Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Negdje se i provuku takvi interesi ali generalno privatni sektor sve više preuzima ekonomski prostor i ima daleko bolje rezultate.

ovo je isto dobra vijest:
Velika grupacija „Aliplast“ sa sjedištem u Belgiji, koja svoje fabrike ima u Poljskoj, Engleskoj, Francuskoj i Kini, stigla je i u Konjic. To će značiti nova zapošljavanja u još jednom proizvodnom kapacitetu u ovom gradu.

Osnovna djelatnost
- Riječ je o investiciji teškoj 30 miliona eura, koja će se realizirati u periodu od tri godine, a značit će zapošljavanje 300 radnika - kaže direktor „Aliplast“ pogona u Konjicu Senad Mustafić, koji ističe da je prva roba već stigla i za početak će biti zaposleno 30 radnika.

Tako će u Konjicu biti pokrenuti postojeći pogoni, eloksirnica i farbara, a u naredne tri godine trebaju napraviti dvije prese i tri farbare, u kojima će raditi 300 ljudi. Osnova djelatnost „Aliplasta“ je proizvodnja i distribucija aluminijskih sistema za prozore, vrata i fasade.
Mi imamo dobar brend, koji je u svjetskom vrhu, a naša obaveza je da snabdijevamo prostor bivše Jugoslavije, Bugarsku i Albaniju, i jedina smo kompanija u ovoj grupaciji koja ima eloksirnicu. Značajno je da će svi poslovi eloksaže biti realizirani u Konjicu, što znači da ćemo raditi i za fabrike i u Belgiji, Engleskoj, Francuskoj i Poljskoj. Već su mladi zaposlenici iz Konjica boravili u Belgiji na seminaru i naši partneri su se uvjerili da možemo uspješno raditi. Već od ovog mjeseca kod nas će raditi i tri inžinjera arhitekture, a svakako imamo i dobre majstore u farbari i eloksirnici - kaže Mustafić. Pogon iz Poljske Sirovina će u Konjic stizati iz pogona iz Poljske, a za tri godine bit će aktivni i pogoni u Konjicu. - Naš udio u proizvodnji je 35 posto, dok je 65 udio fabrika članica grupacije „Aliplast“. Mi ćemo za tri godine imati većinski proizvodnju - ističe Mustafić.Ova fabrika ima perspektivu, jer će njeno tržište biti cijela regija, a početkom naredne godine u njoj bi trebalo raditi 60 radnika. - Mi već imamo jedan broj firmi koje su poslovale s „Aliplastom“ u Belgiji, a sada će raditi direktno s nama u BiH. Ovo je tek prva faza našeg projekta, koji će imati regionalni značaj - kaže Mustafić.
mendo

Post by mendo »

može li molim link na izvornu vijest?!
panzer

Post by panzer »

inversor

Post by inversor »

Današnji intervju s direktorom SASE.
http://www.manager.ba/clanak/dr-tarik-k ... nvestitori
proleter

Post by proleter »

Evo kao da neko iz akte.ba čita ovaj forum pa piše o TC Bingo u Trebinju :)
Međutim, diplomatski je rečeno da radovi idu planiranom dinamikom, pa sam opet ostao uskraćen za dogovor kada se otvara.
I nije hipermarket nego tržni centar od 10.000 m2, razlika je ogromna.

http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/ra ... ikom/57836
proleter

Post by proleter »

proleter wrote:Evo kao da neko iz akte.ba čita ovaj forum pa piše o TC Bingo u Trebinju :)
Međutim, diplomatski je rečeno da radovi idu planiranom dinamikom, pa sam opet ostao uskraćen za dogovor kada se otvara.
I nije hipermarket nego tržni centar od 10.000 m2, razlika je ogromna.

http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/ra ... ikom/57836
Hahaha, ipak čitaju, evo promjenili su naslov, otvaranje do kraja novembra :lol:
Pozdrav redakciji i moja puna podrška ;)
montypython

Post by montypython »

Lijepo mu čovjek postavio pitanje u vezi uvođenja zakonske odredbe o upravljačkoj provitziji DUFovima a on se kao slaže ali ne pominje šta je uradio po tom pitanju i zašto nije. A ostatak, kakva gomila bullshitanja. Čovjek koji ga intervjuiše ga lijepo pita u vezi sivog tržišta koje negativno utiće na kredibilitet tržište kapitala. A upitan odgovor tad njemu hitan dade (skrećući temu samo na ulične trgovce) da je to gotovo pa iskorijenjeno a prije toga se još i uvrijedio pa tvrdi da su investitori kod nas zaštićeni na visokom nivou, da su uključeni svi mehanizmi zaštite. Nevjerovatno, ne spominje lik kako se Bosnalijekom trgovalo mjesecima po istoj cijeni ogromnim količinama njemu pod nosom što je nemoguće osim ako se cijenom ne manipuliše. Ne spominje kako se trguje npr dionicom Elektrogrupe (mislim čak i danas) i po kojoj cijeni, ne spominje masu sličnih dogovorenih trgovina i masu likova koji su poznati svakom živom ko je i nosom pomolio na berzu osim izgleda njemu. Evo nedavno smo ovdje govorili o nekima protiv kojih se vodi istraga u Hrvatskoj ili Sloveniji pa će vjerovatno i u nas, o nekim drugima takođe i to u više slučajeva, svi su ti bili aktivni, a neki su vjerovatno i sad, za vrijeme dok je ovaj bio na ovoj funkciji i vidi ti, on ni luk jeo ni luk mirisao, nema pojma ni o čemu a investitori i mali dioničari su kod nas u sedmom nebu.
slavuj

Post by slavuj »

Meni stvarno nije jasno kakve veze ovaj debeli asistent svih kriminalaca na SASE ima sa Ekonomijom,i zašto neko razgovara s njim o tome.Monti je ovo sve dobro pobrojao!ja bih dodao samo nekoliko sitnica koje sam vidio u svezi s njim.
Prije dva dana sam imao u rukama sporazum kojim se ona dvojica što se spominju u istrazi Slovenskog tužilaštva oko Unioninvest Izgradnja objekata obavezuju da će njemu,Tariku Kurbegoviću,dati 6 posto zarade kada se ta operacija završi.A trebalo se završiti odobrenjem tih oko 15 miliona eura lizinga od NLB za isplatu dionica Unioninvest Izgradnja objekata.Zarada svih ostalih aktera bila je sličnim sporazumima utvrđena!
Definitivno,Tržište vrijednosnih papira u FBiH neće se oporaviti dok ovaj i ovakvi imaju pravo prodavati i kupus u vrečama za zimnicu.
Za neke naše tužioce u svemu tome što je monti naveo i u svemu onome što oni skoro svaki dan čine,nema dovoljno dokaza!Bar sad za sad!
panzer

Post by panzer »

U zadnje vrijeme su aktuelna preuzimanja. Izgleda da višak slobodnih sredstava daje poticaj profitabilnim firmama da odlučnije krenu u preuzimanja. U tome svemu možda nije toliko loš trenutak za privatizaciju firmi koje vlada entiteta ima namjeru prodati.

http://ba.seebiz.eu/nijaz-hastor-i-rusk ... ar-122242/

http://ba.seebiz.eu/jt-zeli-preuzeti-ad ... ar-122249/
Post Reply