercijalnih banaka i to je naš cilj.
Pa eto sad kažeš da treba po svakoj logici da rastu (a neki dan si govorio da samo izmišljanje novih lijekova donosi rast vrijednosti). Ali hajd recimo da si nešto shvatio. Pa de sad objasni sebi i nama što to i pored svake ekonomske logike ne rastu?Racio wrote:E sabur2 opet nisi u pravu i opet neke teorije zavjere. Pa cijena dionica bi morala rasti po svakoj ekonomskoj logici.Sabur2 wrote:Racio polako otkriva karte.
Samo bih dodao još da je zakonom zabranjena manipulacija cijenom dionice i fiksiranje cijene, te isplata ispod stola,
ali tijela koja treba to da spriječe i sankcionišu gledaju na drugu stranu. Oni znaju zašto.
A pošto je sve to tako, cijena dionice može biti samo sve niža i niža, da nema "zviždača" kao g.Čengić, sve i da sutra Bosnalijekov razvoj obznani otkriće formule protiv starenja (obzirom da si ti kolega @Racio veliki fan R&D projakata, i smatraš da se samo njima podiže vrijednost firme).
Da li zbog Čengića, ili zbog Ćelama, Blekića, Kurbegovića, Uzunovića...?
Gdje je ta dividenda koju prizivaš?
U početku sam mislio da si samo padobranac koji pokušava da plasira "neprijateljsku propagandu", ali mi se sve više čini da je stvar mnogo jednostavnija.
-
Pa čitav problem i jest da je nama postalo čudno i smiješno da neko podijeli i 70% zarade iako bi normala trebala biti da se osim kad nije neka veća investicija, podijeli sve ili bar 90%. Većinski vlasnik po definiciji dijeli i sebi kao i drugima te bi trebao biti najzaintersovaniji da podijeli dividendu. Druga je opet stvar što ovdje najveći vlasnik ima samo 29,9 %. A opet ako je smiješno to da se dividenda podijeli normalno, kako to ide u cijelom civilizovanom svijetu, pitao bih šta se to radi sa nepodijeljenim dijelom? Gdje ide, kako i kome? "Reinvestira" se? Podsjetio bih samo da je i kod prošlih upravljača nije bilo puno dijeljenja nego se je više "reinvestiralo" pa znamo kako je završilo. Nisu više nekadašnja vremena niti će sve tako lako proći. Uostalom to je još jedan razlog da mali dioničari žele prodaju Vladinog dijela. Još nisam registrovao slučaj da se žalio i tražio promjenu neko ko je bio zadovoljan svojim položajem.proleter wrote:Jok, eto Rusi će malim dioničarima podijeliti 70 % zarade
Zna li mi iko dokle je došlo na sudu u vezi blokiranja isplate dividende za 2012